Naslovnica

Gore priznal poraz

New York, 14. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podpredsednik ZDA Al Gore je v Washingtonu priznal poraz in čestital republikanskemu kandidatu Georgu Bushu mlajšemu za zmago. Gorov štiriminutni govor je bil posvečen pozivom k enotnosti vseh državljanov, ki naj Busha sprejmejo kot novega predsednika brez dvoma o njegovi legitimnosti. Gore je uvodoma dejal, da je pred govorom poklical Busha in mu čestital za položaj 43. predsednika ZDA ter mu hkrati obljubil, da tokrat čestitke ne bo vzel nazaj, kot je to storil v zmedenem jutru 8. novembra po volitvah, ko se je izkazalo, da Bush na Floridi ni zmagal s takšno razliko, kot so to napovedovale televizijske postaje.

Gore je državljane pozval k enotnosti in obljubil, da bo podprl Busha kot novega predsednika z besedami: "bog blagoslovi njegovo vodstvo". Med govorom se ni izognil omembi načina na katerega je Bush postal predsednik, to je z odločitvijo vrhovnega sodišča ZDA. "Naj ne bo nobenega dvoma, da se ne strinjam z odločitvijo vrhovnega sodišča ZDA, vendar jo sprejemam in priznavam poraz ter obljubljam, da bom spoštoval novega predsednika," je dejal Gore in spomnil, da to niso bile prve volitve v ameriški zgodovini, ko je kandidat z večjim številom glasov, na koncu izgubil. Gore je dobil iz vseh ZDA 337.576 glasov več kot Bush, vendar je republikanski kandidat z zmago na Floridi osvojil potrebno večino 271 elektorskih glasov.

Podpredsednik ZDA je izrazil hvaležnost vsem, ki so mu pomagali na dolgi poti do konca povolilnega razpleta in obenem prav te svoje najbolj goreče zagovornike opozoril, da je "tisto kar nas Američane združuje, pomebnejše od tistega kar nas ločuje". Gore je dejal, da ne ve kaj bo počel, razen tega, da bo v krogu družine in prijateljev preživel praznike, nato pa se podal v rodni Tennessee, kjer bo skušal popraviti napake iz preteklosti. Volilci zvezne države Tennessee so namreč svojih 11 elektorjev namenili Bushu in Gore bi znjimi zanesljivo zmagal tudi brez Floride. Gore je dejal, da mu je žal ker ne bo mogel naslednja štiri leta voditi ZDA, vendar sprejema dejstvo, da "poraz krepi dušo". Govor je zaključil z besedami: "Čas je da se poslovim," ter nato še nekaj trenutkov nemo obstal pred fotografi, ki so opravljali svoje delo.

Ameriški volilci so tako 36 dni po volitvah izvedeli ime 43. predsednika ZDA.194160Amerika si je oddahnila od več kot mesec dni trajajočih pravnih sporov na Floridi, ki so segli do Atlante in Washingtona. Po Gorovem nedvoumen priznanju poraza so odpadla tudi ugibanja o morebitnih prestopih Bushevih elektorjev na stran kandidata demokratov, ki je dobil več glasov volilcev.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA