Pop in

Hotel ground zero

New York, 06. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.M./Reuters
Komentarji
0

V New Yorku so newyorški župan in hotelsko osebje čustveno pozdravili ponovno otvoritev hotela Millenium Hilton, ki stoji le nekaj metrov od prizorišča terorističnega napada na Svetovni trgovinski center. Ker je bil hotel ob zrušenju dvojčkov hudo poškodovan, so ga morali temeljito obnoviti. Hotelske sobe so že polne, vendar ne turistov, ampak nostalgičnih Američanov.

Manhattan, ground zero
Manhattan, ground zero FOTO: Reuters

Vrata hotela Millenium Hilton, so bila zaprta kar 22 mesecev, tako za goste kot za uslužbence hotela. Strukturne in okoljske poškodbe, ki jih je hotelu prizadejalo zrušenje dvojčkov 11. septembra 2001, soupravitelje hotela prisilile k celoviti prenovi hotela nebotičnika v osrčju spodnjega Manhattna.

Hotel, ki ga od ground zero ločuje samo ulica, so v prisotnosti newyorškega župana Michaela Bloomberga znova odprli v ponedeljek 5. maja. 90 odstotkov uslužbencev hotela, čigar osebje šteje kar 360 ljudi, je znova zasedlo svoja stara delovna mesta. Mnogi med njimi so težko prebili vmesno obdobje brez zapolsitve.

Obnova hotela je stala več kot 30 milijonov dolarjev, vseh 55 nadstropij so temeljito obnovili. Veliko izmed 565 sob ima razgled na ground zero, ki je zdaj ogromno gradbišče. A namesto, da bi trušč gradbenih strojev in dvigal goste odvračal od bivanja v tem hotelu, zdaj velja za glavno atrakcijo.

Millenium Hotel ob ground zero
Millenium Hotel ob ground zero FOTO: POP TV

Povpraševanje po sobah je že zdaj tolikšno, da jih je skoraj nemogoče dobiti. Rezervirane so namreč že za dva meseca vnaprej, vendar pa v hotelu obljubljajo, da se bo kakšna postelja našla tudi za radovednega turista. Nekateri sobe rezervirajo predvsem iz radovednosti in zaradi razgleda, večina pa se tako spominja tragičnega dogodka.

"Skoraj 85 do 90 odstotkov gostov, ki rezervirajo sobe, želi razgled na obnovljeno prizorišče, mnogi zaradi duhovnih razlogov in da so del zgodovine," je povedal Roger Swadish, predsednik uprave hotela.

Odprtja hotela se je zelo razveselilo tudi hotelsko osebje, ki se tako po 22 mesecih znova vrača na stara delovna mesta.

"Vidim veliko starih obrazov, s katerimi smo v 18 mesecih, ko smo bili narazen, zgubili stik, zato sem vesel, da jih spet vidim," se je veselil Marcus Sancariciq, pralec v hotelu.

Ermina White, hišnica, pa je povedala: "V tem času nisem bil nikjer zaposlena, odločila sem se počakati, zato ker sem vedela, da se bomo vrnili."

Vendar pa vzdušje, menijo hotelski uslužbenci, ne bo več isto.

"Odlično je biti v družbi svoje družine in prijateljev, vendar, ko pogledam skozi okno, in vidim, da World Trade Centra ni več tam, sem malo žalostna, ker sem v tej stavbi izgubila veliko prijateljev," je povedala Diana Burke, čistilka v hotelu.

Zato pa upajo, da bodo več veselja in optimizma prinesli prav novi gostje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni