Magazin

Nagrada Slovencu, ki je preživel šest koncentracijskih taborišč: 'Smrt si je bilo treba pridelati'

Ljubljana, 28. 11. 2020 08.00 |

Dušan Stefančič-3
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
191

Slovenec Dušan Stefančič, ki je preživel šest koncentracijskih taborišč, nekdanji predsednik Mednarodnega odbora za Mauthausen ter predsednik slovenskega odbora za Mauthausen, je prejel nagrado za ohranjanje spomina na holokavst, ki mu jo je podelilo avstrijsko društvo Österreichischer Auslandsdienst.

Dušan Stefančič se je v mladosti pridružil antifašističnemu odporu, potem pa je bil aretiran in najprej poslan v koncentracijsko taborišče Dachau. Spoznal je grozote šestih taborišč, osvoboditev je dočakal v taborišču Gusen II. – od koder bi sicer, kot pravi, vodila le ena "vrata" – skozi dimnik. 

Judje so bili obsojeni na uničenje brez "vmesnih postaj", medtem ko so bili pripadniki drugih narodov tudi obsojeni na smrt, a so si morali to smrt najprej prislužiti, pridelati, saj so bili pomemben element v vzdrževanju bojne pripravljenosti Nemčije.

Takrat je bil še najstnik. "Bil sem mlad in prepričan, da se mi nič ne more zgoditi," pravi o tistih časih. Mladostni optimizem mu je tudi pomagal preživeti. Medtem ko je v taboriščih gledal od dela izmučene, umirajoče tovariše, zase pravi, da "si ni mogel predstavljati, da bi na takšnem kraju pustil svoje kosti".

A če mu je mladost dala nekaj nujno potrebnega optimizma, da je lažje preživel taboriščne izkušnje, je na situacijo gledal s treznostjo veliko starejše osebe. Tudi po vrnitvi iz taborišča se ni vdal spominom na grozote. Za njim je uspešna poslovna pot, na jesen življenja pa je postal pričevalec zgodovine – pričevalec lastne zgodovine, ki temelji na humanizmu.

Danes 93-letni Stefančič je še eden zadnjih pričevalcev časa, ki je nastavil ogledalo temni plati človeštva in jo razgalil do skoraj zadnjega kotička. Pričevalec časa, ki ga ne bi smeli nikoli pozabiti. 

Zato pravi, da namerava tako dolgo, kot bo pri močeh, pripovedovati o preteklosti in o tem, kako za "nadčloveka" človek ni bil več človek, ampak zgolj poljubna, nepomembna mrtva številka. Govori tudi v imenu vseh tistih, ki tega ne morejo več, ker so bili umorjeni. Kajti, kot pravi: "Če nehamo govoriti o tem, kaj se je zgodilo, je tako, kot da se to nikdar ni dogajalo." Tako še naprej sodeluje z Muzejem novejše zgodovine in zgodovinarko Moniko Kokalj Kočevar, tudi v vlogi predavatelja šolarjem. 

Stefančič: Smrt si je bilo treba "pridelati"

Ne smemo pozabiti, da imamo v vodstvu države ljudi, ki so se učili pri komunizmu. Oblast seveda mora biti trdna, a mora biti premišljena, imeti mora svoj zakaj in svoj zato.

Stefančič je glede svojega dela sicer izjemno skromen, vseeno pa je za nagrado hvaležen, nam je povedal v pogovoru: "Holokavst je grozljivo početje, ki se je odvijalo v dvajsetem stoletju. Ampak moramo se zavedati, da v to niso bili zajeti le Judje, ampak tudi drugi narodi. Obstaja seveda velika razlika Judje so bili obsojeni na uničenje brez "vmesnih postaj", medtem ko so bili pripadniki drugih narodov tudi obsojeni na smrt, a so si morali to smrt najprej prislužiti, pridelati, saj so bili pomemben element v vzdrževanju bojne pripravljenosti Nemčije."

Skozi oči moža, ki ga je doživel, je bilo 20. stoletje morilsko: "V vseh svojih predavanjih sem vedno poudarjal, da se to ne sme ponoviti nikoli več. Ljudem je treba razložiti, kaj in kako se je dogajalo, vse skupaj pa zaključiti z jasnim svarilom, da se morajo današnji mladi zavedati teh naših izkušenj in jih predati svojim zanamcem, da bodo tudi oni vedeli, da je bil to čas, ki se ne sme ponoviti. Jaz sem bil vseskozi odločen, da to ponavljam, na kako plodna tla je sporočilo naletelo, pa se bo pokazalo sčasoma."

Od druge svetovne vojne je minilo 75 let, sam je že več desetletij pričevalec, od blizu gleda družbo, ki jo še vedno dosledno spremlja in analizira, tako družbeno kot politično dogajanje. Smo torej v vseh teh desetletjih ponotranjili "nikoli več"? "Današnja mladina o tem ne razmišlja veliko, prav tako so njihove predstave o tistem času zelo mešane. To seveda razumem, danes si mislijo, to je bila avantura, ki je prišla in odšla, kar seveda ni res, po drugi strani pa je tisto obdobje izjemno težko ubesediti. Seveda obstajajo fotografije, posneli so filme ... Ampak prihajamo v čas, ko je vse "kopija originala", pričevalci se poslavljamo, prihajajo ljudje, ki celo trdijo, da taborišč ni bilo, holokavst pa je izmišljotina, fantazija."

Pričevalci se poslavljamo, prihajajo ljudje, ki celo trdijo, da taborišč ni bilo, holokavst pa je izmišljotina, fantazija. Lahko jih le ignoriram. Če je nekdo zelo prepričan v svoje misli, ne pomagajo nobeni dokazi."

In kako človek, ki je preživel šest koncentracijskih taborišč, gleda na ljudi, ki pravijo, da taborišč ni bilo? "Edino, kar lahko naredim, je, da jih ignoriram. Veste, če je nekdo zelo prepričan v svoje misli, ne pomagajo nobeni dokazi. Pa to seveda ni vezano samo na holokavst, ampak velja kot splošno pravilo."

S slovesom preživelih bo vse breme ohranjanja spomina na družbi, predvsem na zgodovini, ki pa mora biti pri svojem delu natančna, opozarja Stefančič. "Imate vejo zgodovine, ki je črpala iz pričevanj preživelih. Slovenska zgodovinarka Monika Kokalj Kočevar je na tem področju opravila veliko delo prek pogovorov, dejstva pa je preverjala z več viri. Tudi pričevalci smo namreč med seboj različni. Ne gre pozabiti, da se je moja taboriščna pot začela pri šestnajstih, možgani so bili sveži, na njih se je odtisnilo marsikaj. Pri vseh taboriščnih sopotnikih ni bilo tako. Ampak danes večine ni več, zato je pomembno, da imajo ljudje na razpolago objektivne vire, žal pa prihaja do poskusov ponovnega pisanja zgodovine. Včasih je to zlonamerno, včasih pa posledica malomarnosti."

Pravijo, da zgodovina uči. Kaj pa pravijo njegove več kot devet desetletij dolge življenjske izkušnje? Ta rek drži? "Ne, to pa ni tako."

Je pa njega izučilo življenje: "Moram reči, da se do leta 1941 nisem veliko zanimal za politiko, dogajanje okoli sebe, živel sem udobno življenje v hiši staršev, v šoli pa sem bil srednje dober. Ampak leta 1941 se je idila zame končala in potem so se stvari razvijale v zelo napačno smer in jaz sem moral odpreti oči za svet okoli sebe. Danes si sicer mislim, da je bilo vse skupaj zame pomembna šola, ki je oblikovala moj značaj."

Seveda nisva vlekla vzporednic med tistimi in današnjimi izzivi, ampak on pravi, da je, ko je bilo treba, odprl oči za svet okoli sebe. Danes, ko je nekoliko krizna situacija, mnogi pravijo "raje ne vidim, raje ne slišim" ... "To se je dogajalo tudi takrat. Ljubljana je bila majhen otoček v Evropi in že tukaj smo imeli tri zadrte smeri. Osvobodilno fronto, katoliško cerkev in pa tiste, ki so si mašili ušesa in zatiskali oči. In takšnih ni bilo malo in v glavnem so vojno preživeli relativno udobno. Večina ljudi pa takrat v Ljubljani ni imela briljantnega življenja."

Vrnitev domov je bila zame veliko razočaranje. Iz taborišča sem se vrnil s pričakovanji, da se bo razvil nov, pravičen svet, v to sem res verjel. Ampak šli smo iz enega totalitarnega režima v drugega, ki je sicer govoril o rožicah, ki pa jih ni bilo.

 

Življenje je bilo tako treba po vojni ponovno zgraditi v več pogledih: "Vrnitev domov je bila zame veliko razočaranje. Iz taborišča sem se vrnil s pričakovanji, da se bo razvil nov, pravičen svet, v to sem res verjel. Pa se ni zgodilo. Najprej je bila hladna vojna, pri čemer sem težko razumel, kako se dve veji odpora proti nacizmu ne moreta več sporazumeti o tem, kaj je prav in kaj ne. Seveda je šlo za boj kapitalizma in socializma. Prvi je danes še vedno trdoživ, drugi pa, kot pravi moj prijatelj, največja zmota 20. stoletja. Razmere se takrat niso spremenile, šli smo iz enega totalitarnega režima v drugega, ki je sicer govoril o rožicah, ki pa jih ni bilo."

In kako gleda na današnjo situacijo? "Vsekakor je Slovenija z osamosvojitvijo šla na pot, za katero kaže, da bi lahko prinesla dolgoročno izboljšanje razmer. Seveda pa ne smemo pozabiti, da imamo v vodstvu države ljudi, ki so se učili pri komunizmu. To so učenci komunizma, ki sistem nadvlade, absolutizma, želijo peljati naprej, a v bolj "okrašeni obliki", imenovani parlamentarna demokracija, zadaj pa bi ostala trda roka oblasti. Oblast seveda mora biti trdna, a mora biti premišljena, imeti mora svoj zakaj in svoj zato."

O nagradi ...

Nagrado Austrian Holocaust Memorial Award od leta 2006 podeljujejo "vidnim in vzornim posameznikom, znanim in manj znanim osebnostim, ki se javno zoperstavljajo pozabljanju in odrivanju teh zločinov. Ljudem, ki so se v svojem življenju vedno postavili na stran šibkejših in so tudi v najtežjih trenutkih ostali "ljudje" ter tako ostali zvesti osnovnemu etičnemu prepričanju."

Sicer pa gre za s strani Republike Avstrije uradno priznano civilno-družbeno organizacijo, ki mladim omogoča civilno služenje vojaškega roka ali opravljanje prostovoljne civilne službe. Ena od možnosti te prostovoljne službe je tudi delo na katerem od številnih spominskih krajev holokavsta, npr. v obliki posredovanja spominske dediščine obiskovalcem, ohranjanja stika s preživelimi ali z delom v arhivih.

Gstettner: Stefančič nagovarja človečnost v vsakem posamezniku

Obrazložitev k priznanju je spisal dr. Peter Gstettner. Gstettner je profesor na Univerzi Alpe-Adrija v Celovcu, 25 let je bil predsednik Komiteja Mauthausen za Koroško in s tem tudi odgovoren za oblikovanje spominskega kraja Koncentracijskega taborišča Ljubelj.

V obrazložitvi je izrazil zahvalo Stefančiču za njegovo delo na področju ohranjanja spomina na grozljivo obdobje taborišč: "Nisi nam odprl zgolj oči za nečlovečnost in zločine nacizma, ampak tudi srca za dojemanje poguma v odporniškem gibanju ter sočutja in solidarnosti z žrtvami. Iskreno se ti zahvaljujemo za tvojo potrpežljivost in tvoje razumevanje v napornem procesu, da lahko nam, Avstrijcem in Avstrijkam, pripoveduješ o zgodovini koncentracijskih taborišč in preživetja v njih."

Izpostavil je njegov čut za razumevanje situacije kljub težki osebni izkušnji: "V svojih pripovedovanjih nikdar nisi obtoževal storilcev ali odklonil sprave s tistimi, ki so jim sledili. Na drugi strani pa tudi nikdar nisi dvomil v nujnost odpora partizanov in slovenskega prebivalstva proti nacističnim okupatorjem. Prav tako si se vselej zoperstavil predstavi o nekakšni nedorečeni spravi med potomci žrtev in storilcev, ampak si se vedno zavzemal za nepristranski spomin na lastno zgodovino. Naša naloga je, da šele sedaj marsikje vzpostavimo ta spomin; to je naša dediščina."

Ter zavezanost, da svoje sporočilo preda mlajšim generacijam: "Prav tako si med svojimi pripovedovanji o "najtemnejših časih" ohranjal ravnovesje med morebitnimi občutki krivde in obrambnimi mehanizmi. To ti je uspelo tudi zaradi tega, ker si vedno, čeprav tiho, nagovarjal človečnost v vsakem posamezniku. S svojimi pripovedovanji in z zgodbami si se dotaknil številnih ter kot učitelj in človek osvojil razum in srca mnogih, veliko stvari in prepričanj si trajnostno spremenil in 'izobraževal' v najboljšem pomenu besede."

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franci Luzar
12. 12. 2021 19.31
+0
Vsaka čast temu gospodu jaz mu vse verjamem, in tudi to da je bil po vrnitvi iz taborišča totalno razočaran, saj v principu je bil komunizem še hujši kot fašizem,Hitler je hotel zavzeti Europo! kaj pa je naredil Staljin? MaCetung? koliko ljudi so pobili? koliko ljudi je v takoimenovani SFRJ, bilo pobitih po vojni, in gdo je dal povelje za poboj v Sloveniji,Hrvaški,BiH,Srbiji,Makedoniji in črni Gori? tako kot je večina ZAVESTNIH SLOVENCEV vedela za poboje tako tudi danes spet navijate za te ist potomce teh Zločincev.
Nace Štremljasti
20. 02. 2021 17.59
+3
prvisprehajalec si gledal spomine ko je govorila drobničeva da jo je rešila božja previdnost zakaj pa ni še rešila tvojih prijateljev ki so imeli na Urhu mučilnico vsi glavni so šli preko Vatikana tako so pa polovili samo fante ki so bili zapeljani z strani farjev
maldrugacen
01. 12. 2020 11.35
+1
Ban Natlačen, ki ga je ubil komsomolec Pepe je dal on prihodu Italijanov uničiti vse spisek komunistov, da ne pridejo Italijanom v roke. Ste kdaj razmišljali o tem???
Zaposleni-
30. 11. 2020 12.25
+7
belčki oziroma izdajalci naroda pa sedaj na oblasti... Princ teme ima trgovino z orožjem že v genih, poden slovenski
bc123456
29. 11. 2020 11.18
+12
BELČKI IN NJIM PODOBNO MISLEČIM, MORALI BI IMETI SLABO VEST.
pravisprehajalec
29. 11. 2020 11.51
-9
Vi je nikoli niste imeli za Teharje, krim, Kočevski Rog, Goli in tisoče morišč po Sloveniji.
Zaposleni-
30. 11. 2020 12.26
+6
pa so ocitno nekateri izdajalci še preziveli...
pravisprehajalec
30. 11. 2020 13.17
-3
Ja še se sprehajate po Sloveniji takšni, ki ste leta 1991 mahali z Jugo zastavami.
JOCR1255
12. 12. 2021 18.25
Le kdo joka za izdajalcem. Vsskomur je breme. Izdaja pa vrednost. Ko bos to razumel potem boš mogoče razumel. Cena 4 let udobja je visoka.
pravisprehajalec
29. 11. 2020 10.23
-5
Prav je, da se zgodba g. Štefančiča dopolni. Je na wikiju v nemščini. Aretiran je bil leta 1943 v Ljubljani kot član komunističnega odpora. Ker je bil mladoleten, je bil poslan v Dachau, od tam pa po nekaj tednih v Francijo v St. Marie aux Mines izpostavo KZ Natzweiler v Alzaciji. Sodeloval je pri gradnji podzemne tovarne za letala, ker pa je znal nemško, je opravljal naloge telefonista. Ko si je poškodoval roko, je opravljal v taborišču delo Vratarja. Ko je ozdravel, so ga premestili k mešalcem betona. Vse mladoletne so potem premestili v Alzacijo v Kz Natzweiler, kjr je opravljal naloge pomožnega negovalca. Avgusta 1944 je bil premeščen v Mauthausen - Avstrija, potem pa v rudnik Gusen I, kjer je delal na solnih kopelih za toplotno obdelavo kovin. Enako delo je opravljal po premestitvi v Gusen II. Po prihodu Američanov, se je vrnil v Ljubljano.
