Naslovnica

Kmečka družba uresničuje začrtane cilje

Ljubljana, 26. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina Kmečka družba je lani do konca novembra, torej pred oddelitvijo, ustvarila 288 milijonov tolarjev dobička. Direktor Skupine Kmečka družba Matjaž Gantar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je bilo njihovo lansko poslovanje kljub oddelitvi zelo uspešno. Med njihovimi osnovnimi cilji za letos je med drugimi izpostavil čedalje večjo udeležbo v procesih privatizacije na trgih bivše Jugoslavije, naložbe v izgradnjo novih megakinov, naložbe v časopisne hiše in zavarovalništvo na trgih JV Evrope ter ustanovitev vzajemnih skladov v Luksemburgu. Gantar je za letos napovedal še možnost ustanovitve družbe za upravljanje skladov tveganega kapitala ter borznoposredniške družbe.

Pri prodaji kapitalskih naložb iz svojega portfelja je Kmečka družba ustvarila 8,4 milijarde tolarjev neto kapitalskega dobička, od tega 7,289 milijarde tolarjev z odprodajo delnic Simobila. Po Gantarjevih besedah so bili donosi njihovih vzajemnih skladov v lanskem letu slabi, kljub temu pa so imeli največji denarni tok v industriji. Število njihovih vlagateljev je konec lanskega leta doseglo nekaj manj kot 10.000. Kot pravi Gantar, namerava Skupina Kmečka družba preoblikovati del osnovnega kapitala Kmečke družbe Holding, in sicer iz navadnih delnic v prednostne delnice, ki bodo kumulativne in participativne. V Kmečki družbi se pripravljajo na dražbo premoženja podjetij Slovenske razvojne družbe, s katero naj bi zapolnili pid, želijo pa si pridobiti tudi licenco za delovanje redne investicijske družbe.

V Kmečki družbi stavijo na čim večjo udeležbo v privatizacijskem procesu v Republiki Srbski, konec lanskega leta pa so zaključili zbiranje sredstev v privatizacijskem skladu BIG v Federaciji BIH, kjer so v letošnjem marcu pridobili odločbo o uspešnem zaključku zbiranja certifikatov, katerih vrednost znaša 1,06 milijarde konvertibilnih nemških mark. Poleg tega ustanavljajo družbo za zbiranje certifikatov v Črni gori, saj pričakujejo veliko zanimanje tujih investitorjev, predvsem na račun velikih priložnosti za razvoj turizma. V Srbiji so že izbrali potencialne partnerje za ustanovitev družbe za upravljanje, sedaj pa čakajo na sprejetje zakona na tem področju.

Uprava Kmečke družbe je na novinarski konferenci še dejala, da je med 21 slovenskimi družbami za upravljanje njihova družba glede na skupno premoženje, ki ga upravlja, na petem mestu. Glede na obseg premoženja vzajemnih skladov v upravljanju pa je na prvem mestu, saj je bil njihov tržni delež konec lanskega leta 65-odstoten.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA