Naslovnica

Infekcijske poletne bolezni

, 26. 05. 2024 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število bolnikov na Infekcijski kliniki v poletnih mesecih ni pretirano poraslo, čeprav so zabeležili nekaj več bolezni, ki so tipične za ta letni čas. Pri otrocih prevladujejo črevesne okužbe, na drugem mestu pa najdemo okužbe osrednjega živčevja, predvsem meningitis. Sledijo virusne infekcije, ki se pojavljajo v poletnih dneh in se kažejo z vročinami, glavoboli ter bruhanjem. K sreči ti znaki pri večini otrok minejo v nekaj dneh.

Zaradi visokih temperatur je nekaj najmlajših okuženih s t.i. rota-virusi in bakterijo salmonele. Vzrok salmonele je okužba s hrano, rota-virusi pa se prenašajo z osebe na osebo. Tej okužbi pravimo tudi 'bolezen umazanih rok'.

Da ne bi prišlo do tovrstnega obolevanja, lahko z osebno higieno in pripravo ustrezne prehrane poskrbimo že sami. Za rota-virusi obolevajo otroci stari do treh let, salmonelo pa zdravniki odkrijejo pri vseh starostnih skupinah, bolezen pa se kaže s tipičnimi znaki - otrok zboli akutno, sledijo vročina, bruhanje, bolečine v trebuhu in driska. Vročina traja le nekaj dni, driska pa približno 10 dni.

Virusne in bakterijske driske na kliniki običajno ne zdravijo z antibiotiki. Po tej metodi zdravniki posežejo le izjemoma, denimo, ko otrok zboli za salmonelo. Sicer pa je pri vseh virusnih okužbah na prvem mestu hidracija oz. pitje velikih količin tekočine.

Odrasli obolevajo predvsem za klopnim meningoencefalitisom, lajmsko boreliozo, črevesnimi okužbami ter okužbami na drugih organih.

Klopni meningoencefalitis, ki je najpogostejši, se navadno kaže v dveh stopnjah. Po piku klopa je lahko stanje posameznika po dveh do dvajsetih dneh boljše. Kasneje se pojavijo vročina, glavobol in bruhanje, ki jih prav tako spremljajo visoka vročina, bolečine v glavi, nekateri imajo celo t.i. tremo, saj se jim tresejo roke in jezik.

Le redko se zgodi, da se bolnik, ki je že prebolel klopni meningoencefalitis, ponovno okuži z omenjenim virusom. Vseeno pa je priporočljivo, da si po vrnitvi iz gozda natančno pregledamo telo. V primeru, da opazimo klopa, ga zelo previdno odstranimo.

Podatki kažejo, da za klopnim meningitisom umre odstotek slovenskega prebivalstva. Večji je delež tistih bolnikov, ki imajo posledice klopovega pika še nekaj mesecev ali let. Spremlja jih glavobol, težave s koncentracijo, poveča se tudi občutljivost na sonce. Zato zdravniki priporočajo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, najprimernejši čas za to pa so jesenski in zimski meseci.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9