Slovenija

Izteka se rok za vložitev kandidatur

Ljubljana, 26. 08. 2008 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Politične stranke in skupine volivcev, ki predlagajo svoje kandidate za poslanske sedeže, morajo kandidature vložiti najpozneje do srede do polnoči.

Volilne skrinjice
Volilne skrinjice FOTO: Nina Mavrič
Za volitve 88 poslancev je Slovenija razdeljena na osem volilnih enot in 88 okrajev. Za volitve dveh poslancev italijanske oz. madžarske narodne skupnosti se na območjih, kjer ti skupnosti živita, oblikujeta posebni enoti.

V sredo opolnoči se bo tako iztekel zakonski rok za vložitev kandidatnih list za volitve poslank in poslancev v državni zbor, skladno z zakonom o volitvah v državni zbor pa je treba kandidatne liste vložiti pri volilni komisiji volilne enote. Prav tako je 27. avgust zadnji dan, ko je pri pristojnem upravnem organu še mogoče podpisati obrazec podpore kandidatu oziroma listi kandidatov.

Listo kandidatov lahko predložijo politične stranke ali volivci. Listo politične stranke mora podpreti skupina najmanj treh poslancev državnega zbora sedanje sestave ali skupina 50 oziroma 100 volivcev, ki imajo stalno prebivališče v volilni enoti. Podpora 50 volivcev je potrebna v primeru, če so listo skladno s pravili določili samo člani stranke, ki imajo stalno prebivališče v volilni enoti, podpora 100 volivcev iz volilne enote pa je potrebna v primeru, če so listo določali tudi člani stranke, ki nimajo stalnega prebivališča v volilni enoti (na primer na glavnem odboru ali konvenciji stranke).

Slovenski parlament
Slovenski parlament FOTO: Dz-rs.si

Strankarski listi morajo biti priložena še soglasja vseh kandidatk in kandidatov, pravila politične stranke, po katerih je potekal postopek določitve liste in zapisnik o delu organa politične stranke pri določitvi liste kandidatov. Če lista kandidatov ni podprta s podpisi najmanj treh poslancev, mora biti vložitvi priloženo tudi najmanj 50 oziroma 100 potrjenih obrazcev podpore volivcev iz volilne enote.

V register političnih strank je vpisanih 58 strank, med njimi je devet parlamentarnih, ki bodo znova nastopile na volitvah.

Skupina volivcev pa določi listo kandidatov v volilni enoti s podpisovanjem. Predlog liste kandidatov mora podpreti skupina najmanj 1000 volivcev iz volilne enote. Volivci sami lahko določijo ime liste, če pa tega ne storijo, se za ime liste šteje ime in priimek prvega kandidata na listi. Listi je sicer treba priložiti še še soglasja kandidatov ter potrjene obrazce podpore.

Volivci lahko vložijo tudi posebno listo, na kateri je en sam kandidat, o njem pa se lahko glasuje v vseh 11 volilnih okrajih. Kandidaturo za poslanca italijanske ali madžarske narodne skupnosti pa s podpisi določi skupina najmanj 30 volivcev, pripadnikov narodne kupnosti.

Poslanci
Poslanci FOTO: POP TV


Na prejšnjih parlamentarnih volitvah je nastopilo 23 kandidatnih list. 17 so jih vložile politične stranke, tri so bile nestrankarske, za glasove volivcev pa so se potegovali še trije neodvisni kandidati.

Na listi kandidatov je lahko najmanj en in največ 11 kandidatov. Vsakega kandidata je treba tudi razporediti v okraj, pri čemer je posamezni kandidat lahko razporejen v največ dva okraja. Za tokratne volitve mora biti na listi zagotovljena tudi navzočnost obeh spolov, in sicer najmanj 25 odstotkov od dejanskega števila kandidatov na listi.

V naslednjih dneh bo potekal postopek preverjanja ustreznosti oz. zakonitosti vloženih list, na podlagi katerega bodo pristojne volilne komisije tudi izdale odločbe o njihovi potrditvi oziroma zavrnitvi. Če komisija volilne enote ugotovi, da kandidatna lista ni določena skladno z zakonom o volitvah v državni zbor, jo zavrne. V primeru, da ugotovi formalne pomanjkljivosti, pa od predlagatelja zahteva, da jih v treh dneh odpravi, če tega ne stori, pa kandidatno listo zavrne, lahko pa zavrne tudi kandidaturo posameznega kandidata.


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BATISTA1
27. 08. 2008 07.06
Briga me če jih vložijo al pa ne ... Njihov problem - volt itak ne grem ...