FIT 24UR

Nepravilna prehrana je vzrok za petino smrti na svetu

Washington, 04. 04. 2019 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./ STA
Komentarji
7

Ne kajenje ali visok pritisk – neprimerna prehrana je tista, ki je kriva za več smrti kot katerikoli drug dejavnik tveganja. Zaradi prekomernega uživanja sladkorja, soli in mesa ter premajhnega vnosa polnozrnatih živil, sadja, semen in oreščkov vsako leto umre več milijonov ljudi.

Študija, objavljena v znanstveni reviji The Lancet, ugotavlja, da je bilo leta 2017 z neprimerno prehrano povezanih 11 milijonov smrti po svetu, kar predstavlja 22 odstotkov oz. več kot petino vseh smrti.

Analiza je pokazala, da v skoraj vseh od 195 obravnavanih držav ljudje jedo preveč neprimerne hrane in premalo zdrave hrane. V povprečju spijejo več kot desetkrat več sladkanih pijač od priporočene vrednosti in zaužijejo 86 odstotkov več soli, kot je varno. Obenem so znanstveniki posvarili, da ljudje jedo premalo polnozrnatih živil, semen, sadja in oreščkov, da bi vzdrževali zdrav življenjski slog.

Ena od petih smrti na svetu je povezana z neprimerno prehrano, je pokazala nedavna raziskava.
Ena od petih smrti na svetu je povezana z neprimerno prehrano, je pokazala nedavna raziskava. FOTO: Shutterstock

"V veliko državah nezdravo prehranjevanje povzroči več smrti kot tobak in visok pritisk. Slaba prehrana je ubijalec enakih možnosti," je po poročanju Sky News povedal glavni znanstvenik na projektu Ashkan Afshin z Univerze v Washingtonu. "Smo, kar jemo, in tveganju so izpostavljeni ljudje v različnih demografskih skupinah, vključno s starostjo, spolom in ekonomskim statusom."

Od vseh smrti, povezanih z neprimernim prehranjevanjem, jih največ povzročijo srčno-žilne bolezni. Te pa najpogosteje povzroči ali poslabša debelost. "Ta študija potrjuje tisto, kar so mnogi mislili že več let, in sicer da je neprimerna prehrana kriva za več smrti kot katerikoli drug dejavnik tveganja," je povedal avtor študije Christopher Murray z univerze v Washingtonu. "Naša ocena kaže, da sta glavni tveganji, povezani s prehrano, uživanje velikih količin soli in uživanje premalo zdrave hrane," je dodal.

Študija, ki temelji na spremljanju prehranjevalnih navad in bolezni med letoma 1990 in 2017, je pokazala še, da se države močno razlikujejo po številu smrti, povezanih s prehrano. V Uzbekistanu, kjer je največje tveganje za smrt, povezano z neprimerno prehrano, je teh desetkrat več kot v Izraelu, kjer je tveganje najmanjše.

Prehranjevanje z neprimerno prehrano je pogosto povezano z ekonomsko neenakostjo. V bogatih državah tako gospodinjstva porabijo zgolj dva odstotka prihodkov, da si lahko petkrat na dan privoščijo sadje in zelenjavo, v revnejših pa več kot polovico.

Profesorica na medicinski fakulteti v Warwicku Oyinlola Oyebode, ki ni sodelovala v raziskavi, je ob tem poudarila, da rezultati kažejo, na kaj se je treba usmeriti pri izboljševanju prehranjevalnih navad in s tem zdravja na nacionalni in globalni ravni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
04. 04. 2019 16.35
+1
Se pravi cigarete in alkohol so pa zdravi!
periot22
04. 04. 2019 15.23
+4
Na tv pa non stop promoviranje zdrave prehrane kot so čokolade, nutela itd......!!!!!!!!!
dadinho10
04. 04. 2019 15.11
+1
vsak posameznik odgovarja ze sebe. ce je fajn vzeti vrecko keksov in jih vse pojesti, pa je to pac to. ampak glavni razlog zakaj se je to pojavilo, je industrija, mediji in tempo zivljenja. coffee to go je nekaj super izumljenega, za tiste "lenuhe" ki nimajo casa sami skuhati kavo. rogljicki, sendvici, gotova hrana, vse za lenuhe in tiste, ki so po celi dan v sluzbi. malica je 1 ura, gres pojest nekaj v menzo...
Exiip
04. 04. 2019 14.52
+5
Fora je v tem da maš dons dost več na izbiro kokr ne vem 30 let nazaj...se spomnim k sm dobu kinder jajcek...ful vesel...A dons maš 100 vrst sladkarij pa itd...pa smo znal cenit...dons majo pa otroci vsega preveč...nasplosno vsi imamo....
CestniKolesar370Wattov
04. 04. 2019 14.21
+5
Zadeva je preprosta. Odpovej se sladkorju, ker ga ne rabiš. To so so prazne kalorije, ki ne koristijo nikomur, razen momentalnemu občutku sreče ter debelosti. Sladkor je pa danes skoraj povsod, ampak se mu da izogniti v veliki meri. Naslednja stvar, ki jo je treba črtat je večina kruha. Za konec pa je treba uredit miselnost okrog maščob. Maščobe so ZDRAVE. Zmanjšaj OH, povečaj vnos maščob, zvečer po 18. uri pa ne jej. Uspeh zagotovljen.
Samo?lovek
04. 04. 2019 14.14
+22
Kako hecno je, da o smrti pišemo kot nečem negativnem, kot bi si vsi želeli, da nas je 20 mlrd. na svetu. Resnica je, da nas je že preveč in sami sebi odžiramo "zemljo". Problem nastane, ko moramo igrati podporo množenju, ker drugače pademo v okvirje "dvoličnosti", saj vsak svoje življenje vrednoti. Dejstvo pa je, da se najbolj množijo družbene skupine, ki družbi najmanj prispevajo. Celo nasprotno; ki družbi škodijo. Dejstvo je namreč, da se visoko intelignetni ne množijo veliko in nimajo veliko naraščaja. Najbolj se pa oplojujejo skupine, ki po svetu stopajo precej parazitsko. To ni mišljeno kot zlobno pisanje, da ne ujezim moderatorja, temveč dejstvo, ki sodi v okvirje antropologije in sociologije. Množitev bi bilo potrebno omejiti in ljudi izobraziti o pomenu/namenu starševstva.
Missy123
04. 04. 2019 14.36
+8