FIT 24UR

Fit navdih: Cistična fibroza je ne ustavi, Nastja redno telovadi z osebnim trenerjem

Ljubljana, 18. 10. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
12

Šele pri 38 letih je Nastja Klevže izvedela, da ne boleha za pljučno tuberkolozo, kot so ji vseskozi dopovedovali zdravniki, pač pa za redko neozdravljivo boleznijo cistična fibroza, s katero bolniki v povprečju živijo le 37 let. Največ težav ji povzročajo pljuča, a Nastja je prava borka in pod budnim očesom svojega trenerja skrbi za redno telovadbo.

Več videovsebin
 • Iz SVETA: Cistična fibroza
  03:45
  Iz SVETA: Cistična fibroza
 • Iz SVETA: Kje bomo tekli?
  01:18
  Iz SVETA: Kje bomo tekli?
 • Iz 24UR: Mali koraki za velik cilj
  02:55
  Iz 24UR: Mali koraki za velik cilj

Nastjo Klevže so pogoste pljučnice in prehladi spremljali že od otroštva. Vsem poslabšanjem in kroničnim vnetjem so se v osnovni šoli pridružile še močne bolečine sinusov. Zdravniki so ji predpisovali antibiotike, nihče pa ni iskal vzroka. Bolečinam se je kasneje še pridružil močan kašelj, ki je bil najbolj izrazit ponoči. Obiski pulmologov niso ničesar spremenili, pomagala ji niso nobena zdravila. Ko je pulmolog na pljučih videl spremembe, ji je postavil diagnozo – pljučna tuberkoloza.

"S tem se je začelo težko zdravljenje z antibiotiki, ki nikakor niso pripomogli k zdravljenju, temveč so mi le povzročili dodatne težave. Po 'preboleli' tuberkolozi se moje stanje prav tako ni izboljšalo in je z leti postajalo vse slabše, do mojega 38. leta, ko preprosto več nisem zmogla tako živeti. V tem obdobju so sledila neprestana poslabšanja, bila sem popolnoma izčrpana od kašlja in izgubila sem precej kilogramov. Takrat sem bila napotena še na pregled na Golnik, kjer pa mi je zdravnik takoj opravil testiranje za cistično fibrozo. Kmalu so mi to diagnozo potrdili," pripoveduje Nastja.

Nastja Klevže - 6
Nastja Klevže - 6 FOTO: osebni arhiv

Življenjska doba bolnika s cistično fibrozo je 37 let

Cistična fibroza (CF) je kronična napredujoča bolezen, ki prizadene številne organe. Pri bolnikih nastopijo pogoste ponavljajoče okužbe dihal, pljučnice, bronhitisi. Poleg pljuč bolezen prizadene še trebušno slinavko, jetra, črevesje, znojnice in včasih povzroča tudi neplodnost.

Za cistično fibrozo ne zbolimo, z njo se rodimo, pravi Nastja, gre torej za genetsko okvaro. Bolezen se pojavi takrat, ko sta oba starša nosilca okvarjenega gena in bo otrok podedoval okvarjen gen obeh staršev.

Nastja Klevže je naš nov #fitnavdih. Če tudi vi živite zdravo in ste pripravljeni z nami deliti svojo zgodbo, nam lahko pišete na elektronski naslov 24ur.com@pop-tv.si.

Cistično fibrozo uvrščamo med redke bolezni, saj se z njo v Slovenji rodijo le trije ali štirje otroci na leto. Pred leti je bila življenjska doba bolnikov zelo kratka, zahvaljujoč boljšemu antibiotičnemu zdravljenju in različnim inhalacijam pa se je povprečna doba bolnikov danes podaljšala na 37 let. CF spada med neozdravljive bolezni, zdravila zanjo še danes ne poznamo.

Dan, ki je Nastji spremenil življenje

Ko so prišli iz Belgije potrjeni izvidi genetskega testiranja in mi je zdravnik povedal, da gre za cistično fibrozo, sem za razliko od večine ljudi čutila veliko olajšanje, pripoveduje Nastja. "Žalostno, ampak resnično. Po vseh letih borbe, življenja, ki ni bilo podobno življenju … Po vseh letih napačnih obravnav, napačnih diagnoz, tudi poniževanj, da mi nič ni, sem tistega dne zagledala neko svetlo stran življenja. Moj pogled na življenje se je takrat popolnoma spremenil, saj CF ni nastala v tistem trenutku, temveč sem z njo živela že od rojstva. Dobila sem pravo diagnozo, ustrezno terapijo, zdravijo me zdravniki, ki jim zaupam."

Danes ji največ težav povzročajo pljuča. Prihaja do pogostih poslabšanj, včasih manj hudih in včasih bolj. Pomembno je, da se poslabšanja zdravijo hitro, pa tudi, da redno opravlja terapijo z inhalatorji in drugo fizioterapijo. "Inhalacije so nujno potrebne za čiščenje sluzi iz pljuč, ki je značilna za bolezen. Vsak dan naredim najmanj tri inhalacije, s katerimi ohranjam pljučno funkcijo. Če pa pride do poslabšanja, naredim še več inhalacij. Po inhalacijah sledijo še dihalne vaje in če je počutje dobro, se odpravim na sprehod. Pridejo tudi dnevi, ko zaradi izčrpanosti veliko počivam. V najboljših dneh pa skrbim za svoje rože in neizmerno uživam s svojima kužkoma. Prav tako sem rada v družbi mojih dveh nečakov, ki me izredno vzpodbujata in mi lepšata dneve," pravi Nastja.

Nastja Klevže - 5
Nastja Klevže - 5 FOTO: osebni arhiv

Prava borka, ki telovadi z osebnim trenerjem

Ker je imela Nastja v zadnjih letih veliko poslabšanj, je večino časa preživela doma in ni bila telesno aktivna. V zadnjem letu, odkar je invalidsko upokojena, pa so se infekcije zmanjšale, telesno se je okrepila, zato je poskusila z vadbo, ki jo je posebej zanjo priredil njen osebni trener Anže Zdolšek. Spoznala sta se na začetku septembra, preverila njeno začetno telesno pripravljenost in na podlagi tega sestavila individualni program.

"Moram priznati, da sem imela pred prvo vadbo velike pomisleke, da ne bom zmogla. Vendar sem že po prvi vadbi vedela, da je to zame dobro, in da je poleg vseh terapij, ki jih delam sede ali stoje, pomembno, da razgibam svoje telo," pripoveduje Nastja.

Pri bolnikih s cistično fibrozo je prisotnost strokovno usposobljene osebe nujno potrebna, saj "z napačnim izvajanjem vadbe lahko zgrešimo želen cilj vadbe ali pa celo povzročimo poškodbo," opozarja Zdolšek. Sam zaključuje magisterij iz kineziologije na Fakulteti za šport, dodatno pa se je izobrazil tudi z branjem strokovne literature o telesni vadbi in bolnikih s cistično fibrozo ter z učenjem o bolezni sami.

Nastja je ena izmed bolj pozitivnih oseb, ki sem jih spoznal, zato tudi še toliko raje delam z njo. Za seboj ima težko življenjsko pot in kljub vsemu je ostala ves čas pozitivna. Takšen tudi moraš biti, če se soočaš s tako hudo boleznijo, kot je cistična fibroza. Anže o Nastji

Nastjina vadba temelji na ohranjanju telesne vzdržljivosti, kar je nujno potrebno za bolnike, ki potrebujejo močno telo. Sestavljena je iz treh delov. Prvi del je ogrevanje, v katerem se ogreje s pomočjo nizke aerobne ciklične aktivnosti (tek, kolo ...) in razteznih vaj ter se tako pripravi na glavni del vadbe. Drugi, glavni del je sestavljen iz vzdržljivostnega dela in vaj za moč ter ponavadi vsebuje razne intervalne vaje, v katere je vključenih čim več mišic (skipingi na mestu, tek, poskoki ...). Ta del je namenjen višanju aerobne kapacitete in ohranjanju pljučne funkcije. Vaje za moč pa so v osnovi usmerjene v krepitev mišic trebušnega steznika. Močne trebušne mišice pomagajo pri lažjem dihanju in izkašljevanju sluzi, ki se bolnikom s cistično fibrozo nabira v pljučih. V tem delu se izvajajo tudi krepilne vaje za ledveni del hrbtenice, prsne mišice, mišice zgornjega dela hrbta in mišice nog. Na koncu vsake vadbe sledijo vaje za gibljivost. Poudarek je na raztezanju mišic, kjer je opažena omejena gibljivost. To so pri Nastji upogibalke kolka, upogibalke kolena in prsne mišice. Prav slednje so ponavadi še posebej zakrčene pri bolnikih s cistično fibrozo, zaradi pogostega kašljanja.

Trening je individualen, da Nastja ne prihaja v stik z ostalimi bolniki. Anže in Nastja vadbo skupaj izvajata enkrat tedensko, Nastja pa jo sama izvede vsaj še enkrat na teden. "Pri vadbi nasploh je zelo pomembna tehnika izvajanja vaj. S tem omogočimo krepitev ciljnih mišic in se hkrati izogibamo tveganju poškodb, ki bi lahko nastale ob morebitnem napačnem izvajanju vaj. Potrebno je določiti ustrezno obremenitev, število ponovitev, serij in vaj ter odmor med vajami. Med vzdržljivostnim delom še spremljava srčni utrip, tako da je intenziteta vadbe v ciljnem območju. Z Nastjo med vadbo ves čas komunicirava, tako dobim povratne informacije o njenem subjektivnem občutku za napor in tako lahko ustrezno prilagodim vadbo. Pri bolnikih s cistično fibrozo se pogosto zgodi, da lahko en dan izvajajo intenzivnejšo vadbo, drug dan pa ne, zato je ta komunikacija še toliko bolj pomembna," pojasnjuje Zdolšek.

Nastja mu je za trud izjemno hvaležna. "Zelo cenim močno motivacijo in podporo Anžeta, ki me vodi skozi trening in me ves čas spodbuja, da med treningom res naredim vaje najboljše, kar zmorem. Zavedam se, da sama tega ne bi zmogla," pravi.

Največja radost sta njena kužka

Sicer pa, pravi, ji podporo daje veliko ljudi, na prvem mestu je družina. "Tukaj so še moje prijateljice in prijatelji. Veliko podpore sem dobila tudi v našem društvu za cistično fibrozo, prav tako pri svojih zdravnikih. Največja radost v mojem življenju pa sta moja kužka, ki sta moja terapevta. Zaradi njiju se mi zdi, da je to življenje še vedno lepo in popolno."

Bolezen, pravi, me je naučila, da sem zadovoljna z življenjem, ki ga živim. Da sem hvaležna za vse ljudi, ki so se me dotaknili. Moje sanje niso nikoli tako velike, da jih navaden dan ne bi uresničil.

Mali koraki za velik cilj

Nastja podpira in spodbuja akcije, kakršna je Mali koraki za velik cilj, ki bo pod okriljem medijske hiše PRO PLUS in na pobudo informativne oddaje Svet že šesto leto zapored potekala med 19. in 21. oktobrom, in bo izboljšala ter pripomogla k izboljšanju življenja bolnikov s cistično fibrozo. Pravi, da se po svojih močeh trudi, da tudi sama pripomore k čim večji ozaveščenosti.

