Naslovnica

Ivanov o razmerah na Bližnjem vzhodu

Jeruzalem/Gaza, 16. 11. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski zunanji minister Igor Ivanov, ki se mudi na turneji po Bližnjem vzhodu, se je danes o najnovejšem valu nasilja, ki je konec septembra izbruhnilo na palestinskih avtonomnih ozemljih, najprej v Jeruzalemu pogovarjal z izraelskim premierom Ehudom Barakom, nato pa v Gazi še s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom. Barak je Ivanova pozval, naj Arafata pozove "k takojšnji ustavitvi nasilja in spodbujanja sovraštva", palestinski voditelj pa je po srečanju z vodjo ruske diplomacije pozval k sklicu "izrednega srečanja" držav, ki podpirajo mirovni proces na Bližnjem vzhodu.

"Namesto napredka v mirovnih pogajanjih z Izraelom v luči ustanovitve palestinske države se je Arafat odločil za nasilje, ki ogroža regionalno stabilnost in interese mednarodne skupnosti," je navedeno v izjavi za javnost, ki jo je po srečanju med Barakom in Ivanovom objavil kabinet izraelskega premiera. Barak je obenem poudaril, da Izrael ne bo stal križem rok, če bi prišlo do enostranske razglasitve neodvisne palestinske države, in napovedal, da bo v tem primeru sprejel ustrezne ukrepe za zaščito svojih interesov.

Arafat, ki se je danes sestal tudi z ameriškim odposlancem za Bližnji vzhod Dennisom Rossom, je še izrazil upanje, da bi mirovna pogajanja obnovili še pred iztekom mandata ameriškega predsednika Billa Clintona januarja prihodnje leto. Medtem je neki tesni Arafatov sodelavec danes dejal, da trenutno ne obstaja načrt priprave morebitnega tristranskega vrha med Izraelom, Palestinci in ZDA, na katerem bi se dogovorili o ustavitvi nasilja.

Ivanov je izrazil zaskrbljenost zaradi nasilja na palestinskih ozemljih, ki grozi, da se bo razširilo na celotno območje, in se zavzel za nadaljevanje izraelsko-palestinskih pogajanj pod pokroviteljstvom ZDA. Dodal je še, da Rusija ne bo podprla zamisli o namestitvi mednarodnih opazovalcev na palestinskih ozemljih, če jih ne bo Izrael zavrnil.

Sicer se je Ivanov z Barakom pogovarjal tudi o krepitvi dvostranskih stikov na varnostnem področju, dogovorila pa naj bi se še o obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Izraelu prihodnje leto.

Medtem je danes na območju tromeje med Izraelom, Sirijo in Libanonom eksplodirala bomba, ki naj bi po navedbah libanonskih varnostnih sil "najverjetneje terjala žrtve v izraelskih vrstah". Bomba je namreč eksplodirala ravno v času, ko je mimo peljalo vozilo izraelske vojaške patrulje. Odgovornost za napad je prevzelo šiitsko gibanje Hezbolah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3