Naslovnica

Izročitev Miloševića zaenkrat nemogoča

Beograd, 02. 03. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Jugoslovanski notranji minister Zoran Živković je po poročanju Tanjuga sinoči izjavil, da je izročitev nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića haaškemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije nemogoča, dokler v Jugoslaviji ne bodo sprejeli ustreznega zakona. Po besedah jugoslovanskega pravosodnega ministra strokovnjaki trenutno pripravljajo zakon o sodelovanju s haaškim sodiščem, ki pa pred junijem še ne bo nared.

Na vprašanje, ali aretacija tesnega Miloševićevega sodelavca, nekdanjega vodje jugoslovanskih tajnih služb, Radeta Markovića pomeni uvod v aretacijo Miloševića, pa je Živković sinoči odgovoril, da "vse poti vodijo k nekdanjemu režimu in Miloševiću". Markovićevo prijetje je po njegovih besedah "sporočilo, da ne bo milosti" za storilce zločinov.

Glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte je Beogradu v sredo dala čas do konca marca, ko naj bi Haagu začeli izročati svoje državljane, obtožene vojnih zločinov. Med njimi je tudi Slobodan Milošević.