Črna kronika

Kako ravnati, da bo vaš otrok varen, tudi ko je sam

Ljubljana, 22. 11. 2013 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zadnje čase smo poročali o več primerih, ko naj bi neznanci vabili otroke v vozila. Prav zato so gorenjski policisti pripravili cel kup nasvetov, kako naj otroci ravnajo, če se znajdejo v položaju, ki je lahko zanje nevaren. V pomoč staršem pa so pripravili tudi delovna lista.

Na PU Kranj so pripravili preventivni plakat Bodi varen, tudi če si sam!
Na PU Kranj so pripravili preventivni plakat Bodi varen, tudi če si sam! FOTO: PU Kranj

"Mami, neznanec me je pravkar povabil v avto," je lahko sporočilo otroka staršem, ki o dogodku takoj obvestijo policijo na interventno številko 113. Takšnih naznanil je bilo v letošnjem letu že več, ne samo na Gorenjskem, temveč tudi drugje. "Čeprav v nobenem od prijavljenih primerov nismo potrdili ogroženosti otrok, je vseeno prav, da so otroci in mladostniki seznanjeni s pravilnim ravnanjem, če se znajdejo v situacijah, ki so lahko zanje nevarne," pravi tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

Tako so gorenjski policisti šli hitro v akcijo in pripravili cel kup koristnih nasvetov, da bi vendarle uresničili sporočilo: Bodi varen, tudi če si sam!

Kako ravnati, ko do otroka pristopi neznanec

Mlajši, predvsem dekleta in otroci, naj se z neznanci ne zapletajo v pogovore, če pa jih ti že ogovorijo, naj bodo pozorni na morebitna sumljiva ravnanja, vsiljivo nagovarjanje, nespodobna povabila in podobno. V nobenem primeri naj ne vstopajo v vozila takšnih oseb in naj z njimi ne odhajajo, tudi če ta reče, da pozna njihove starše ali da je tako dogovorjeno.

Otroci naj v takih primerih stopijo stran od neznanca in ostanejo na razdalji, pokličejo svojega starša, pristopijo do drugega odraslega, ki je v bližini in prosijo za pomoč ali pa takoj odidejo naprej in si poiščejo zatočišče v prostorih, ki so označeni z varno točko. Lahko se zatečejo tudi v prvo dostopno ustanovo (npr. trgovino, lekarno, banko), kjer naj zaposlene prosijo za pomoč. Takoj naj pokličejo na interventno številko policije 113.

Otrokom je treba zagotoviti varnost, prav tako pa jih je treba seznanjati z nevarnostmi, da bi se nanje znali odzvati.

Če neznanec otroka nagovarja v okolici vzgojno-izobraževalnih ustanov, naj otrok odide v vrtec, šolo in naj za dogodek pove delavcem ustanove (vzgojiteljem, učiteljem, kuharicam, čistilkam ali drugim odraslim osebam). Zavod naj o dejanju seznani starše, policijo, v nadaljevanju pa tudi ostale strokovne delavce, druge otroke in njihove starše. Pomembno je, da pri tem ne razpihujejo zgodb, ki so nastale iz govoric, temveč se osredotočijo na konkreten primer in prave informacije.

Ni vsako vprašanje ali pristop neznanca sumljiv

Čeprav pogosto izpostavljamo, naj se otroci z neznanci ne pogovarjajo, je vseeno treba ločiti med splošnimi vprašanji (npr. o poti ali kraju), s katerimi neznanci lahko ogovorijo otroke, in med vsiljivim nagovarjanjem, nespodobnim povabilom ali zapletanjem v pogovor, ki pa lahko predstavljajo nevarnost. "Ne smemo namreč pozabiti, da smo ljudje vendarle večinoma dobri," opozarja Kos. "Otroka zato naučimo, da neznanemu človeku, ki ga ogovori, lahko mirno odgovori, se pa v pogovor ne vpleta oziroma se vanj ne zapleta."

