Naslovnica

Jorda zavrača ruski predlog

Haag, 28. 02. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Predsednik haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Claude Jorda se je izrekel proti ruskemu predlogu za razpustitev sodišča. Kot je danes v Haagu povedal tiskovni predstavnik Jorde, predsednik sodišča ocenjuje takšne predloge kot paradoksne. Ruski zunanji minister Igor Ivanov se je minuli petek zavzel za čimprejšnjo razpustitev haaškega sodišča. "Menimo, da ni več potrebe za nadaljnjo dejavnost sodišča," je takrat poudaril Ivanov.

Tiskovni predstavnik Jorde je danes pojasnil, da haaško sodišče trenutno deluje bolje kot kdajkoli in sprejema pomembne odločitve. Poleg tega so sodišču iz New Yorka, kjer je sedež Združenih narodov, pravkar obljubili okrepitve osebja.

Ivanov je po poročanju tiskovne agencije Interfax v petek menil, da bi z razpustitvijo sodišča "prispevali k stabilizaciji razmer v ZRJ in na Balkanu". Svojo zamisel je utemeljil z dejstvom, da so sedaj v vseh državah Balkana na oblasti demokratične vlade. "Haaško sodišče je bilo ustanovljeno, ko je na Balkanu še divjala vojna, ko ni bilo demokratičnih ustanov in pravosodja. A to je zdaj že preteklost," je dejal Ivanov in dodal, da je napočil čas, da pregon vojnih zločinov prevzamejo pravosodne oblasti na Hrvaškem, v BiH in ZR Jugoslaviji. "Rusija zaupa tem oblastem," je poudaril ruski zunanji minister.