Košarka

FOTO: Zlata košarkarska generacija obujala spomine v Tivoliju

Ljubljana, 19. 08. 2013 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Vsa Ljubljana, Slovenija in Jugoslavija je takrat dihala kot vsi za enega, eden za vse," so na razstavi fotografij s tekem svetovnega prvenstva v košarki v Ljubljani spomine obujale košarkarske legende.

Ob evropskem prvenstvu v košarki so v Muzeju novejše zgodovine Slovenije pripravili brezplačno fotografsko razstavo, ob kateri so lepe spomine danes obujali košarkarji jugoslovanske reprezentance, ki so leta 1970 na šestem svetovnem prvenstvu, ki je tedaj potekalo v Ljubljani, osvojili zlato medaljo.

Naslov svetovnih prvakov so si v Hali Tivoli že 23. maja 1970 z zmago proti ZDA prislužili danes legendarni košarkarji (od leve proti desni): kapetan Ivo Daneu, Krešimir Ćosić, Petar Skansi, Vinko Jelovac, Trajko Rajković, Aljoša Žorga, Damir Šolman, Dragan Kapičić, Ljubodrag Simonović, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš in Ratko Tvrdić.
Naslov svetovnih prvakov so si v Hali Tivoli že 23. maja 1970 z zmago proti ZDA prislužili danes legendarni košarkarji (od leve proti desni): kapetan Ivo Daneu, Krešimir Ćosić, Petar Skansi, Vinko Jelovac, Trajko Rajković, Aljoša Žorga, Damir Šolman, Dragan Kapičić, Ljubodrag Simonović, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš in Ratko Tvrdić. FOTO: Miloš Švabić

"Spomini na leto 1970, ko smo postali svetovni prvaki, so še zdaj sveži in lepi. Vzdušje je bilo fantastično. Vsa Ljubljana, Slovenija in Jugoslavija je takrat dihala kot vsi za enega, eden za vse. Nepozabna pa je bila tista noč po zmagi nad Američani, ko so gledalci spremljali ekipe. Mi smo stanovali v Golf hotelu na Bledu, vse druge ekipe pa v hotelu Lev. Po tekmi je bilo pred hotelom Lev nepozabno vzdušje. Gledalci so fenomenalni. Ne vem, kdo si je izmislil parolo 'Luna vaša, zlata naša'. Tisto leto ali leto prej je na Luno stopil Armstrong, in ker navijači pred hotelom niso dali miru, so Američani z vodo napolnili plastične vrečke in jih metali dol," je spomine na razstavi strnil nekdanji slovenski košarkar, trener in od danes tudi prejemnik zlatega reda za zasluge Ivo Daneu. Njegov ekipni kolega Aljoša Žorga je dodal: "Osebno mi je bilo jasno, da se tak dogodek za časa našega življenja ne more ponoviti, vsaj v istem mestu in z istim moštvom ne, zato moram poudariti, da je bil to izrazito čustven dogodek. In ko smo v Hali Tivoli pretekli častni krog ob navdušenju občinstva, sem predlagal, da tečemo še enkrat. In lahko bi tekli še desetkrat."

Člani zlate reprezentance danes
Člani zlate reprezentance danes FOTO: B.G.

Fotografsko razstavo so si ogledali tudi drugi veterani, in sicer Petar Skansi, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Rato Tvrdić, Damir Šolman, tedanji vodja reprezentance Ranko Žeravica in njegov pomočnik Lazar Lečić.

Maj 1970 bo tako v zgodovino jugoslovanskega in slovenskega športa ostal zapisan z zlatimi črkami. Muzej novejše zgodovine Slovenije hrani več kot 2.500 originalnih, večinoma črno-belih fotografskih posnetkov kar sedmih priznanih fotografov, ki so na celuloid ujeli ta dogodek: Naceta Bizilja, Svetozarja Busića, Marjana Cigliča, Egona Kašeta, Edija Šelhausa, Miloša Švabića in Matije Juroviča. Razstava, ki nosi naslov Košarka 1970 – Luna vaša, zlata naša, bo na ogled v avli muzeja od začetka avgusta do konca septembra 2013.

Kaj se je dogajalo na SP 1970?

Ekipo Jugoslavije so tedaj sestavljali: Ratko Tvrdić, Ljubodrag Simonović, Vinko Jelovac, Trajko Rajković, Aljoša Žorga, Dragan Kapičić, Ivo Daneu, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Dragutin Čermak, Petar Skansi in selektor Ranko Žeravica.

Zbor zlate košarkarske generacije SP 1970 - 12
Zbor zlate košarkarske generacije SP 1970 - 12 FOTO: Edi Šelhaus

Kot je znano, je leta 1967 FIBA odločila, da dodeli šesto svetovno prvenstvo Jugoslaviji. Selektor Žeravica je v ekipo poklical tri Slovence. Kapetan moštva je bil izkušeni Daneu, med dvanajsterico zlatih fantov pa sta se znašla še Žorga in Jelovac, ki je rojen na Hrvaškem, a so si ga Slovenci zaradi igranja za Olimpijo prisvojili. Jugoslovanska izbrana vrsta je bila kot gostiteljica neposredno uvrščena v Ljubljano.
Boj za medalje je potekal tako, da se je vsak pomeril z vsakim. "Plavi" so ugnali zahodne sosede Italijane, Brazilce, Čehoslovake in Urugvaj. V odločilni tekmi so se pomerili z ZDA. Ves čas je imela Jugoslavija pobudo, na koncu pa slavila zmago z rezultatom 70:63. Daneu je zaradi poškodbe v statistiko vpisal le 4 točke, a je dosegel izjemno pomemben koš ob koncu tekme. Sledila je še tekma s Sovjetsko zvezo, ki jo je Jugoslavija izgubila, a ji ta poraz ni odnesel zlata.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DonMiltonFriedman
20. 08. 2013 18.27
-2
Naj vas ne zavede zmaga nad američani leta 1970. Pred letom 1992 so Američani na vseh prvenstvih in olimpijskih igrah igrali z amaterskimi igralci, večina jih je prišla iz tamkajšnjih srednjih šol in univerz. Imeli so tudi pravilo, da je lahko le po en igralec iz ene šole, tako da se med sabo nihče ni uigraval že prej. Edini bodoči HOFovec je bil takrat Bill Walton, ki pa je igral le malo časa in bil star celih 17 let, davno pred njegovo NBA kariero.
primorec91
20. 08. 2013 17.48
+4
Jugoslavija je bila zlata in to ne samo na športnih področjih, Kako je s Slovenijo mislim, da vsi zelo dobro vidimo.
macek_garfield
19. 08. 2013 17.38
+30
... vcasih je bila cast igrat za reprezentanco ... danes pa ... se ji nekateri kar tako odrekajo ... zalostno ...
pedritsegonita
19. 08. 2013 19.12
-13
Včasih si moral igrat za reprezentanco. Sploh nisi imel izbire.
roaddogg
19. 08. 2013 21.13
-12
Klub ti daje kruh in če se poškoduješ med tekmo za reprezentanco, adijo tvoj kruh...
AIZ
19. 08. 2013 21.40
+9
Če bi vsi tako razmišljali bi lahko samo sedeli doma ....
cvekalo
19. 08. 2013 22.14
+8
ni igral za reprezentanco, ni mogel igrati za klub, o tujini pa je lahko le sanjal
d66d66
19. 08. 2013 23.55
+4
sedaj so pa tukaj še drugi voluharji, ki samo grabijo ogromne denarce na svojo stran, zato se pa raje eni izogibajo repki, drugi pa igrajo in dobijo za nagrado pohvalo in 100eu na račun. žalostno vendar dokaj resnično