Digitalna TV

Kako bo s pokritostjo s TV signalom v prihodnosti?

Ljubljana, 22. 04. 2010 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi digitalnega načina oddajanja in večje odpornosti na motnje je v radiofrekvenčni spekter, namenjen televiziji, možno umestiti več televiziskih kanalov, tako da se med seboj ne motijo.

Temeljno načelo pri načrtovanju radiofrekvenčnega spektra za prizemno digitalno televizijsko radiodifuzijo je uporaba enofrekvenčnih omrežij, pri katerih znotraj območja razdelitve (allotmenta) delujejo vsi radijski oddajniki na isti frekvenci in so med seboj sinhronizirani. Tak način uporabe radijskih frekvenc predstavlja učinkovito rabo radiofrekvenčnega spektra, saj se za pokrivanje območja razdelitve uporabi samo ena frekvenca. Poleg tega se signali na isti frekvenci (kanalu), ki prispejo do sprejemne antene z več oddajnikov po različnih poteh, vključno z odboji, med seboj ne motijo, ampak koristno seštevajo.

Območje razdelitve (allotment) je geografsko območje, znotraj katerega je možno delovanje enofrekvenčnega omrežja. Izhajajoč iz tega in upoštevajoč geografske značilnosti in postavitve večjih oddajnih točk, je Slovenija razdeljena na tri geografske razdelitve: Zahod, Center in Vzhod.

Geografska razdelitev
Geografska razdelitev FOTO: Apek

Za potrebe digitalne televizijske radiodifuzije je bila leta 2006 v Ženevi konferenca, na kateri so se evropske in nekatere druge države dogovorile o novi delitvi televizijskih kanalov, na katerih se bo oddajalo izključno v digitalni tehniki. Na tej konferenci je Republika Slovenija dobila pravice za uporabo kanalov za pokrivanje svojega ozemlja, in sicer za osem nacionalnih pokrivanj.

Vsako tako pokrivanje pomeni en multipleks. Z drugimi besedami, vsaka točka Slovenije bo pokrita z osmimi multipleksi. Ker je Slovenija razdeljena na tri geografske razdelitve, je seveda možno v vsaki razdelitvi pri posameznem pokrivanju imeti drugačno vsebino multipleksa.

Poleg teh pokrivanj razpolaga Slovenija v geografski razdelitvi Zahod še z dodatnimi regionalnimi in lokalnimi pokrivanji. Tako bo možno na določenih območjih v geografski razdelitvi Zahod uporabljati na UHF frekvenčnem področju do 24 kanalov (multipleksov). Do take delitve na tem območju je prišlo na podlagi dogovora o delitvi televizijskih kanalov z Republiko Italijo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krematorij666
01. 12. 2010 10.44
mglds 01.12.2010, 10:07 hendl pol leta ti nabijajo kaj in kako,ti pa ko maš internet pa računalnik pa tega ne veš a sam babe gledaš na compu Mislim, da ga zanima imeli kabelski operaterji možnost naročila digitalnega signala ali jih bodo še naprej bombardirali z analogno sliko... No jaz ne vem, veš ti? Pri IP tv se to da naročiti...
Marcel Korošec
01. 12. 2010 10.07
hendl pol leta ti nabijajo kaj in kako,ti pa ko maš internet pa računalnik pa tega ne veš a sam babe gledaš na compu
Fulmmer
30. 11. 2010 07.48
re: hendl Bo bo, samo vrata moraš pustit priprta.....
Emilija Glavina
22. 11. 2010 20.00
To je preveč "kunštno" napisano, da bi kaj razumela!
Shpongle
15. 11. 2010 19.32
kaj pa če si na meji med dvema :O
mim21
14. 11. 2010 21.44
Greš na tv in iščeš pod DTV.. ti bo najdlo preko 100 programov ogromno HD programov
David Sedeljšak
14. 11. 2010 19.16
hotchilipoper
01. 11. 2010 09.17
IMAM KABELSKO,ALI BO DIGITALNI SIGNAL PRIŠEL AVTOMATSKO