Tujina

FOTO: To so delavke, ki leto dni po najhujši tovarniški nesreči životarijo

Daka, 24. 04. 2014 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

24. aprila lani se je zgodila najhujša tovarniška nesreča v Bangladešu. Leto dni po tragediji je med delavkami, ki so jih reševali izpod ruševin, še vedno prisoten strah. Številne so utrpele hude poškodbe in niso sposobne za delo. Še vedno čakajo na obljubljene odškodnine.

Mineva leto dni od najhujše tovarniške nesreče v predmestju bangladeške prestolnice Daka. V zrušenju devetnadstropne tovarne z oblačili Rana Plaza je 24. aprila lani umrlo kar 1100 ljudi, 2500 je bilo poškodovanih. Za zrušenje stavbe je bil kriv predvsem zelo slab material, ki so ga uporabili pri gradnji. Zaposleni so dan pred nesrečo opozorili na razpoke na poslopju, a so odgovorni od njih kljub temu zahtevali, da nadaljujejo z delom.

A leto dni po tragediji se je za preživele delavke le malo spremenilo. Številne zaradi poškodb, ki so jih utrpele, niso sposobne za delo. Nekatere si zaradi strahu sploh več ne upajo stopiti v tovarno. Životarijo v revnih četrtih in še vedno čakajo na obljubljeno odškodnino.

Protestirali in izobesili črne zastave v znak žalovanja

Tisoče žalujočih je danes na kraju nesreče pripravilo protest. Ob vzklikanju gesel, kot so "Zahtevamo odškodnino!" in "Smrt Sohelu Rani!", lastniku poslopja, so protestniki, med njimi tako preživeli kot svojci žrtev, s cvetjem in venci odkorakali do ruševin poslopja. Prvič od nesreče so lahko obiskali njeno prizorišče, saj je bilo doslej območje zaprto.

Pridružili so se jim tudi svojci 140 delavcev, ki jih je še vedno pogrešajo, in vlado pozvali, naj jim pomagajo najti njihova trupla.

Več sto delavcev je, potem ko so položili cvetje na kraj nesreče, protestiralo na avtocesti blizu kraja nesreče. Pozivali so k smrtni kazni za lastnika poslopja, ki sicer še ni uradno obtožen.

Protest je pripravila organizacija, ki si prizadeva za pravice delavcev v tekstilni industriji in je pozvala vlado, mednarodna podjetja in lastnike tovarn k izplačilu odškodnin žrtvam in svojcem žrtev. Zahtevali so še, da vlada 24. april razglasi za dan varnosti pri delu.

O protestih poročajo tudi iz Dake. Več sto ljudi se je zbralo pred sedežem organa, ki predstavlja lokalne tovarne oblačil.

V predmestju Dake Savar, kjer je bilo omenjeno poslopje Rana Plaza, so danes številne tovarne izobesile črne zastave v znak žalovanja. Predstavniki sindikatov in svojci žrtev so se žrtvam nesreče poklonili tudi na pokopališču Zurain v prestolnici, kjer je pokopana večina žrtev.

Kje so odškodnine?

Globalni sindikati in skupine za človekove pravice so ob današnji obletnici kritizirale znane zahodne znamke, med katerimi so španski Mango, italijanski Benetton in francoski Auchan, ker žrtvam in svojcem še niso izplačali odškodnin.

Bangladeški sindikat IndustriALL jih je prav ta teden obtožil, da niso dovolj prispevali v sklad za odškodnine v višini 40 milijonov ameriških dolarjev. Od 29 zahodnih znamk, za katere so šivali oblačila v nesrečnem poslopju, jih je okoli polovica v sklad prispevala skupno 15 milijonov dolarjev. Skoraj polovico, sedem milijonov, je prispeval britanski Primark. Šele ta teden pa so začeli izplačevati prve odškodnine v višini 640 dolarjev vsakemu preživelemu in svojcem mrtvih.

Slabi pogoji dela in mizerna plačila

Tragična nesreča je pritegnila mednarodno pozornost in številni so opozarjali na slabe pogoje dela in mizerna plačila v tekstilni in oblačilni industriji v Bangladešu. Pogoji dela in varnostne razmere v tekstilni industriji so že leta tarča kritik nevladnih organizacij. Kakih tri milijone ljudi, ki delajo v tekstilni industriji, prejema povprečno manj kot 40 ameriških dolarjev na mesec. Da so spremembe nujne, pa so začele razmišljati tudi znane svetovne blagovne znamke, ki izdelke iz Bangladeša pošiljajo na evropski in ameriški trg.

Kot je znano, je Bangladeš drugi največji izvoznik oblačil na svetu zaradi nizke cene dela in številne delovne sile. Tekstilna industrija je ključna gospodarska dejavnost v državi, letno ustvari 29 milijard dolarjev in predstavlja 80 odstotkov izvoza.

Stavba je pod seboj pokopala več kot 1000 ljudi.
Stavba je pod seboj pokopala več kot 1000 ljudi. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
25. 04. 2014 10.15
+2
To zunaj vidite, pri nas pa ko so bili delavci in delavke okradeni iz strani politikov in gospodarstvenikov pa nihče ne vidi, vse se skriva pod preprogo, tako da škoda besed !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Milan Prapotnik
24. 04. 2014 21.49
+3
vidim da ljudje niste razumeli.. se popolnoma strinjam da je zelo grozno kaj se dogaja..ampak s tem namigujem tudi na slovence da so zastrašujoče razmere in mediji glede tega ne storijo popolnoma ničesar..!!
.jest
24. 04. 2014 22.11
+2
Res je. Ukazano jim je, da nam morajo filati glavo s Severno Korejo, Pistoriusi, Maddie... Slovenci, pa kakršni pač smo...ubogljivi, upogljivi...
.jest
24. 04. 2014 19.57
+4
Raje pokažite slike slovenskih delavk in delavcev v gospodarstvu, ki iz leta v leto od osamosvojitve vse bolj životarijo.
eiffel
24. 04. 2014 15.52
+10
Pa dobro, kaj nobene normalni ne bo komentiral? Bom pa jaz. Grozno je to, v Bangladešu! To je cena poceni majčk, ki jih kupujemo tudi v Sloveniji. Zamislimo se malo in zahtevajmo od proizvajalcev odgovornost za izboljšanje delavnih razmer, konec koncev tudi zato, da ne bomo na koncu vsi takšni sužnji kot so zdaj že v Bangladešu.
ANKETAR
24. 04. 2014 19.37
+1
Poceni majcke dobijo narocniki, mi zal placamo debelo marzo
Milan Prapotnik
24. 04. 2014 13.52
+1
ocena članka pove vse hehe:D
Milan Prapotnik
24. 04. 2014 13.48
-7
bolj je seveda pomemben članek o lačnih bangledaših kot o lačnih slovencih!! sramota slovenije!!!!!! tudi vi mediji ste isti kot naši politiki..fujj vas bodi!!
Milan Prapotnik
24. 04. 2014 13.46
-2
pol slovenecev je lačnih kaj pa to??! to pa ni za naslovnico in za članek?! hhahhaha. slovenija pa to... čimprej pod avstrijo da bomo lahko živeli.. ljudje so se borili za osamosvojitev in za bivšo yugoslavijo..da so eni pametnjakoviči spravli celo jugo zdaj v nulo in nazaj.. to je naša slovenija hahha..!!! yeaaaa!!!!!!!!!!!!!!!
Milan Prapotnik
24. 04. 2014 12.52
-8
koliko je slovencev takšnih!! pa ne pišete nič o tem.. tak da prosim ne več s takimi članki.. pa samo probajte brisat komentar vas dam v medije 24ke!!
Milan Prapotnik
24. 04. 2014 13.03
-3
vi kar talajte minuse.. kolko slovencev životari pa se ne govori nič o tem!!
Milan Prapotnik
24. 04. 2014 13.08
-5