"Čeprav gre za Male korake, se zavedam, da so to neprecenljivi koraki, ki ustvarijo še večje cilje. Kadar živiš z redko boleznijo, imaš zelo malo prijateljev z enako boleznijo. In če se takrat združijo ljudje, ki tej majhni skupini odprejo srce, je to nekaj neprecenljivega. Težko opišem hvaležnost, ki jo sama občutim v tem trenutku," je še dodala.

Mali koraki za velik cilj
Mali koraki za velik cilj FOTO: Kanal A

Kako lahko pomagate?

Pošlji SMS z vsebino:

SVET (prispevate 1 eur) ali SVET5 (prispevate 5 eur) na 1919

Pokliči:

090 933 036 (prispevate 2,99 eur)

Za večje zneske prispevaj:

SI56 0292 2005 2254 477
(odprt pri NLB d.d., za namen pripišite SVET DOBRODELNI TEK; sklic: 00 1319)

Donacije zbirajo do 31. oktobra 2016.

 

In kje letos lahko zasledite tekače z rdečimi majicami?

Sreda, 19. 10.

Ljubljana­­−Podpeč−Borovnica−Vrhnika−Logatec−Rakek−Cerknica

Četrtek, 20. 10.

Ljubljana−Domžale−Lukovica−Moravče−Zagorje

Petek, 21. 10.

Ljubljana−Brezovica−Horjul−Gorenja vas−Žiri−Idrija

 

Več o dobrodelnem teku najdete na: www.svet-tek.si

Na twitterju pa lahko sledite oznaki #svettek. 

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johanca123
20. 10. 2016 18.39
-3
A to rdeče majce pomenijo, da so komunistično nastrojeni?
johanca123
20. 10. 2016 18.36
-1
Kdaj boste pa tekli za tiste z kronično vnetimi rinčki?
Kollerik
19. 10. 2016 18.48
-2
fejst baba z pomankljivem treningom... :)
Jaren
19. 10. 2016 10.56
+0
Bolj žalostno je, da se iz Golnika vzorce za diagnostiko pošilja v tujino in plačuje tuje inštitucije, kot pa da bi to poslali v laboratorij na pediatrijo, kjer se genetska diagnostika za CF izvaja že vsaj 10 let.
ho?emVšolo
18. 10. 2016 21.39
+2
Bravo, pa še luštna je!
Aijn Prenn
18. 10. 2016 19.16
+1
Nekoč, že pred leti, sem po naključju zašel na njeno spletno stran... Mora biti res zanimiva oseba...
Gyuhgevfin
18. 10. 2016 18.44
+1
Luštna........
olafur
18. 10. 2016 11.51
+1
Kar veliko bolnikov s CF je veliko starejših od 37 let.
pizzamargerita
18. 10. 2016 10.26
+16
super res, to nase zdravstvo. 30 let napacnih diagnoz, bravo brezvezni dohtarji.Sam da ste jo odpravli z receptom za AB, pa naslednji prosim ane?! Bo kdo od teh "strokovnjakov" odgovarjal????
samanthka
18. 10. 2016 09.43
+10
Verjamem, da jo je matralo, da izve kaj ima, vendar bi bilo bolje, ce nikoli ne bi.Glede na to, kolko je stara ob diagnozi (pricakovana zivljenjska doba...) Ne morem verjeti, da v vseh teh letih ni dobila pregleda na golniku in za to bolezen, saj je to ja ena bolj znanih pljucnih bolezni!sicer pa zdravila za to bolezen ni, ves cas pa je, kot berem, dobijala antibiotike, tako da se stvar za njo nic ne spremeni.Upam samo, da ne bo diagnoza sedaj slabo vplivala na njo..Veliko srece in premagaj vse stevilke!
TRUMPP
18. 10. 2016 09.21
+19
In kaj se je zgodilo z onimi dohtarji, ki so ji diagnosticirali pljučno tuberkolozo,....Samo vprašam,......mogoče še koga to zanima,......pa to.
valjhunsinkajtimara
18. 10. 2016 09.13
+16
Bejba... fajn zgleda...