Naslovnica

Hrvaški Vipnet Mobile poskusno začel z GPRS

Zagreb, 05. 03. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Hrvaški mobilni operater Vipnet Mobile, ki je v lasti avstrijskega Mobilkoma, je v petek zagnal poskusno različico omrežja GPRS, ki naj bi sicer v celoti delovalo in prešlo v komercialno rabo šele konec leta. V fazi preskušanja bodo storitve GPRS na voljo zastonj, delovale pa bodo na območju Zagreba. Prvi uporabniki naj bi po mnenju predstavnikov Vipneta bili turistični delavci in finančniki.

Sicer pa naj bi omrežje mobilne telefonije GPRS, ki predstavlja tehnološko stopnjo med tehnologijama GSM in UMTS, pokrivalo celotno ozemlje Hrvaške že do konca letošnjega poletja. Poleg nadgrajevanja sedanjega omrežja GPRS zahteva tudi ustrezne mobilne telefone, ki jih je zaenkrat na trgu še zelo malo, so povedali predstavniki Vipneta.

Vipnet je v 61-odstotni lasti avstrijskega Mobilkoma, drugi največji lastnik pa je ameriški Western Wireless z 19 odstotki. Drugi hrvaški mobilni operater je svoje omrežje začel tržiti julija 1999 in ima trenutno 50-odstotni tržni delež na hrvaškem trgu mobilne telefonije, ki ima 24-odstotno penetracijo. Ostalo polovico trga nadzoruje prvi hrvaški mobilni operater Cronet. Ta je trenutno v lasti hrvaškega telekoma Hrvatski Telekom (HT), v katerem je večinski lastnik država, 35 odstotkov pa je pod nadzorom Deutsche Telekoma. Cronet omrežja GPRS še ni vpeljal.

Kot pravijo hrvaški državni uradniki, zadolženi za telekomunikacije, naj bi Hrvaška podelila koncesijo za tretjega mobilnega operaterja že letos pomladi, dražba za koncesije za mobilno telefonijo tretje generacije pa naj bi se končala konec leta.