Čas za Zemljo

Globalno segrevanje in podnebne spremembe, ki so posledica človeka

Ljubljana, 01. 03. 2017 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
43

Zemlja se je in se bo spreminjala, spreminjalo se je tudi njeno podnebje. Bile so ledene dobe, bila so toplejša obdobja. Nato se je pojavil človek. Globalno segrevanje, o katerem govorimo zadnjih nekaj let, ni kitajska izmišljotina. Je še kako resnično dejstvo. Žal s prstom ne moremo pokazati na naravne pojave, ampak moramo pokazati na nas in naša dejanja. Zagotovo se bo planet prilagodil, bomo to zmogli tudi mi?

Iz leta v leto beležimo višje temperature.
Iz leta v leto beležimo višje temperature. FOTO: Thinkstock
Globalno segrevanje je termin, ki se nanaša na dvigovanje povprečne globalne temperature ob površju Zemlje. Je posledica povečanih koncentracij toplogrednih plinov v atmosferi. Zaradi globalnega segrevanja se spreminjajo klimatski vzorci. Temperature so se občutno začele dvigovati ob koncu 70 let prejšnjega stoletja.

Podnebne ali klimatske spremembe zajemajo sklop sprememb, ki so značilne za daljše obdobje. Podnebne spremembe tako vsebujejo velike spremembe temperatur, padavin, vetrov, ki lahko povzročijo nepredvidljive posledice na okolje in družbeno-ekonomske razmere v daljšem časovnem obdobju. Vidimo jih v dvigovanju morske gladine, krčenju in taljenju ledenikov in premiku rastnega in cvetnega cikla rastlin.

Zemljino podnebje se je skozi zgodovino spreminjalo. Samo v zadnjih 650.000 letih je bilo sedem ciklov ohlajanja in segrevanja, zadnja ledena doba se je končala pred okoli 7.000 leti. S tem se je začela tudi moderna klimatska era. Večino teh sprememb pred pojavom človeka znanstveniki pripisujejo periodičnim spremembam poti kroženja Zemlje okoli Sonca, nagiba osi vrtenja Zemlje glede na ravnino kroženja ter usmerjenosti te osi, torej majhnim spremembam, ki so odločale o tem, koliko sončne energije je dobil planet, vulkanskim izbruhom, premikanju tektonskih plošč.

A to, čemur smo priča zadnjih 150 let, ko je vsako leto rekordno toplo, je globalno segrevanje, ki ga lahko v veliki meri pripišemo človeku. ''Z izpusti različnih plinov in trdnih delcev spreminjamo lastnosti ozračja, z naseljevanjem in obdelovanjem pa lastnosti zemeljskega površja. Lastnosti ozračja in zemeljskega površja pa vplivajo na to, koliko od Sonca prejete energije bo Zemlja skupaj s svojim ozračjem uspela obdržati in je porabiti za segrevanje površja, segrevanje in premikanje oceanov ter zračnih mas, rast in razvoj rastlin ipd. Poleg naravnih dejavnikov tako tudi človek spreminja podnebje. Podnebnim spremembam ne moremo več ubežati. So dejstvo sedanjosti in še večja grožnja prihodnosti,'' je zapisal direktor urada za meteorologijo pri Agenciji za okolje dr. Klemen Bergant.

Vsako izmed zadnjih treh desetletij je bilo od leta 1850 toplejše od prejšnjega. Obdobje od 1983 do 2012 je bilo najverjetneje najtoplejše tridesetletno obdobje v zadnjih 1400 letih na severni hemisferi, je v zadnjem poročilu ugotovil Medvladni panel za podnebne spremembe (IPCC).

PREBERITE ŠE: Nekatere posledice podnebnih sprememb so že jasno vidne. 

Globalno gledano so se temperature na kopnem in površju oceanov v obdobju od 1880 do 2012 dvignile za 0,85 stopinje Celzija. Dvig temperatur se odraža v spremembah vremena in klime. Številna območja že doživljajo spremembe v količini padavin in padavinskem obdobju, česar posledice so poplave, hudourniške poplave, suše, bolj pogosti in hujši vročinski valovi. Močno so na udaru oceani in ledeniki. Ker se morja segrevajo, postajajo bolj kisla, ledene ploskve se talijo, dviguje se gladina morja.

Posledica izpustov toplogrednih plinov

Ker je človek s svojimi dejanji tako vplival na podnebje in okolje, nekateri znanstveniki predlagajo, da bi zdajšnjo epoho na geološki časovni lestvici imenovali antropocen. Bila bi naslednica epohe halocen, ki je trajala od zadnje ledene dobe do vzpona moderne civilizacije. Uradni organi še niso odobrili termina za prepoznavanje geološke dobe.

V zadnjem stoletju so človekove dejavnosti v ozračje izpustile ogromne količine ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov. Večina plinov je nastala pri izgorevanju fosilnih goriv, za pridobivanje energije, k temu dodajmo še izsekavanje gozdov, nekaterih industrijskih procesov in kmetijske dejavnosti. Toplogredni plini delujejo kot odeja, saj v atmosferi zadržujejo toploto. Gre za učinek tople grede, ki je sicer naraven proces in nujen za življenje na Zemlji. IPCC - skupina okoli 1300 neodvisnih znanstvenikov iz vsega sveta - je zaključil, da je kar 95-odstotna verjetnost, da je ravno človek kriv za segrevanje ozračja v zadnjih 50 letih. Industrija, od katere je odvisna moderna civilizacija, je dvignila količino ogljikovega dioksida v ozračju s 280 delcev na milijon na 400 v zadnjih 150 letih.

Pri ameriški vesoljski agenciji se strinjajo, da lahko klimatske spremembe pripišemo tudi aktivnosti Sonca. Tako je zaradi zmanjšane aktivnosti nastopila mala ledena doba med 1650 in 1850. A po njihovih navedbah kar nekaj dokazov kaže, da trenutnega segrevanja ne moremo pripisati energiji naše zvezde: od 1750 je povprečna količina energije, ki jo dobimo od Sonca ostala konstantna ali se je le malo povečala.

Če bi bilo za segrevanje krivo bolj aktivno Sonce, bi znanstveniki pričakovali segrevanje v vseh plasteh atmosfere. Tako pa opažajo ohlajanje v zgornjih delih atmosfere, v nižjih plasteh pa segrevanje. To je poledica učinka tople grede, ki zadržuje toploto v nižjih plasteh atmosfere. Klimatski modeli, ki vsebujejo spremembe v delovanju Sonca, ne morejo dokazati trenda dvigovanja temperatur ne da bi vključili povišanje količine toplogrednih plinov.

Kakšne so že in kakšne bodo posledice?

CO2 nastaja pri izgorevanju fosilnih goriv, naravno pa pri dihanju in vulkanskih izbruhih.
CO2 nastaja pri izgorevanju fosilnih goriv, naravno pa pri dihanju in vulkanskih izbruhih. FOTO: AP

Ogljikov dioksid v atmosferi ostane za skoraj sto let, zato se bo Zemlja v prihodnjih desetletjih zagotovo še segrevala. Bolj kot bo toplo, večje je tveganje za ostrejše spremembe, čeprav je natančne učinke težko napovedovati. 

PREBERITE ŠE: Kateri so glavni toplogredni plini?

Človek se je v zgodovini prilagodil na stabilno in predvidljivo podnebje, v katerem smo uživali od zadnje ledene dobe. Zdaj se je ta stabilnost porušila, kar bo vplivalo na vodne vire, kmetijstvo, naravno okolje, na naše zdravje in varnost.

Globalno segrevanje moramo opazovati na globalni ravni, kar pomeni, da če je nekaj zimskih dni v Sloveniji izjemno hladnih, še ne pomeni, da so temperature v povprečju ne dvigujejo.

Globalni dvig temperature

Suša
Suša FOTO: Thinkstock

Trije glavni modeli globalnih temperatur na kopnem (obstajajo modeli, ki upoštevajo samo temperature na kopnem, spet drugi zraven prištevajo še temperature na površini morja, zato prihaja do različnih številk) kažejo, da se je na Zemlji od leta 1880 segrelo. Največje segrevanje smo doživeli v zadnjih 35 letih, 16 od 17 najtoplejših let se je zgodilo od leta 2001. Leto 2015 je bilo prvo leto, ko je bila povprečna globalna temperatura za eno stopinjo Celzija višja od povprečja med leti 1880 in 1899. Leto 2016 je bilo še toplejše. Čeprav smo bili v prvem desetletju v 21. stoletju priča zmanjšani Sončevi aktivnosti, ki se je kazala kot globoki solarni minimum med leti 2007 in 2009, se temperature na površini še vedno dvigujejo, so zapisali pri ameriški vesoljski agenciji Nasa. 

Dvig morske gladine

V zadnjem stoletju se je nivo morske gladine dvignil za od 17 do 21 centimetrov. V zadnjem desetletju je očitno, da se dvigovanje gladine le še pospešuje.

Segrevanje oceanov

Oceani, poleg tega, da vsrkajo veliko CO2, vpijejo veliko toplote, kar seveda pomembno vpliva na to, da na površju temperature niso še višje. Na globalni ravni se je temperatura površinske vode (do 75 metrov globine) zvišala za 0,11 stopinje od leta 1971 do 2010. Temperatura oceanov do globine 700 metrov pa se je po podatkih Nase od leta 1969 dvignila za 0,17 stopinje Celzija.

Zakisanost oceanov

Od začetka industrijske revolucije se je kislost površine oceanov povečala za 30 odstotkov. Gre za posledico, ker morska voda vpija povečane količine ogljikovega dioksida, ki se raztaplja v vodi in povečuje kislost. Oceani igrajo eno ključnih vlog za uravnavanje količin CO2.

Krčenje ledenih ploskev in morskega ledu

Zaradi taljenja ledu se dviguje morska gladina.
Zaradi taljenja ledu se dviguje morska gladina. FOTO: AP

Zaradi višjih temperatur se talijo ledeniki in ledene ploskve na Grenlandiji, Arktiki in Antarktiki. Podatki ameriške vesoljske agencije kažejo, da je med leti 2002 in 2006 Grenlandija letno izgubila od 150 do 250 kubičnih kilometrov ledu, Antarktika pa okoli 152 kubičnih metrov med 2002 in 2005. Problematična je tudi izguba arktičnega morskega ledu, ki je ključen za nekatere živalske vrste. V zadnjih desetletjih se je zmanjšala tako površina kot debelina arktičnega morskega ledu. Po napovedih bi lahko bila Arktika že sredi stoletja poleti povsem brez ledu.

Krčenje ledenikov in snežne odeje

Ledeniki izginjajo po vsem svetu - v Alpah, Himalaji, Andih, ameriškem Skalnem gorovju, na Aljaski in v Afriki. Satelitski posnetki tudi kažejo, da je količina pomladanske snežne odeje na Severni polobli v zadnjih petih desetletjih zmanjšana in da se začne sneg taliti prej.

Čas za Zemljo
Čas za Zemljo FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dartford
22. 09. 2017 09.20
+0
Kakšno globalno segrevanje če moram že 20. septembra zakurit v bajti !! In ko bodo rjuhe zasedle Evropo, bo globalno segrevanje še najmanjši problem !
ni_mi_vse_eno
12. 03. 2017 12.23
-3
Lažejo o segrevanju - Vir: "climategate is still the issue" = "Climategate je še vedno težava" - težava pa zato, ker se jasno vidi kako so lagali in prirejali podatke. Vir: "Climategate: The Backstory - dr. Tim Ball"
SAF1
09. 03. 2017 14.35
+11
Koliko jaz vem Američani in Kitajci niso hoteli podpisati Kjotovega sporazuma, to pomeni, da na njih gre največ odgovornosti, še posebej Američane. Ja avto ni dober dokler ne žre 30 litrov na kilometer in nima 900 konjev, na koncu pa se cmerijo, ko jih orkani kaznujejo.
xxman.y
18. 03. 2017 20.51
+5
...in še bolj jih bodo. Najbolj so krivi in najbolj bodo plačali- fer.
ni_mi_vse_eno
03. 03. 2017 22.03
-2
Toliko propagande o ogljikovem dioksidu, uvedba davka, vsak dan novi in novi članki in še vedno niste dosegli željenega. Ljudje vam ne verjamejo več. Žal. Le koliko časa bo ta davek še v veljavi? Bo izginil kot registracijske nalepke na osebnih vozilih? Jutri morate nujno napisati še en članek o izumiranju severnega medveda. Mogoče vam začnejo verjeti, če boste le dovolj ponavljali.
Mario71
03. 03. 2017 16.04
+0
zaprite prvo klavnice, pol pa naprej
draghci
03. 03. 2017 08.59
-2
Vidim, da imaste spet toplogredne napade. Da bi pa kritično pisali o stvareh, ki so pa res problem, ne pa izmišljen, kot recimo Anhovo, ali pa recimo katastrofa, ki se dogaja na našem nebu, letala, ki nas zadnje čase zaprašujejo ko da smo mrčes. Kemtrali so zadnje čase največji ekološki problem. Zadnje čase je prišlo celo tako daleč, da naši vremenarji že v naprej vedo, da bo naslednji dan "koprenasta" oblačnost. Jaz sem študiral meteorologijo in vem pod kakšnimi pogoji ona nastane.
xxman.y
18. 03. 2017 20.54
+2
Tebe zaprašujejo letala. Se ti že rahlo mentalno pozna...
frako
02. 03. 2017 11.09
+4
Prepozn, če bi hotl rešit našo vrsto bi že mogl bit karbonsko neutralni, pa bi se segrevanje ustavl na kkšnih +2 stopinji.
hotchilipoper
01. 03. 2017 18.04
-3
Kdo je vam naročil to panično propagando,da bodo ljudje še bolj zblojeni kot so
no9
02. 03. 2017 09.45
-1
dej pejt spat .. a maš menstro da te mede?
flojdi
01. 03. 2017 17.10
+4
.Res Hvala za tole stran. ker še vedno mislim da odkar se je pojavila elektrika ( no pa še kej) Ubogo Zemljo HUDO SEGREVAMO. ljudje pač. / ker ne poznam nobene druge živalce, ki bi si npr HUDO GRELA ali gnezdo ali brlog; ali kužka , ki bi se po kopeli v potoku posušil kožuh s fenom ..., ...et cccc.....
beyblademaster
01. 03. 2017 16.58
-8
globalno segrevanje naj bi bil cisti nateg clovestva. prav tako kot da se ozonski plasc tanjsa zaradi co2
Racio
01. 03. 2017 17.19
+3
in tvoji viri iz katerih črpaš to silno znanje so??
xxman.y
01. 03. 2017 17.40
+4
Madeni
01. 03. 2017 16.45
+0
Kdaj bo ta znanost ..???? ugotovila, da je CO2 težji od zraka, da je na tleh..da nima nobene veze z globalnim segrevanjem..in norci ki bi uvedli KUPOONE..,
Madeni
01. 03. 2017 16.48
+2
Pa KRAVE prdijo...ja smrdi ta znanost do konca Antarktike in še na tisoče kilometrov čez..
Racio
01. 03. 2017 17.09
+7
smrdi ti znanost? ja saj ni čudno, če pa ne razumeš NIČ!
Uporabnik458403
01. 03. 2017 16.26
+0
Na pop-tv se tudi marsikaj segreva.....
DeBill
01. 03. 2017 16.53
+1
ne, tam so p take, da bi jim lohk dal med noge šampanjec hladit
adrenalincek
01. 03. 2017 15.58
+3
Globalno segrevanje v obliki kot to prikazujete je propaganda!
Fortuna27
01. 03. 2017 15.20
+21
Toliko co2 plinov kot jih je človek proizvedel v zadnjih 200 letih, lahko proizvedejo vulkani v enem dnevu.
peT99
01. 03. 2017 15.28
+1
Najverjetneje še več. Razloži to paranoikom in vsem iskalcem zarote na vsakem koraku :)
razerznak
01. 03. 2017 15.33
+1
kar poglej etno , že bruga , ima zemlja povn kufer levičarjev
Racio
01. 03. 2017 16.31
+10
Vulkanski izbruhi prispevajo h globalnem segrevanju z izpustom H2O in CO2 v atmosfero, ki jih je približno 1,3 – 2,3 10na8 potenco ton na leto. Ta ocena vključuje tako kopenske kot podvodne vulkane. Človeška dejavnost, kot so uporaba fosilnih goriv in pridelava cementa, prispeva 2,2 10na10 potenco ton na leto. Človeštvo torej sprosti več kot 150-krat večjo količino toplogrednih plinov kot vulkanski izbruhi.
Karantanija
01. 03. 2017 15.13
+9
Sami sebe bomo uničili. S politiko in podnebjem! Pa tako lep planet imamo!
Sandalphone
01. 03. 2017 15.12
+19
Spet želijo kakšen nov davek? Med tem ko nas obdavčujejo pa Kitajska kuri na polno.
razerznak
01. 03. 2017 17.23
+3
v bistvu je tale global warming cista izmisljotina , nasini sateliti v zadnjih 30 letih niso zaznali kakšnega posebenga segrevanje ( pač cikel je vedno, segrevanje ali ohlajanje ), je pa razlog za ta global warming da majhna podjetja banktotirajo , velka pa ostane z temi davki in regulacijami, no trump bo tole spremenil
Uporabnik458403
01. 03. 2017 15.11
+19
Ocitno je to vojna z Trumpom in ne z segrevanjem...... vsi vemo, da je ta portal ameriski levicar. Pa je ocitno Tramp tem nabijalcem zaprl kar precej veliko pipo z katero so si debelili denarnice....... pa ni logicno, da je kar naenkrat toliko prispevkov...... to kar pa se dogaja z Cimosom in nasim davkoplacevalskim denarjem pa niti enega clanka
razerznak
01. 03. 2017 15.11
+6
Vedno je en cikel al je globalno segrevanje ali pa ohlajanje , ni to neko znanstveno ampak common sense, in pa kolko je clovek kriv za globalno segrevanje? Ocitno niti "science guy" bill nye ne more odgovorit ( tucker show )
Ka pa mislis
01. 03. 2017 15.08
+6
Sam ste pa ze dosadni s tem podnebjem
xxman.y
18. 03. 2017 20.52
+2
Zakaj pa pol bereš in še posebej-komentiraš?
razerznak
01. 03. 2017 15.08
+2
Da boste pa zdaj trdili da globalno ohlajanje ni nikol obstajalo