Tujina

Hrvaška rešila težave z vpisom bodočih študentov iz Slovenije

Zagreb, 17. 07. 2013 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška je rešila težave 79 študentov iz držav članic EU, večinoma iz Slovenije, ki so se želeli vpisati na tamkajšnje fakultete. Znova jih bo uvrstila v vpisno kvoto za tujce, a bodo vseeno imeli pravico do enakega zneska šolnine in subvencionirane prehrane kot Hrvati.

Hrvaški rektorski zbor je na torkovem srečanju v Dubrovniku sprejel predlog ministrstva za znanost, izobraževanja in šport za rešitev zapleta z vpisi državljanov drugih članic Evropske unije na hrvaške fakultete.

Kot so pojasnili v uradu za odnose z javnostmi hrvaškega ministrstva, bodo državljane drugih držav članic EU znova uvrstili v vpisno kvoto za tujce, a bodo vseeno imeli pravico do enakega zneska šolnine kot hrvaški državljani in tudi pravico do subvencionirane prehrane v študentskih centrih.

"O sklepu rektorskega zbora je bila nemudoma obveščena Agencija za znanost in visoko izobraževanje, ki ga je začela izvajati," so še odgovorili s hrvaškega ministrstva. Tako so rešili težave 79 študentov iz držav članic EU, večinoma iz Slovenije, ki so se želeli v študijskem letu 2013/2014 vpisati na hrvaške fakultete.

Zaposlovanje mladih
Zaposlovanje mladih FOTO: Thinkstock

Do zapleta je prišlo nekaj dni pred vpisom, ko so status študentov iz držav EU, ki so se prijavili za študij na Hrvaškem kot tuji študenti, zaradi vstopa Hrvaške v EU pristojne hrvaške oblasti spremenile.

Do spremembe je prišlo, ker je Hrvaška po 1. juliju začela izvajati pravni red EU v visokem izobraževanju. Ta zagotavlja enake pogoje za vse študente iz EU, ki se vpisujejo na hrvaške univerze, a tega nekatere hrvaške fakultete niso natančno navedle pri objavi razpisov za določene smeri.

Tako so se bodoči študentje iz držav članic EU po vstopu Hrvaške v EU znašli na seznamih za vpis skupaj s hrvaškimi študenti, čeprav so opravili vse obveznosti iz razpisov v kvoti tujih študentov. Zaradi razlike v točkovanju uspeha v srednjih šolah na Hrvaškem in v drugih državah so bili v podrejenem položaju v razmerju do hrvaških študentov in so kljub uspešno opravljenim sprejemnim izpitom ostali praktično brez možnosti za vpis.

Ministrstvo je pojasnilo, da za državljane EU veljajo enaki pogoji za izobraževanje na Hrvaškem kot za državljane Hrvaške, kar pomeni enake študentske pravice, kot sta subvencionirana participacija šolnine in prehrane ter tudi enake obveznosti, kot sta vpis in konkurenčnost znotraj skupnih kvot kot za državljane Hrvaške.

Na srečanju v Dubrovniku so očitno našli rešitev, ki bo zadovoljila vse strani, tako prihodnje študente iz držav EU, ki se bodo lahko vpisali na hrvaške fakultete na podlagi svojega uspeha v skladu z razpisom, na katerega so se prijavili, kot evropsko zakonodajo o enakopravnosti študentov in avtonomijo univerz.

V Sloveniji po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za študente iz držav članic EU veljajo enako pogoji za vpis kot za slovenske študente, kar pomeni, da pri vpisu na fakulteto konkurirajo slovenskim študentom.

Drugače je za študente iz držav, ki niso članice EU, oziroma za t. i. tuje študente. Ti si konkurirajo znotraj mest, ki so predvidena za tuje študente, teh pa je po navedbah ministrstva praviloma okoli 10 odstotkov, ko gre za reden vpis, in okoli 50 odstotkov, ko gre za izreden vpis. Pri tem je točkovnik za vpis na fakulteto prirejen tujim študentom in ni nujno enak kot za slovenske študente.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zagreb.Rocks.Hard
17. 07. 2013 18.57
+0
He he he, Lojzeki zdaj nam še in na fakultete prihajate, he he, ne moremo vas se rešiti, vi res ljubite Hrvaško. Priznajte. Ampak iskreno. ;)) :))
+29
Prav tako, kot ti ljubiš Slovenijo. ;)) :))
hinko.murovec@siol.net
17. 07. 2013 17.59
+20
Povejte mi prosim, zakaj je bila potrebna vojna ? Morda zato, da sedaj popravljamo napake norcev in zopet iščemo skupne poti ? Čemu tisoči žrtev ? Zato, da je lahko nekaj posameznikov naropalo bogastva zase ?
Eurojackpot
17. 07. 2013 18.41
+20
Migremonadob
17. 07. 2013 23.18
+3
Če res vsak, tako sam pri sebi razmisli za kojhurac so se pobivali, meni še zdaj ni jasno.
ves da vem ;)
17. 07. 2013 23.55
+6
Vprašaj tiste kateri so jo razbili. In ti niso iz JUge bli, je pa res da smo pač naivni, sam poglejmo se danes.
ves da vem ;)
17. 07. 2013 23.57
+10
Imeli smo vse- dans pa sam lahko sanjamo da bi imeli za preživetje.
Saloreich
18. 07. 2013 01.04
+5
Kakšno vojno smo pa imeli kdaj s Hrvaško?
Caterpillar
17. 07. 2013 16.52
+8
A kdo pozna kakšno dobro podiplomsko ekonomsko fakulteto na daljavo v Zagrebu?