Črna kronika

Hrvat poskušal pretihotapiti skoraj 21 kilogramov datljev

Jelšane, 24. 10. 2012 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na mejnem prehodu Jelšane je carinik pri kontroli potniškega prometa v vozilu hrvaškega državljana odkril slabih 21 kilogramov zaščitenih morskih datljev. Školjke naj bi bile na slovenskem črnem trgu vredne okrog 800 evrov.

V sredo, 23. oktobra 2012, se je na mejni prehod Jelšane pripeljal štiridesetletni potnik v osebnem vozilu s hrvaško registracijo. Carinik se je odločil za podroben pregled vozila. V prtljažniku med osebno prtljago in v rezervnem kolesu je našel polivinilaste vreče z zaščitenimi školjkami – morskimi datlji. Potnik naj bi jih nabral na Hrvaškem in so bile namenjene v Slovenijo.

Morski datlji so vrsta, ki je v Sloveniji, na Hrvaškem in v drugih sredozemskih državah pa tudi državah EU razglašena za ogroženo in strogo zavarovano živalsko vrsto, ki jo ščitijo slovenski predpisi in številne mednarodne konvencije.
Morski datlji so vrsta, ki je v Sloveniji, na Hrvaškem in v drugih sredozemskih državah pa tudi državah EU razglašena za ogroženo in strogo zavarovano živalsko vrsto, ki jo ščitijo slovenski predpisi in številne mednarodne konvencije. FOTO: Carinska uprava RS

Carina je 20,92 kilograma školjk zadržala, zoper potnika pa bo uvedla postopek o prekršku oziroma podala kazensko ovadbo. Školjke naj bi bile na slovenskem črnem trgu vredne okrog 800 evrov.

Nabiranje, trgovina in uporaba datljev se kazensko preganjajo.
Nabiranje, trgovina in uporaba datljev se kazensko preganjajo. FOTO: Carinska uprava RS

Morski datelj (lat. Lithophaga lithophaga, poznan tudi pod hrvaškim imenom prstac) je ogrožena vrsta školjke, zavarovana s številnimi predpisi. Raste izjemno počasi. Da doseže velikost 5 cm, ko je zanimiva za prodajo, potrebuje povprečno 20–25 let. Morski datlji živijo v rovih, ki jih izvrtajo v kamnito morsko dno. Krivolovci jih nabirajo z razbijanjem skal, s tem pa obsežno in dolgoročno uničujejo morsko okolje. Uničeno območje potrebuje desetletja, da se obnovi, včasih pa je obnova poškodovanega morskega dna celo nemogoča.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.