Naslovnica

George Bush predsednik ZDA

New York, 14. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novoizvoljeni ameriški predsednik George Bush mlajši je v svojem zmagoslavnem govoru v teksaški prestolnici Austin obljubil, da bo v Washingtonu skušal ustvariti ozračje dvostrankarskega sodelovanja, kakršno vlada v Teksasu. Bush je za kraj svojega govora simbolično izbral predstavniški dom teksaškega kongresa v katerem ima večino demokratska stranka. Bush je po dolgem aplavzu teksaških kongresnikov in družinskih članov ter prijateljev omenil dolgo preizkušnjo za državo, v kateri sta s podpredsednikom ZDA Alom Gorom dala vse od sebe. "Razumem kako težak mora biti ta trenutek za podpredsednika Gora in njegovo družino. Gore se lahko pohvali s častnim služenjem državi kot kongresnik, senator in podpredsednik. Nocoj sem od njega prejel prijazen telefonski klic in dogovorila sva se, da se naslednji teden sestaneva v Washingtonu. Strinjala sva se, da bova naredila vse za okrevanje države po tem dolgem tekmovanju," je uvodoma dejal Bush.

Bush je nato izpostavil nekaj političnih tem svoje volilne kampanje, pri čemer je bil vrstni red prav tako simboličen. Namesto, da bi na prvo mesto postavil središčno geslo svoje in republikanske politike - zmanjševanje davkov, je začel s potrebo po šolski reformi, zaščiti sistema socialnega varstva, zagotovitvi poceni zdravil na recepte za ostarele in šele nato omenil "odgovorne davčne olajšave". "Skupaj bomo vodili zunanjo politiko, skladno z našimi vrednotami in iskreno do prijateljev. Imeli bomo vojsko, ki se bo sposobna soočiti z vsakim izzivom in bo močnejša od vsakega nasprotnika," je poudaril Bush in dodal, da je vse skupaj del njegovega predvolilnega gesla o sočutnem konservatizmu, ki ga bo imel priložnost udejanjiti.

Bush je spomnil, da je bil tudi tretji predsednik ZDA Thomas Jefferson leta 1800 izvoljen v prav tako tesni tekmi, ki jo je odločil šele zvezni predstavniški dom. "Te volitve so pomenile prvi prenos oblasti z ene na drugo stranko v novi demokraciji. Dvesto let kasneje je ameriški značaj še bolj trden. Zato se nocoj zanašam na ta značaj. Spoštujmo drug drugega, spoštujmo naše razlike, velikodušnost duha in pripravljenost na skupno delo za reševanje problemov. Še nekaj prosim vsakega Američana. Prosim, da molite za ta velik narod. Prosim vas, da molite za voditelje obeh strank. Hvaležen sem za vaše molitve zame in za mojo družino in prosim vas, da molite za podpredsednika Gora in njegovo družino. Verjamem, da bomo z božjo pomočjo skupaj stopili naprej kot enoten in nedeljiv narod," je dejal Bush. "Nisem bil izvoljen, da služim eni sami stranki, ampak da služim narodu. Predsednik ZDA je predsednik vsakega Američana. Vodila me bodo Jeffersonova načela: obramba načel, razumen odnos in delati dobro v korist svobode in soglasja," je na koncu dejal novoizvoljeni 43. predsednik ZDA George Bush mlajši, ki bo prisegel 20. januarja 2001.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni