Naslovnica

Ivanušič o vzrokih za proračunski primanjkljaj

Ljubljana, 11. 08. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Minister za finance Zvonko Ivanušič je na današnji novinarski konferenci orisal stanje v proračunu in pojasnil vzroke za proračunski primanjkljaj. Minister Ivanušič je dejal, da na javnofinančnem področju ne stoji več v celoti za odločitvami vlade, saj je postalo jasno, da proračuna za leto 2001 ne bo mogoče pripraviti do 15. septembra, prav tako pa ne bo mogoče izpeljati ustreznih varčevalnih ukrepov.

Po njegovih besedah je vlada na kar petih sejah razpravljala o proračunu, vendar je večino časa namenila obravnavanju problematike davčne tajnosti in davčnih dolžnikov. Vlado je okrcal, da sprejema nove finančne obveznosti kljub temu, da še ni jasno kakšen bo proračun za prihodnje leto. Ivanušič je izrazil nasprotovanje, da bi poročilo o izvajanju proračuna postalo politični dokument, zato v njem ne bi smeli pisati o tem, kdo je kriv za primanjkljaj. Na ministrstvu za finance pa so sicer mnenja, da so podatki v poročilu realni in ne skrivajo prikritih lukenj ter da so točni.

Med dolgoročne (v zadnjih sedmih letih) vzroke za primanjkljaj je Ivanušič med drugim uvrstil povečanje transferjev v pokojninsko blagajno za 10-krat in povečanje števila zaposlenih v javnem sektorju za 9000. Ob tem je dodal, da bo morala prihodnja vlada opraviti zelo temeljito ekonomizacijo javnofinančnih odhodkov.