FIT 24UR

VIDEO: Mobilna aplikacija kot dobra motivacija ali strogi nadzornik

Ljubljana, 18. 03. 2016 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Saša Senica/U.Z.
Komentarji
11

Naši zvesti spremljevalci so tudi (ali pa predvsem) telefoni, ki jih vzamemo s sabo skoraj povsod in so tako lahko tudi odličen pripomoček za spremljanje našega življenjskega stila. Ponudbe je veliko, tako za beleženje, koliko kilometrov ste prehodili ali pretekli, kot tudi za beleženje, koliko hrane (oziroma kilokalorij) ste zaužili.

Več videovsebin
 • Dan Podjed o delovanju aplikacije 1, 2, 3 Ljubljana
  02:08
  Dan Podjed o delovanju aplikacije 1, 2, 3 Ljubljana
 • Dan Podjed o tem, komu je aplikacija 1, 2, 3 Ljubljana namenjena
  02:24
  Dan Podjed o tem, komu je aplikacija 1, 2, 3 Ljubljana namenjena

Aplikacijo za spodbujanje zdravega načina življenja so razvili tudi v podjetju CVS Mobile, Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU in Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v projektu DriveGreen, ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. Aplikacija ima dodatno okoljsko noto, saj je namenjena tudi zmanjševanju vpliva prometa na okolje in spodbujanju razvoja trajnostnih oblik mobilnosti.

1, 2, 3 Ljubljana
1, 2, 3 Ljubljana FOTO: POP TV

Aplikacija, ki je prvenstveno namenjena meščanom, saj bo vsaj v začetni fazi delovala le na območju Ljubljane, merila pa bo, koliko je uporabnik v zadnjem dnevu, tednu, mesecu in letu hodil, tekel, kolesaril, pa tudi koliko je uporabljal javni prevoz in se vozil z avtomobilom. Vse bo aplikacija zaznavala sama s senzorji telefona. Prvenstveno ni namenjena športnikom, je dejal vodja projekta Dan Podjed in dodal, da je namenjena tudi tistim, ki ne tečejo ali kolesarijo, vendar svoje dosežke merijo s tem, da več hodijo in uporabljajo javni prevoz, s čimer pripomorejo k čistejšemu in posledično bolj zdravemu okolju.

Opozoril je na številne raziskave, ki so pokazale, da sedimo tudi več kot devet ur dnevno, da vse prevečkrat sedemo v avtomobil in se zapeljemo le nekaj kilometrov, do denimo telovadnice in tam telovadimo, nato se do doma spet zapeljemo z avtomobilom. Tako bo po njegovem mnenju ta aplikacija kot nekakšno ogledalo, na katerem bomo lahko spremljali uporabo naših nog, koles, avtomobila in javnega prevoza.

Aplikacija bo beležila aktivnost na treh ravneh - na ravni posameznika, na ravni mesta in nato še na ravni sveta. Med drugim bo lahko uporabnik svoj rezultat primerjal s povprečjem drugih uporabnikov. Večkrat na leto pa bodo razvijalci skušali izvesti še dodatne akcije za spodbujanje gibanja in trajnostne oblike mobilnosti. To so si zamislili kot tekmovanje med različnimi skupinami, kar bo še dodatno vzpodbudilo uporabnike k gibanju. ''Skupinske akcije so posebej pomembne, ker spodbujajo sodelovanje, solidarnost in zavedanje, da pri napredku nismo sami. Vsak korak namreč prispeva k posameznikovemu boljšemu počutju, hkrati pa še k čistejšemu in bolj zdravemu okolju,'' je izpostavil Podjed. Aplikacija bo na voljo od septembra, projekt pa bodo nadaljevali v mestih Beograd, Budimpešta in Newcastle ter tudi Istanbul.

Več o načinu delovanja aplikacije si lahko pogledate v zgornjih videoposnetkih.

Aplikacije, ki merijo aktivnost

Aplikacija 1,2,3 Ljubljana je tako vsaj deloma podobna aplikacijam, kot sta Endomondo in Sports Tracker, ki pa sta prvenstveno namenjeni spremljanju svojih športnih aktivnosti. Aplikaciji so relativno preprosti za uporabo. Izbereš, katero aktivnost boš opravljal - tek, hoja, kolesarjenje - in nato telefon oziroma aplikacija opravi svoje - šteje minute, razdaljo, povprečno hitrost, spremembe nadmorske višine, izgubo kalorij … Aplikaciji beležita tudi, kako hitro si premagal kilometer, dva, tri ...

Telovadba in telefon - 2
Telovadba in telefon - 2 FOTO: Thinkstock

Uporabnica Endomonda je pojasnila, da ji prav to predstavlja motivacijo, da izboljšaš svoj rezultat na ''posamezen krog'', sama pa aplikacijo uporablja predvsem za to, da preveri dolžino in hitrost vožnje s kolesom. Podobni so razlogi tudi uporabnice Sports Trackerja: ''Tako lahko natančno nadzorujem samo sebe in lahko opazim spremembe. Ker se vse meritve, ki jih opravim, samodejno spravijo v zgodovino aplikacije, lahko vsakič primerjam, koliko časa sem potrebovala prejšnjič, da vidim, ali mi gre boljše ali slabše. Aplikacija mi predstavlja neke vrste 'tihega trenerja', ki mu lahko povsem zaupam,'' je razložila in dodala, da če opazi napredek, ji to da še dodatno motivacijo.

Seveda aplikaciji omogočata tudi, da svoje dosežke delite prek družbenih omrežij in tako primerjate rezultate s prijatelji in znanci.

Kaj pa štetje korakov?

Priljubljene so tudi aplikacije, ki nadzorujejo, koliko korakov naredite dnevno. Cilj pri večini teh aplikacij je okoli 10.000 korakov, kar pomeni, da ste v dnevu naredili kar nekaj kilometrov. Je pa seveda potrebno telefon vseskozi imeti pri sebi, da res zabeleži vsak korak, kar pa ni vsakemu po volji.

Zato pa so tu raznorazne pametne ure in zapestnice. Uporabnica slednje se je na začetku svoje fit poti zavedala, da se premalo giblje in si je zapestnico kupila, da bi jo spodbujala, da nekaj naredi zase. ''Torej, če en dan vidim, da sem naredila malo korakov, se drugi dan bolj potrudim. Če sredi dneva vidim, da sem naredila premalo korakov, grem na sprehod. V bistvu mi je zapestnica pomagala, da je gibanje spet postal del mojega življenja,'' je pojasnila in dodala, da tudi sicer pazi na prehrano, ukvarja pa se tudi z drugimi oblikami rekreacije. Opominjanje zapestnice je rabila predvsem na začetku, zdaj je gibanje že del njenega vsakdana, vendar je, kot je dejala, vseeno lep občutek, ko ji zapestnica sporoči, da je dosegla cilj - 10.000 korakov. ''Ne bo pa zapestnica nič naredila namesto tebe. V resnici si sam tisti, ki se priganjaš, zapestnica ti pri tem lahko pomaga - je nekakšen opomnik,'' je zaključila.

Telovadba in telefon - 3
Telovadba in telefon - 3 FOTO: Thinkstock

Aplikacije, ki vam kažejo vaje

Telefon je lahko tudi osebni trener, saj obstajajo aplikacije, ki vam kažejo vaje in hkrati tudi merijo napredek. Pri Sworkitu si lahko izberete poljubno dolžino telovadbe in aplikacija bo za na primer petminutno vadbo sama izbrala serijo kardio vaj in vaj za moč. Posamezno vajo lahko izvajate 30 sekund. Izbrati je mogoče tudi, če želite vaje za posamezen del telesa, nato si izberete še, koliko časa boste telovadili. Nabor vaj je pester in omogoča tudi različne težavnostne stopnje. Raznorazne vaje so seveda na voljo v obliki videoposnetkov tudi na spletu. 

Nadzor nad vnosom hrane

Poleg merjenja aktivnosti pa so na voljo tudi številne aplikacije za nadzor nad vnosom hrane, kar je bistvenega pomena pri hujšanju. Ena izmed teh je ROH.si ali daljše Resnica o hujšanju, ki jo je razvilo slovensko podjetje. V osnovi gre za enostaven in simpatičen način za spremljanje vnosa hrane, ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in kalorij, je razložil ​Matej Gričar​ iz ekipe RHO.si. Idejo za aplikacijo so dobili, ko so se tudi sami lotili hujšanja in so želeli kreirati aplikacijo z največjo slovensko bazo hranil.

V aplikacijo je treba vnesti nekaj podatkov - od starosti, teže, velikosti ter aktivnosti, tako da aplikacija preračuna koliko kilokalorij porabite dnevno. Nato izberete cilj, za koliko in kako hitro želite shujšati. Na podlagi cilja vam aplikacija pove, koliko lahko še pojeste v določenem dnevu. Aplikacija med drugim tudi motivira, da ''izberete kar čim večje število različne hrane, saj s tem dobite, kar največ različnih vitaminov in mineralov. Hkrati se ne odrekate nobenih hrani, tudi ko ste na dieti,'' je pojasnil Gričar in dodal, da je v aplikaciji najti tudi nasvete za enostavno hujšanje in zdravo prehranjevanje.

Uporabnica podobne aplikacije MyNetDiary je izpostavila, da aplikacija omogoča podatke o hranljivih vrednosti, katerih snovi ješ premalo, koliko vode moraš popiti, kakšen je idealen zajtrk in podobno.

Telovadba in telefon - 1
Telovadba in telefon - 1 FOTO: Thinkstock

V množici ponudbe je seveda mogoče najti aplikacije, ki ponujajo rešitve že na vse zgoraj našteta področja. Med takimi je tudi aplikacija 24alife, ki je plod slovenskega znanja. Z aplikacijo je mogoče spremljati športne aktivnosti tako na prostem kot tudi v fitnesu, možno je dodatno ročno vnašati izvedene aktivnosti, aplikacija med drugim meri srčni utrip, omogoča opravljanje različnih testov pripravljenosti. Z aplikacijo je možno spremljati tudi prehrano, dodatno pa aplikacija ponuja tudi sproščanje s pomočjo psiholoških vaj.

24alife združuje štiri znanstvena področja: medicino, psihologijo, prehrano in šport. Uporabniki pa v rešitvah največ uporabljajo šport, sprostitev in prehrano, je pojasnil Janez Uplaznik, direktor RC IKTS Žalec. Skupno je bilo do sedaj preko 100.000 prenosov aplikacije, ki je na voljo v več oblikah.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
28. 03. 2016 09.13
+2
Zalezovanje in nadzor! Naivne kreljaste ovčke nasedajo vsem aplikacijam in potem se čudijo kako so tako visoki stroški in kako o njim vse vemo!
bitnabit
18. 03. 2016 20.45
-1
Foraje, da si ti čl9vek al hueič je zelo tanka meja...pa to
bitnabit
18. 03. 2016 20.54
-1
Vbistvu smolaho envlki virus al pa prihodnost za naski smo dominantni ampak se zavedamo svojega položaja oziroma sray?pa to prihdnost je v nasker smo kao najbol mocnitu...Ne Ga Srat
bitnabit
18. 03. 2016 20.56
+0
bitnabit
18. 03. 2016 20.57
+0
bitnabit
18. 03. 2016 21.01
+0
Noben ti ne brani bit ,to pa, to, pa ono, ampak vas je preveč pa to, zato pa probaj obvladat svoj um, ker jaz tut lohk postanem slave ko bojo popiči mojo rit kazat celdan...no problem
bitnabit
18. 03. 2016 21.15
-1
Jah, butasti ludi n.egre.nikamor..mogoce pol pa to...ampak postajate bolši.mogoce...pa to
tedo9GWTSmedo
18. 03. 2016 18.06
+2
Koliko stane ta proplusov program za androide? Vem, da so vsi ti fit-članki reklame.
akmt
18. 03. 2016 15.31
+3
Take aplikacije so za debeluhe.in ne za mlade punce, mamice po porodu in odvisnice od telovadbe.vse, ki tecete cele dneve, ste ODVISNICE.da se propagira " fit mamico" , a ste znorel? Otrok potrebuje mamo.ne pa da.ona bolj potrebuje radiatorcke itd.ni bolj nagravznega od tega.zakaj potem sploh rodite? Ker ocitno niste za family.ker ste ocitno blondinke, ki rabite samo spegu al pa mobitel, da se fotkate z razgaljenim trebuhom in stejete lajke.samovsecne babe.fuj. Aja se to- da ne bo kdo mislil, da sem jaz neka debela zakompleksanka- 55 kg, 168 cm.telovadim nic.jem v glavnem cokolado.pa ne da imam neko posebno presnovo....nimam casa za jest,ker delam cele dneve.nimam casa za rekreacijo.ukvarjam se pa z mojimi otroci. Ps: zenska mora biti dama.in ne zenska-kup misic. Posljite tele aplikacije nekam....ce ne zelite postati nov odvisnik od telefona in gibanja.
Maja Mozgan
18. 03. 2016 14.34
+4
Opazujejo nas strici iz ozadaja!!
Iluzionist
18. 03. 2016 14.13
+8
take aplikacije na pametnih telefonih so dobra priprava na prihodnost, ko bodo roboti in programi skrbeli za nas kot za dojenčke, res je super, da se ljudje že zdaj navadijo, da jih aplikacija komandira za njihovo lastno dobro, vse podatke se pa shranjuje v oblaku zato, da se ne morejo izgubiti