Starši naj se z otroki pogovarjajo

Delo z otroki naj temelji na osveščanju o nevarnostih in pravilnem odzivanju nanje. Posredovanje informacij pa naj ne bo zastraševalno, temveč usmerjeno v poudarjanje pravilne reakcije in ustreznega ravnanja.

Otrok mora v vsakodnevnih in osebnih pogovorih s starši pridobiti občutek zaupanja. Zato naj se starši s svojimi otroki pogovarjajo in jih naučijo pravilnega ravnanja in obnašanja. Starši naj se z otrokom tudi natančno dogovorijo, kdo ga pride iskat pred šolo ali na trening, kam natanko bodo prišli (pred vrata, na parkirišče, v avlo) in kako. Ob vsakršni spremembi naj se odrasli z otrokom pogovori, mu razloži spremembo in se z njim dogovori o njej. Vsak dogovor naj velja le za konkreten dan, za konkretno osebo in nič več, še opozarjajo policisti.

Starši naj skupaj z otroki ugotovijo še, kje so za otroka varne točke (npr. vrtec, šola, Unicefova varna točka, policijska postaja, policijski avtomobil, trgovina, zdravstveni dom) in naj spoznajo, kdo so varne osebe (vzgojitelj, učitelj, policist, zdravstveni delavec, gasilec, trgovka). Otrok potrebuje sporočilo, da mu lahko drugi ljudje – odrasle osebe – pomagajo.

Policisti vsak primer obravnavajo individualno, podrobno in natančno

Policija se odzove na vsako obvestilo o dejanju ali dogodku oziroma o sumu kaznivega dejanja, v katerem je udeležen otrok. Vsako tako naznanilo se obravnava individualno, podrobna in natančna preiskava pa je tista, ki policiste usmerja k ugotovitvam, ali gre v ravnanju posameznika za nezakonito dejanje.

Otrok mora poznati samozaščitne ukrepe v nevarnosti, razume svojo telesno nedotakljivost in pravico do svojega osebnega prostora, opozarjajo na policiji.
Otrok mora poznati samozaščitne ukrepe v nevarnosti, razume svojo telesno nedotakljivost in pravico do svojega osebnega prostora, opozarjajo na policiji. FOTO: Thinkstock

Namen policijske preiskave posameznega dejanja je vedno zaščita žrtve ter odkrivanje in prijemanje storilcev, hkrati pa tudi preprečevanje in odkrivanje drugih sumov nezakonitih ravnanj posameznikov. Poudarjamo pa, da je treba vsak sum najprej temeljito preveriti in šele nato presojati, ali je bilo ravnanje posameznika nezakonito. Policisti so tisti, ki bodo intenzivno pristopili k preiskovanju in preverjanju vseh okoliščin ter ukrepali proti osebi, če bo ta kršila zakon.

Pomembne so hitre in popolne informacije

Vsak sum, da je bilo storjeno nezakonito dejanje, še posebej takrat, ko so lahko ogroženi otroci, je treba takoj naznaniti policiji na interventno številko 113 in sporočiti čim več podatkov o dejanju in vpletenih osebah. Policisti pridobivajo potrebne in pomembne informacije tudi od oseb, ki bi lahko podale konkretne opise dejanj, opise oseb. In prav zato policija poziva javnost, da so za uspešno preiskavo dejanja pomembne tudi priče, ki so videle dogodek ali pa so celo pomagale otroku.

"Odsvetujemo umikanje v anonimno prijavljanje dogodkov ali anonimno podajanje relevantnih informacij in predlagamo, naj vsak s svojo aktivno vlogo postane glas otroka," še opozarja Kos.

Na PU Kranj so pripravili preventivni plakat Bodi varen, tudi če si sam!, s katerim želijo otroke in mladostnike seznaniti s pravilnim ravnanjem in odzivanjem, ko se znajdejo v zanje nevarnem položaju. S plakatom predstavljajo nekatere varne osebe in varna mesta oziroma kraje, kamor se lahko zatečejo, ko potrebujejo pomoč.

Plakatu so dodali še dva delovna lista, preko katerih lahko otroci z igro spoznavajo pomen osebne varnosti in si sami ali poiščejo ali pa samo obnovijo znanje o tem, kdo so varne osebe in kje so varna mesta.

Delovna lista akcije Bodi varen tudi, če si sam
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

juha1
23. 11. 2013 11.13
+0
To se dogaja,jaz ne vem al nimate otrok,al kaj? mojo je moški z bonboni vabil v avto in ko mu je rekla,da ne gre,ji je pokazal pest,stara je 9 let.Ne vem kako bomo naučil otroke samostojnosti,jaz jo ne upam več pustit ,da gre sama v šolo in domov.Na poti pa nima nobene trgovine,zdr.doma in podobno..samo cerkev ..no, za slednjo niti ne ve kje je vhod
periot22
22. 11. 2013 21.53
+6
Kar slabo mi je ko vidim kako zdaj starši vzgajajo svoje otroke!!!!!!!90% staršev bi potrebovali izobraževanje o vzgoji svojih otrok,ker jih ne znajo v zgajati!!!!!!!!!
spet-sam-jest
22. 11. 2013 15.25
-2
Ne vem kam nej grem drug let na morje, de nou slučajn kkšnga froca bliz. Če pa že po nesreč bo, bom mogu met pa glavo tko obrneno, de mulota tud slučajno na bom mogu videt. Pa boh na dej mobi sabo met, lohk edin une trotlsimpl, k so brez kamere. Eh ja, kam to pele?
kwadogaja
22. 11. 2013 15.04
-4
Nekoč so otroke strašili z zlodejem, ženskami ki so čarale, ljudmi z veliko pigmenta pa plemenom iz indije, danes pa s pedofilom pa z neznancem v črnem terencu. Drugačni izrazi so primernejši.
enoh
22. 11. 2013 14.41
-3
ulice so polne pedofilov... še čudež je, da sploh kak otrok pride domou iz šole in da se ga vmes ne ugrabjo
enoh
22. 11. 2013 14.35
+2
poleg tega; kdor bo svojega otroka poučeval sklano z člankom z 24ur? nekdo ki svojemu otroku daje šnopc v mleko da prej zaspi
enoh
22. 11. 2013 14.30
+1
"Zadnje čase smo poročali o več primerih, ko naj bi neznanci vabili otroke v vozila"? ja.. samo poročali in delali paniko ste z tem... vsake tok časa se kje najde kaka nezadovoljna panična hiterična mam, ki meni da je ves svet proti njej in vi o tem porčate ter se na ta račun delate razsikovalne novinarje
frufelj
22. 11. 2013 14.28
+6
čez 10 let ko bo ta paranoidna generacija odrasla boste pa milo jamral zakaj vam noben ne priskoči na pomoč, ko se zvijate na pločniku zaradi infarkta
dimebag
22. 11. 2013 14.26
+7
\"in naj spoznajo, kdo so varne osebe (vzgojitelj, učitelj, policist, zdravstveni delavec, gasilec, trgovka).\" Svoje čase so bili med temi tudi duhovniki, pa vsi vemo kolk so danes zaupanja vredni,....
lucika24
22. 11. 2013 13.48
+9
HUh, a to pomeni, da če gre nek otrok peš proti domu in se ga ti kot dobra duša usmiliš in bi ga usput zategnil do doma... Ne smeš?? Se pravi da sploh ustavit ne smeš, ker boš takoj na tapeti da si pedofil.
lucika24
22. 11. 2013 13.51
+15
No saj edino pravilno. Kar naj hodijo, saj itak čamijo cele dneve za fbk-jem :-)))
Ramzess
22. 11. 2013 13.34
+4
"Ni vsako vprašanje ali pristop neznanca sumljiv" Povejte to naključnim pričam, ki tako situacijo opazujejo.
moj i
22. 11. 2013 13.22
+3
varno in pravilno, vendar so že nas starši učili kako ravnati v takih trenutkih, zato nič novega