Naslovnica

Letno strokovno srečanje RKS

Ankaran, 09. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Rdeči križ Slovenije (RKS) je v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič pripravil letno strokovno srečanje predsednikov in sekretarjev območnih združenj te humanitarne organizacije. Tridnevno srečanje je četrtek odprl Vladimir Topler, nato pa je vodja regionalne delegacije mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Budimpešti Helena Korhonen navzočim predstavila Strategijo 2010, ki temelji na izboljšanju življenja ogroženih ljudi. Generalni sekretar RKS Mirko Jelenič pa je udeležencem predstavil Strategijo 2003 in redne programe dela RKS za prihodnje leto.

Jelenič je kot posebej pomembne dejavnosti označil pridobivanje in vključevanje prostovoljcev, sodelovanje z vladnimi in drugimi institucijami ter gospodarskimi podjetji in izpopolnitev informacijskega sistema. V Strategiji 2003 so kot najpomembnejša področja dela RKS opredeljena: promocija temeljnih načel rdečega križa, pripravljenost in odzivanje na elementarne nesreče, prva pomoč in zdravstveno vzgojni programi, predvsem pa pomoč socialno najbolj ogroženim.

Med včerajšnjimi razpravljalci je Božidar Voljč govoril o krvodajalstvu v Sloveniji in prilagajanju zahtevam Evropske unije. Leo Šešerko pa je predstavil rezultate javnomnenjske raziskave o krvodajalstvu ter oceno slovenske javnosti o programih in vlogi RKS, ki je po njegovih besedah "zelo dobra". Rezultati kažejo, da RKS uživa visoko zaupanje in podporo slovenske javnosti. Častna gostja Helena Korhonen je navzočim spregovorila o prostovoljstvu v svetu. Sicer pa je ena najpomembnejših tem letnega seminarja prostovoljstvo v okviru RKS, tudi zato, ker je OZN leto 2001 razglasila za leto prostovoljstva.

Letno strokovno srečanje se bo končalo danes s plenarnim poročanjem in razpravo o programih RKS za prihodnje leto.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni