Naslovnica

Honda za boljši položaj v Evropi

Tokio, 18. 05. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Hondi, ki je drugi največji japonski izdelovalec avtomobilov, so zagotovili, da bodo v prihodnje posvetili posebno pozornost evropskemu tržišču. V ta namen načrtujejo proizvodnjo novega modela, ki bo namenjen predvsem evropskim kupcem. Za ta ukrep se je podjetje odločilo zaradi lanskih izgub na tem območju v višini 2,1 milijarde dolarjev, ki so Hondi povzročile za 11,5 odstotka manjši neto dobiček. Razlog za padec je predvsem v zmanjšanju vrednosti evra in manjšem povpraševanju.

Honda želi pritegniti zanimanje evropskih kupcev z novim modelom, ki sicer še nima imena, vendar predvidevajo, da ga bodo začeli prodajati prihodnje leto. Predsednik podjetja je povedal, da gre za majhen avto, saj so takšni modeli zaradi ekološke osveščenosti in lahke uporabe zelo priljubljeni med Evropejci. Posebnost tega avtomobila je 1,3-litrski DSI motor, ki zagotavlja nov, okolju prijazen način izločanja izpušnih plinov ter majhno porabo.

Honda načrtuje tudi razvoj novega dizelskega motorja za naslednjo generacijo svojega modela srednjega razreda Accord, ki naj bi prišel na tržišča v Evropi leta 2003, z dizelskim motorjem pa bodo v kratkem ponudili tudi model Civic.