Čas za Zemljo

IZZIV: Pol leta brez (nepotrebnih) nakupov

Ljubljana, 04. 03. 2017 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mateja Klavs
Komentarji
82

Idejo o nakupovalnem postu sem pravzaprav "prekopirala" od britanske novinarke, ki se je nakupovanju odpovedala za leto dni. Da je odkrila nov način življenja, pravi po enem letu in dodaja, da je iz izziva izšla bogatejša in pametnejša. In pobegnila od potrošniške norije, kjer je nakupovanje postalo terapija, prav vsaka stvar pa potrošni materijal. Njej je uspelo. Bo meni?

Jaz s svojo najljubšo (in trenutno najdražjo) razvado.
Jaz s svojo najljubšo (in trenutno najdražjo) razvado. FOTO: Mateja Klavs
POL LETA BREZ NAKUPOV POMENI:

- nobenih obrokov v gostilnah

- nobene pijače v gostilnah (z izjemo kave)

- nobenih obiskov plačljivih koncertov ali drugih prireditev, niti kina

- nobenih nakupov oblačil, čevljev in modnih dodatkov

- nobenih nakupov kozmetike (razen ko mi zdajšnje zmanjka)

- nobenih nakupov dodatkov za dom in ostalih "lovilcev prahu"

- nobenih izletov ali potovanj v tujino

- premišljeno nakupovanje hrane, da mi ne ostaja hrana, ki na koncu pristane v smeteh

Konec lanskega leta sem naletela na članek o Britanki, ki se je odločila, da eno leto ne bo zapravljala. Zadeva me je pritegnila.

Imela je podobne "težave" kot jaz. Ni živela luksuzno ali nad svojimi zmožnostmi, daleč od tega. Imela je le kredit, ki ji je visel nad glavo, in prišla je do spoznanja, da ji denar kar frči. Pa se je – navdahnjena s svetovnim dnevom brez nakupov, ki ne naključno sovpada z zloglasnim ameriškim praznikom nakupovanja, črnim petkom – odločila, da bo delala z denarjem malo bolj racionalno. Ali pa veliko bolj racionalno.

Njena odločitev je bila res drastična. Eno leto si ni privoščila nobene hrane v restavracijah, nobene pijače v barih, prijateljem ni kupovala daril ne za rojstne dneve, poroke, ne za obiske na večerjah, z avtomobilom se ni vozila, na počitnice ni šla nikamor, kamor ni prišla sama s kolesom, kupila si ni nobenega oblačila, čevljev, modnih dodatkov, kozmetike, nadomeščala je le tisto, česar ji je zmanjkalo, hrano je kupovala le v diskontnih trgovinah.

Kupuj manj. Pametno izbiraj. Naj traja. Kakovost naj ima prednost pred količino. Vsi kupujejo veliko preveč oblačil," slavne besede je leta 2013 izrekla legenda med modnimi oblikovalci Vivienne Westwood.

In po enem letu takšnega življenja privarčevala toliko denarja, da je lahko odplačala kredit, a bolj pomembno, navadila se je novega načina življenja. Načina, kjer nimaš kar naprej potrebe po nakupovanju. Ugotovila je, da ji pravzaprav nič ne manjka in da bo preživela, tudi če si ne kupi nove torbice, ki se ji nasmiha iz izložbe v trgovini.

Ko sem prebrala njeno zgodbo, sem bila navdušena. Ker dejstvo je, da smo podivjali v svoji potrošniški kulturi. Hkrati pa sem imela slabo vest in se spraševala, ali sem sama sposobna česa takega. Da si eno leto ne kupim niti enega samega kosa oblačila. Da v bistvu niti ne stopim v trgovino, ker itak ničesar ne rabim. Ali pa da eno leto ne grem ven na večerjo. Ne za svoj rojstni dan, ne na obletnico. Pa na pijačo. Ok, kava bi bila izključena, tej se ne morem odpovedat. Bele kave v kavarnah so moje cigarete. Tudi izletom in potovanjem bi se odpovedala.

Koliko parov čevljev potrebuje ženska?!
Koliko parov čevljev potrebuje ženska?! FOTO: AP
Ne gane me ...
Ne gane me ... FOTO: AP

Če ne poskusim, ne bom nikoli izvedela, sem si rekla. A začelo se ni najbolj obetavno. Najprej je bil vmes veseli december. Kako naj se držim sklepov, da ne bom zunaj nič pojedla in popila, če pa se je Ljubljana ravno odela v praznične barve, na obrežju Ljubljanice pa so zrasle stojnice, od katerih čudovito diši? Pa naj bo z novim letom. Vmes sem še malo omilila stvari. Nakupovalni post ne bo trajal eno leto, ampak samo pol, kave v kavarnah ostajajo, poletne počitnice (moja edina svetla točka v zimski megleni Ljubljani) pa lahko rezerviram in plačam že pozimi.

Kako se je ta izziv znašel v rubriki Čas za Zemljo? Ker tudi s pretirano potrošnjo in hitrim metanjem stvari v smeti škodujemo našemu planetu. Energija in ostali viri, ki so potrebni za proizvodnjo stvari, so ogromni, sploh če pomislimo, kako kratek rok trajanja pogosto imajo. Na primer, za eno kratko majico je potrebnih več kot 2.500 litrov vode, za ene kavbojke pa več kot 5.500 litrov. Potem pa pridejo zraven še razni dodatki dvomljivega slovesa, kot so petrolej, pesticidi in umetna barvila, ki jih v proizvodnji uporabljajo. Da o plastiki niti ne začnem ... Če bi vsak izračunal, koliko plastike (od plastenk, lončkov za kavo, zobnih ščetk, ovitkov za telefone, okrasnih predmetov do "lušnih" dežnikov in igrač) na leto kupi, bi šla številka v kilograme.
Pa je prišel prvi januar in začelo se je. Prve dni brez posebnosti. Saj ni tako, da sem pred tem vsak dan hodila v trgovine in iz njih nosila vrečke z novimi oblačili. Ali vsak dan jedla zunaj. Zato tudi ni bilo težko. Bolj me je skrbelo, kako bom preživela brez vikend skokov v bližnja mesta čez mejo ali od Ljubljane bolj oddaljene dele Slovenije. Pa je tudi to šlo. V dveh mesecih sem bila enkrat na Bledu. So far, so good (zaenkrat vse dobro). Izračunala sem, da sem samo s tem, ko si nisem nič kupila in nisem šla v gostilno na večerjo, v dveh mesecih privarčevala več sto evrov. A pred menoj so še štirje meseci …

Ko sem brala kolumno Britanke, ki je tako (pre)živela eno leto, sem bila navdušena, ker je po letu dni izgubila potrebo po nakupovanju. Pa jaz? Se bom 1. julija zapodila v trgovine? In kupila vse, česar si nisem v teh šestih mesecih? Zaenkrat kaže, da ne. Prav pomirjena sem, ko hodim mimo trgovin in me ne ganejo napisi o razprodajah, odstotki, nalepljeni po izložbah, bleščice, ki se svetlikajo. Mogoče se pa v moji glavi res stvari premikajo. In bom poleti že na dobri poti principov zero waste – odkloni, zmanjšuj, ponovno uporabi, recikliraj in kompostiraj. Bomo videli …

Čas za Zemljo
Čas za Zemljo FOTO:

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

linj
07. 03. 2017 08.43
+1
ta članek ne govori o varčevanju ampak o odpovedovanju .....kar je velika razlika...
1500
06. 03. 2017 10.00
+5
koliko slovencev-enk si lahko privošči to razvado? Kupovanje zaradi dolgočasja je razvada bogatih to mi nismo!
xmp125
06. 03. 2017 08.28
+8
Jaz ne bi kupil POPtv v kabelskem paketu. A to mi omogocate? Dvolicnezi!
Hellraiser
06. 03. 2017 00.33
+4
Ja wow, dosti jih tak živi nekaj let, ne pa sam eno leto.. Ker pač NIMAJO denarja.
enakatalena
05. 03. 2017 20.22
+3
To, da bi se odrekla koncertom in potovanjem, bi bilo najbolj noro zapravljanje časa. Kar se tiče garderobe, podpišem brez problema. Se mi pa zdi, da so to tako osebne odločitve, da jih ni za obešati na veliki zvon.
Matteas
05. 03. 2017 19.55
+1
Je bil V O.Y.O. ta čas odjavljen?
Hriboborec
05. 03. 2017 14.14
+1
A po šestih mesecih odrekanja in trpljenja, se bo pa o tej težki življenjski izkušnji še kakšna knjiga napisala,pa predavanja organizirala,da jo bomo lahko od blizu gledali in častili?
Transformerji
05. 03. 2017 14.03
+2
Končno novica, s katero nimam nič skupnega!
martincheq
05. 03. 2017 10.57
+9
Te izzive si zmišljujejo tiste žanske, ki imajo v omarah 10 parov petk pa 50 kosov oblek, ki jih nikoli ne oblečejo. In se imajo potem za nekaj več.
Yokte
05. 03. 2017 10.38
+0
Lepa pa boš, za drago kozmetiko pa ja, rajši daj kakšen euro za dušo, boš bolj pomirjena zaradi denarja?
est
05. 03. 2017 09.40
+2
če njenih nasvetov ne bo nihče prebiral, bo padla naklada ali gledanost in bo ostala brez službe, Potem je pa tak način življena realnost.
Karantanija
05. 03. 2017 08.40
+14
Saj nas tako država sama prisili k temu. Tako vendar živi že večina Slovencev! Če si sam, tak način življenja nekako še gre. Z otroki težko!
pedritsegonita
04. 03. 2017 23.03
+5
Ljudje res nismo preveč disciplinirani, ko se gre za denar . zelo radi prehitro nardimo nakup, ki ni potreben, a nas zavede. Sam se trudim, da bi povsem zminamiliziral nepotrebne nakupe.
pizzamargerita
04. 03. 2017 22.50
-3
zenska je brez druzine? otrokom je pa vedno treba kaj kupit, prerastejo. jaz ne zapravljam, a kljub temu vsak dan kosim zunaj. Naj cel dan nic ne jem in kuham zvecer? sluzbe niso vec 6-14h.
piko112
04. 03. 2017 20.15
+34
V gostilno gremo jest za rojstne dni, po čevlje si grem ko stare zjaham, telefon imam več kot 6 let star. Sladkih stvari si skoraj ne kupujem, ker se pač skušam malo bolj zdravo prehranjevati in ne kupim vsake čokolade in bonbonjere, ki jo vidim na polici. Kava je bolj izjema kot pravilo.Na koncerte pač ne hodim, kašne veselice. To da hrane toliko kupiš in jo potem stran mečeš se mi zdi etično sporno in mi ni hudo jesti dan ali dva dni star kruh. Vse je stvar navade. Če mislim kam potovati bom šel, ker malo se odpočit v današnji noriji ni še nobenemu škodilo
Kollerik
04. 03. 2017 19.59
+1
mejacrnikal
04. 03. 2017 18.11
-5
Nebi jaz zdrzal dneva da nebi kaj soldov porabil
yastoo
04. 03. 2017 17.54
+29
Ok če je to point, da se odpoveš užitkom kot so obisk koncerta in potovanja, potem je nekaj narobe z osebo, ki tako dojema nepotrebne nakupe. V življenju je treba ločit kaj te osrečuje in kaj je nepotrebno zapravljanje. Skratka butasto.
periot22
05. 03. 2017 20.42
-4
Zentrum
04. 03. 2017 16.47
+28
....to nekateri štejete kot uspeh? Da ne boste šli v šoping po nepotrebne stvari oz. v kino/na prireditve? Ne, a vi to resno??? Vau. Prav zavidam vam, jaz bi tudi tako življenje, kjer bi mi največja dilema bila vprašanje ali grem jutri v šoping ali ne.
pizzamargerita
04. 03. 2017 22.51
+3
raptor2
04. 03. 2017 15.18
+15
Bom poskusil, zgubiti nimam kaj. Če mi uspe še ženo prepričati sem pa miljonar :D
miabi
05. 03. 2017 15.33

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.