Slovenija

'Novi prostorski načrt govori o mešetarjenju z zemljišči'

Ljubljana, 30. 09. 2010 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zofija Mazej Kukovič, Marko Mitja Feguš, Janez Žagar in Miha Jazbinšek so združili moči. Občane Ljubljane so namreč pozvali k zbiranju podpisov za referendum o prostorskem načrtu.

Zofija Mazej Kukovič
Zofija Mazej Kukovič FOTO: Aljoša Kravanja

Kandidati za župana Ljubljane Zofija Mazej Kukovič, Marko Mitja Feguš, Janez Žagar in Miha Jazbinšek so podprli pobudo za razpis naknadnega referenduma o julija sprejetem prostorskem načrtu Ljubljane. Na današnji novinarski konferenci so tudi javno pozvali občane k zbiranju podpisov za referendum.

Omenjeni županski kandidati so do novega prostorskega načrta kritični. Zofija Mazej Kukovič (SDS) je na današnji novinarski konferenci poudarila, "da novi prostorski načrt govori o mešetarjenju z zemljišči". Poleg tega po njenem mnenju ni usklajen s poplavno urejenostjo območij. O strokovni nesprejemljivosti načrta je opozorila že Slovenska akademija znanosti in umetnosti, sedaj pa so to dokazale še poplave, je še dodala Kukovičeva.

Županski kandidat Janez Žagar (SLS) je ocenil, da načrt v posameznih krajih ni dovolj natančen, poleg tega ne upošteva pripomb četrtnih skupnosti. Meni, da je treba dokument takoj zatreti, sicer se lahko zgodi nepopravljiva škoda.

Miha Jazbinšek
Miha Jazbinšek FOTO: Dare Čekeliš

Prostorski načrt po besedah Mihe Jazbinška (Zeleni Slovenije) predvideva pozidavo skoraj 700 hektarjev zelenic, kmetijskih in drugih zemljišč. Poleg tega pomeni tudi krčenje 700 hektarjev gozda kot nadomestilo za pozidane zelenice, je še pojasnil Jazbinšek.

Zbiranje bo potekalo do torka

Pobudniki morajo za razpis referenduma zbrati 11.063 podpisov. Zbiranje bo potekalo do torka na upravnih enotah, pred katerimi so postavljene tudi stojnice. Predlog pobude volivcem za vložitev referendumske zahteve je kot prvopodpisani v skupini pobudnikov vložil arhitekt Fedja Košir. Sprejeti občinski načrt pa sestavljata dva odloka, in sicer strateški in izvedbeni del, ki omogočajo špekulacijo z zemljišči.

Dan po izteku roka zbiranja podpisov za omenjeni referendum pa se bo začelo še zbiranje podpisov za razpis referenduma o obvezni razlagi odloka o gradnji garažne hiše pod osrednjo mestno tržnico. Zbiranje podpisov za ta referendum bo trajalo do 9. novembra.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
01. 10. 2010 19.09
Meni je popolnoma jasno, v drugem krogu s ebosta pomerili Mazejeva in Kuclerjeva, katera bo zmagala, je pa veliko vprašanje, težko s eje odločati med dvema predstavnicama pomladi, zgledoma poštenosti in s takšnimi referencami, kot jih imata! Odločaloi bomo po svoji vesti. Po eni strani bi nam bila železnica na Pučnikovo všeč, radi bi pa tudi božjo pot na Grad in Katoliško univerzo! Škoda, da zakon ne omogoča, da bi županovali kar obe!
resslovenka
01. 10. 2010 13.48
A zdaj bomo pa samo po referndumih hodili? Sem se nasmejala od srca. Mešetarji bodo sklicali referendum zaradi mešetarjenja? Ma, saj niso resni.
mamica55***
01. 10. 2010 10.00
Ko je že govora o prirejanju, mešetarjenju skratka o lumparijah me zanima kje se da prebrat članek o zemljevidu, ki dokazuje lastništvo Slovenije nad celotnim Reškim zalivom.
mamakura
01. 10. 2010 09.41
Išče se novo, vedno nekaj novega. Vse večkrat pa pogrešamo stare stvari. Kdo nas lahko sploh še razume?
botjabotja
01. 10. 2010 09.38
Se pravi, če nekomu stopiš na prste zaradi njegovega nelegalnega početja, da delaš zgago?
mamica55***
01. 10. 2010 09.19
@titovka 30.9. 17:59 kukovička, to lahko počneš v velenju....kaj si se v ljubljano prijavila samo zato, da boš delala zgago???? tudi ti delaš zgago v loveniji.
binmister
30. 09. 2010 19.00
Jazbinšek ali veš da vam je v Ljubljani poglavar ( debela glava ) Opankar in boste teško zmagali saj bo dal vse narediti samo da vas bo izpodbil .Opankar ima vse povsod gradbene parcele
titovka
30. 09. 2010 17.59
kukovićka, to lahko počneš v velenju...kaj si se v ljubljano prijavila samo zaot, da boš delala zgago????
proofreader
30. 09. 2010 17.34
Joj, kakšno sliko Jazbinška ste našli.