FAUSTOS1
29. 11. 2020 10.15
+7
twit iz marca 2020-jj vse ,ki so iz host prišli ,treba odstranit upam ,da bo gospod vendar preživel še ta avtokratizem in samovoljo novega tirana.
pravisprehajalec
29. 11. 2020 10.26
-9
Faustić, imaš bujno domišljijo. Začinjena z tradicionalno levičarsko neresnico. kot je dejal Luka mesec "Će laže levičar, laže v obrambi civilizacijskih pridobitev#
resslovenka
29. 11. 2020 09.34
-2
... Ki je imel tedaj 4 leta. Pa še res zamislim. Kajti od tedaj je minilo mnogo desetletij. No, tko malo čudno se mi zdi, pristransko in ne pristno, bi temu lahko rekla. 🙄
resslovenka
29. 11. 2020 09.32
+6
Spoštovanje gospodu, ki je izkusil strahote fašizma in preživel. 🌹 Dostikrat gledam zgodbe pričevalcev iz tistega krutega časa. Torej tistih, ki so bili na domobranski strani ali udeležencev NOB. Včasih se pojavi v oddaji me "pričevalec"
pesnitev
29. 11. 2020 09.02
+8
Gospod Stefančič, bravo, sta junak in sreča, da ozaveščate ljudi o grozotah konc.taborišč!
Koronaskeptik
28. 11. 2020 21.56
+13
VSAKA ČAST G. STEPANČIČ
Bojan-F
28. 11. 2020 21.48
+11
Sprehajalec določi začetek zgodovine ... "narod se je začel deliti leta 1942. in je še danes razdeljen." ... prestavimo začetek zgodovine v leto 1931 ... založba Naša sloga takrat objavi knjižico Kvišku zdaj dežela vsa s podnaslovom Beseda o Katoliški akciji natisnjena s posebnim dovoljenjem Škofijskega ordinarijata št. 4968 ... na 64. strani zapišejo ... "Treba pa je šteti še kaj drugega. Treba vedeti, koliko ljudi hodi v cerkev, koliko ne; koliko k spovedi, in koliko ne, in kdo so tisti. Kako je v župniji s časniki, kako z udi raznih društev, posebno če so v župniji tudi slaba društva. Treba poznati zgubljene ovce in vedeti njih imena in stanovanje, sicer jih ni mogoče iskati. ... potem je tudi za Katoliško akcijo, ki ima poklic zdraviti, kar je v župniji bolnega, boljšati kar je slabega, neogibno potrebno, da sestavlja cerkveno štatistiko. ... Koliko lažje bo vse šlo in koliko se bo dalo zboljšati, če se boste tudi verniki za take reči zanimali - seveda pod vodstvom in po navodilih duhovnikov!" ... in prišlo je leto 1941 in cerkevna štatistika je romala k novim gospodarjem ...
pravisprehajalec
29. 11. 2020 09.56
-6
Bojan, to je vse res kar pišeš. Ljudje so se od pamtiveka delili na farške in nefarške. Kar komuniste razlikuje od drugih je, da so pa začeli farške pobijati. Kar je bilo v tradicionalnem razmišljanju slovenskega človeka nepojmljivo. Saj se človeka ne ubije kar tako. Iz čistega mira, če se z njim ne strinjaš. Ravno to divjaštvo in nasilnost je postala prednost slovenskih Komunistov, ki so uvedli oboroženo komponento v tradicionalno nenasilno pričkanje farških in nefarških.
Bojan-F
29. 11. 2020 10.44
+10
... pustimo ob strani, da je okupacija slovenskih dežel pomenila (za razliko od okupacije Francije, Norveške, Češke, Hrvaške ali Srbije) etnocid z vsemi elementi genocida t.j. putujčevanje, razseljevanje, pobijanje ... RKC in SLS sta na to pristali in pristali bi na vse, kar bi jima zagotavljalo dominanten položaj v slovenski družbi ... predaja cerkvene štatistike že sama po sebi pomeni pobijanje ... in tu je bil storjen prvi korak ... in ista stran je storila še drugi (zavrnila mnogokratno povabilo k sodelovanju z OF) in vsaj še tretji korak (pobožnost prvih petkov mnsg. Rožman Gregorija, kar je pomenilo aktivno nasprotovanje OF) ... in vsi trije koraki so pomenili sprejetje okupacije t.j. v slovenskem primeru sprejetje etnocida in genocida ... jbg!
pravisprehajalec
29. 11. 2020 11.09
-6
Kar je danes Slovenija, je preživela že kar nekaj okupacij v zgodovini. Mit, da bi nekakšen odpor ohranil Slovence ob prmeru nemške zmage, je samo mit. Oziroma bi se ohranili, saj so bili že 1000 let pod Nemci, pa so se ohranili. Tako, kot so se ohranili tudi Alzačani. poleg tega govoriti o odporu je smešno, saj ni šlo za odpor ampak za komunistično Revolucijo in vključitev Slovenije v Sovjetsko zvezo. To je bil primarni cilj KPS v letih 1941 in 1942. Da so nemci iztrebljali Slovence, seveda ni dokazano, ker so jim dali večini svoje državljanstvo. In izenačili s tem pravno naprimer Celjana z Minhenčanom. Govorjenje o iztrebljanju torej ne pije vode. OF je bila samo zunanja krinka Komunistične partije. Vabila pa spisana veliko kasneje, po vojni, zaradi lepšega. tebi nekaj ni jasno. Tam kjer je Komunizem je VEDNO tudi Antikomunizem. V čem je problem torej?
Bojan-F
29. 11. 2020 14.41
+7
... težava je v tvojih vzročno-posledičnih izpeljavah ... Gorencem so dali nemško državljanstvo (mimogrede: nezakonit akt vojnega prava) z verjetno dvojezičnimi osebnimi izkaznicami ... zgoraj sem ti omenil eno knjižico (podobnih je na desetine) ... RKC in malo kasneje SLS ni bil nasprotnik komunizem, ampak vsi "nezdravi udi", ki bi lahko na kakršen koli način ogrozili njihovo prevladujočo vlogo v slovenski družbi ... če pa imaš težave z dokazi o etnocidnosti okupacije z elementi genocida, potem pa ti ni pomoči.
Bojan-F
29. 11. 2020 14.43
+6
... pa še to ... okupacija 1919 je bila prva, ki je imela namen eliminirati slovenski narod.
pravisprehajalec
29. 11. 2020 16.09
-6
Če na Zahodu nekomu daš svoj pasoš, je to daleč od tega, da si genociden. Še pohvalijo te. Tudi Škoti niso dobili dvojezičnih osebnih, pa Alzačani tudi ne, pa ko so Nemci priključili zahodne dele Poljske Nemčiji, Poljaki prav tako ne. To kar pišeš je nek narodno prebuditveni romantizem, ki pa v svetu in njegovem pravnem redu nima nobene teže. In je značilen le za slovensko realnost oziroma neko demagogijo v boju proti drugi polovici Slovencev. Zato svet danes naprimer ne obtožuje Italijane genocida nad Južnimi Tirolci, ker so jim dali Italijanske pasoše. Malo imaš pomešano vse skupaj, oziroma te omejuje v razmišljanju nek nacionalni romantizem v kombinaciji usode hlapca Jerneja. Kar je rado pri nas. Noben narod se ne eliminira brez fizičnega uničenja, če to sam noče. Zato tudi Srbska okupacija 1919 kot praviš ni dosegla svojega cilja, eliminacije slovenskega naroda. In tudi nemška ne bi dosegla tega cilja. In izid vojne ni bil niti najmanj odvisen od Slovencev in komunističnega upora.
Bojan-F
29. 11. 2020 16.52
+5
Zgodovina ti ni močnejša od Radarja ... 9. decembra 1919 je bila določena razmejitvena črta med Kraljevino Italijo in kraljevino SHS ...
pravisprehajalec
29. 11. 2020 18.52
-4
Bojanče, ti se samo uči. tako kot so še danes Slovenci v italiji, tako bi tudi ti ostali. ker tudi južni Tirolci niso izginili, pa so ves čas v Italiji. če nekdo drugače interpretira zgodovino in ne v skladu z dialektično materialistično režimsko ZZB linijo, pa nima pojma. že videno.
pravisprehajalec
29. 11. 2020 18.55
-3
Slovenci so bili le razdeljeni, tako kot so deloma še danes. Eni so bili pod Italijanskim Kraljem, drigi pod Srbskim Kraljem, eni pa pod Avstrijsko republiko. Četrti pa pod Madžarskp ipravo. Ni sedaj, da je pa ena razdelitev veljala za "nacionalno emancipacijo", oziroma "tisto pravo" ostale tri pa ne.
aaeedda
30. 11. 2020 12.13
+2
Prosim, kdaj pa so se začeli poboji farških (za PRAVO vero)? V križarskih vojnah? Ali malo kasneje?
pravisprehajalec
30. 11. 2020 13.18
-2
V križarskih vojnah so bile muslimanske vojske legitimen vojaški cilj.
Antoniozmaj
28. 11. 2020 21.42
+17
smrt janšizmu!
gmajna
28. 11. 2020 20.25
+10
Vsi , ki pljuvate v PARTIZANE bi bilo dobro, da preverite, cigavi placanci/milica je ujela in poslala gospoda Stefancica v taborisce?Nedvoumno dejstvo vas bo presenetilo.
Zaposleni-
30. 11. 2020 12.30
+4
gmajna
28. 11. 2020 20.19
+9
Ja Marija Terezija je uvedla obvezno osnovno solo v nemskem jeziku=ponemcevanje slovenstva, kar se tice Nemcev in drugih v Rusiji so na lastni kozi spoznali kaj pomeni zakuriti ubogo slovansko gmajno, le vkup so lahko bezali ko so jih Slovani zgali. Kar se Hercegovcev in Dalmatincev tice , je njihovo ravnanje pricakovano, Sutjeska, Neretva, Kozara , pobite zene, otroci starsi, osebno ne bi razmisljal o mascevanju nad tistimi , ki bi mi pobijali mile in rod, brez milosti bi jih poklical pred sabo in vracal tisto dobroto, ki so jo bili delezni , starsi, otroci , zena vsem tistim, ki so tako svecano hlapcevali okupatorju. Osebno , bi mi bilo vseeno za navodila partije, komunizma, socializma ali Tita, kdor bi nosil druge cape bi placal za smrt mojih pobitih. To ni normalno, vendar bi s pobojem druzine v vseh nas prebudili zver in to se je zgodilo. Domaci izdajalci bi morali sodelovanje z okupatorjem jemati malo bolj z rezervo, bi manj ljudi trpelo med vojno in po vojni.
pravisprehajalec
29. 11. 2020 10.05
-5
Balkanec vedno najde neko opravičilo za zločin. Danes je s Srebrenico povsem enako....
Ka pa mislis
28. 11. 2020 20.15
+2
prezivel taborisca, ampak jansevega ne bo.
Rothschild1
20. 02. 2021 19.49
-1
mogoce ga pa prezivi. Mogoce bo zivel se 6 let.
Periot222
28. 11. 2020 20.13
-5
Pricevalci lahko v miru prilagajajo zgodbe!
pesnitev
29. 11. 2020 09.05
+4
Periot, en delček teh grozljivosti bi moral izkusiti tudi ti, da bi verjel?
pepikrlinca
28. 11. 2020 20.11
+13
Odličen članek z močnim sporočilom. Hvala. Žal spodnji komentatorji članka najbrž niso prebrali. Če so ga prebrali pa niso razumeli niti besedice sporočila ki ga članek nosi. Zato je danes v naši družbi kot je.
holcar.
28. 11. 2020 19.45
-4
Vsi uporniki so bili navadne mevze. Moj ata je bil 2 leti na ruski fronti pri -40 stopinj pozimi. Zadet s kroglo v uho in meča. 90÷ kolegov pobitih, ko se je prebijal iz obroca pri Vitebsku. In nato 4 leta v Sibiriji z ribjo juho in kruhom na dan. To so junaki, ki jih je bilo skoraj 100 000 in nihce ne govori o njih.
SOKI
29. 11. 2020 09.32
+5
Ne vem zakaj bi bili uporniki mevže? Kaj imajo uporniki veze s tem, da so Nemci na silo zvlekli naše fante na rusko fronto. Le malo se jih je javilo prostovoljno. Domnevam, da tudi tvoj ata ne. Pri tem so jim pa veselo pomagali domobranski hlapci.
Antoniozmaj
28. 11. 2020 19.18
+6
strahovlada pada