Naslovnica

Krstevski v Ljubljani

Ljubljana, 23. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

S pogovorom z ministrom za evropske zadeve Igorjem Bavčarjem in nato z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom je podpredsednik makedonske vlade Zoran Krstevski danes začel dvodnevni obisk v Ljubljani. O vsebini pogovorov je slovenski minister za evropske zadeve Igor Bavčar za 24 ur povedal: "Obisk je namenjen predvsem spoznavanju naših izkušenj v organizaciji državne uprave ter nekaterih drugih področij, ki zahtevajo izpeljavo potrebnih reform. S tega stališča sodim, da je za Slovenijo izredno pomembno, da svoje izkušnje deli z državami, ki so nastale na področju nekdanje Jugoslavije." O krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama se bo Krstevski, ki je ob evropskih zadevah pristojen tudi za gospodarstvo, popoldne pogovarjal še z ministrico za gospodarstvo Teo Petrin.

Kot so povedali na vladni službi za evropske zadeve, je minister Bavčar v pogovoru poudaril, da celoten proces vključevanja Slovenija vodi zelo transparentno, vanj pa je vlada vključila tudi parlament in nevladne organizacije, kar se je izkazalo za izjemno koristno. Ključno je tudi vprašanje kadrov, ki jih je na vstop treba dobro pripraviti. Na kratko je Bavčar predstavil obsežno harmonizacijo zakonodaje ter oblike pomoči, ki so na voljo kandidatkam, spregovoril je o projektu prevajanja. O vseh teh temah se bo Krstevski na SVEZ danes še pogovarjal.

Minister Rupel pa je v pogovoru poudaril tradicionalno dobre in prijateljske odnose med državama ter željo po razvijanju višjih oblik gospodarskega sodelovanja, predvsem skupnih vlaganj, skupnih mešanih podjetij in skupnih nastopov na tretjih tržiščih. Krstevski je, kot so sporočili z MZZ, ministra seznanil s trenutnim položajem v Makedoniji, še posebej pa je spregovoril o dialogu med makedonskim in albanskim prebivalstvom. Rupel in Krstevski sta govorila še o delovanju Mednarodni sklad za razminiranje in pomoč žrtvam min, ki ima na voljo 800.000 ameriških dolarjev za šolanje makedonskih strokovnjakov s področja razminiranja in za rehabilitacijo žrtev min.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni