Magazin

Izbor fotografij tedna: v lovu za osupljivimi prizori narave

Ljubljana, 01. 04. 2023 16.50 |

Močvirski tulipan v jutranjem mrazu je prava poslastica za fotografe, tudi za našega Luko Kotnika.
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
1

Zadnji marčevski teden se je začel s prehodom na poletni čas in izredno mrzlimi jutri, ki so prekinila obdobje pomladnega razvajanja. Premier Golob je gostil hrvaškega kolega Plenkovića, v ZDA se je 28-letnica podala na strelski pohod v šolo v Nashvillu, v Izraelu so ulice preplavile množice, ki so protestirale proti sporni pravosodni reformi. V gozdovih Notranjske smo opazovali medvede v naravnem okolju, znanstveniki pa so prišli na idejo, da bi v laboratoriju izdelali približek mamutovega mesa. A to je le nekaj utrinkov, ki smo jih izbrali za vas.

V torek je mirna in jasna noč prinesla zelo nizke jutranje temperature. Po podatkih Arsa je bilo najhladneje v Babnem Polju, kjer so izmerili –9 stopinj, medtem ko je bila po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije najnižja temperatura okoli –3 stopinje Celzija, kar je na prehitro prebujajoči se naravi zelo verjetno pustilo določene posledice.

Močvirski tulipan v jutranjem mrazu je prava poslastica za fotografe, tudi za našega Luko Kotnika.
Močvirski tulipan v jutranjem mrazu je prava poslastica za fotografe, tudi za našega Luko Kotnika. FOTO: Luka Kotnik

Teden poln obveznosti za premierja Goloba

Ta teden je na delovni obisk v Slovenijo prišel hrvaški premier Andrej Plenković, ki ga je na Brdu pri Kranju sprejel predsednik slovenske vlade Robert Golob. Kot sta pojasnila po srečanju, je bil poudarek predvsem na energetiki, migracijah in gospodarstvu. "Sestanek je bil dokaz prijateljskega in sproščenega vzdušja med obema državama. Prihajajoče srečanje v Zagrebu pa bo to nadgradilo še s konkretnimi koraki," je dejal Golob. Tudi Plenković je dejal, da je s srečanjem zadovoljen in je poudaril, da je to plod konstantnega političnega dialoga.

Del delovnega obiska Plenkovića na Brdu pri Kranju je tudi sprehod skozi čudovit park.
Del delovnega obiska Plenkovića na Brdu pri Kranju je tudi sprehod skozi čudovit park. FOTO: Luka Kotnik

Premier Golob je bil tudi med prostovoljci letošnje vseslovenske akcije sajenja dreves Pomladimo gozdove 2023. S spremljevalko Tino Gaber je pomagal saditi drevje na Krasu. Izrazil je upanje, da si bo narava po lanskem velikem požaru na območju goriškega Krasa opomogla, in poudaril, da je "naša dolžnost, da ji pri tem pomagamo".

Pogozdovanje Krasa z Robertom Golobom
Pogozdovanje Krasa z Robertom Golobom FOTO: Aljoša Kravanja

Politična kriza v Izraelu

V Izraelu je, potem ko je predsednik vlade Benjamin Netanjahu odstavil obrambnega ministra, na ulice stopilo več 10.000 ljudi. V Jeruzalemu sta policija in vojska nad demonstranti, ki so se zbrali v bližini Netanjahujeve hiše, uporabili vodne topove. Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je napovedal preložitev sprejetja sporne pravosodne reforme, Netanjahu pa je poudaril, da protesti predstavljajo resno grožnjo narodni enotnosti.

Sporna pravosodna reforma je na ulice pognala večdesettisoč ljudi.
Sporna pravosodna reforma je na ulice pognala večdesettisoč ljudi. FOTO: AP

Nov strelski pohod pretresel ZDA

Ameriko je v ponedeljek pretresel nov krvavi strelski obračun. Strelka, ki je v ponedeljek v šoli v Nashvillu v zvezni državi Tennessee ubila šest ljudi, je orožje, ki ga je kupila zakonito, skrivala pri starših doma. Preiskovalci pravijo, da so bili njeni starši sicer mnenja, da 28-letnica orožja ne bi smela imeti in tudi niso vedeli, da je bilo skrito v njihovi hiši.

Obrazi pretresenih, prestrašenih in obupanih šolarjev po grozljivem pokolu, ki ga je na njihovi šoli izvedla 28-letnica.
Obrazi pretresenih, prestrašenih in obupanih šolarjev po grozljivem pokolu, ki ga je na njihovi šoli izvedla 28-letnica. FOTO: AP

Katastrofalne posledice divjanja tornada

Na jugu ZDA v zvezni državi Misisipi je konec prejšnjega tedna v tornadu umrlo najmanj 25 ljudi, več deset je poškodovanih. Tornado je potoval okoli 160 kilometrov in ob tem uničil del mesta Silver City, mesto Rolling Fork pa je po navedbah tamkajšnjega župana zravnano s tlemi. Policija škodo ocenjuje kot katastrofalno.

Posnetki pustočenja tornada na jugu ZDA.
Posnetki pustočenja tornada na jugu ZDA. FOTO: AP

Na Hrvaškem neurje podiralo drevesa in potopilo več čolnov

Deževno vreme je v ponedeljek zajelo Slovenijo, pa tudi našo sosedo Hrvaško. Prebivalcem je preglavice poleg dežja povzročal močan veter, sunki so ponekod dosegali tudi do 140 km/h. Zaradi vetra je bilo močno razburkano morje, potopilo se je več čolnov, podrlo pa tudi več dreves.

V parku Brioni sta se v neurju potopili dve ladji.
V parku Brioni sta se v neurju potopili dve ladji. FOTO: NP Brijuni

Angleški kralj na prvem državniškem obisku v tujini

Britanski kralj Karel III. je ta teden obiskal Nemčijo. S tem obiskom je začel svoj prvi državniški obisk v tujini kot monarh. Z berlinskega letališča se je s soprogo Camillo najprej odpravil do Brandenburških vrat, kjer ju je sprejel nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. Ta je obisk kraljevega para označil za "veliko osebno gesto".

Karel III. s soprogo Camillo na obisku v Berlinu.
Karel III. s soprogo Camillo na obisku v Berlinu. FOTO: AP

(Varno) doživetje medveda v naravi

Vabljeni k branju reportaže o opazovanju medveda v njegovem naravnem okolju. Obiskali smo Miho Mlakarja iz Starega trga pri Ložu, ki že vrsto let ponuja vodeno opazovanje in fotografiranje, k njemu pa prihajajo z vseh koncev in krajev. Zagotovila, da boš medveda po urah čakanja videl, ni. S fotografom sva skoraj obupala, potem pa se je na naši levi nenadoma prikazala medvedka z mladičem.

Medvedka je takole pozirala našemu fotografu, precej bolj sramežljiv je bil njen mladič.
Medvedka je takole pozirala našemu fotografu, precej bolj sramežljiv je bil njen mladič. FOTO: Aljoša Kravanja

Znanost 'na krožniku'

V arktičnem permafrostu so našli že kar nekaj ostankov mamutov, znanstveniki pa so tako lahko sekvencirali genom te živali in izvedeli zanimive podrobnosti o življenju o teh izumrlih ledenodobnih velikanov. No, nekateri znanstveniki pa so šli še korak dlje. Nekatere od pridobljenih informacij so v laboratoriju namreč uporabili za izdelavo približka "mamutovega" mesa – če temu sploh lahko rečemo mamutovo meso.

Ta teden je mnoge navduševala mamutova mesna kroglica.
Ta teden je mnoge navduševala mamutova mesna kroglica. FOTO: AP

Ponosni očka gost v POPkastu

Saša Petrović, ki ga na glasbeni sceni poznamo kot raperja Challeta Salleta, se je januarja razveselil prvega otroka, sina Alexa. V najnovejši epizodi POPkasta nam je zaupal, kako se znajde v vlogi očeta, koliko plenic je uspešno zamenjal sam in zakaj z zaročenko Yvonne Srdoč spita v ločenih sobah.

Challe Salle je za naš POPkast spregovoril o starševstvu.
Challe Salle je za naš POPkast spregovoril o starševstvu. FOTO: Damjan Žibert

Ljubezen do (vseh) živali, še posebej zapuščenih

Tiraje Kestelli je turška upokojenka, ki je ena najbolj zvestih skrbnic zapuščenih mačk v parku Macka v Istanbulu. Na fotografiji se stiska s prostoživečimi mucami, ki imajo svoj dom v parku. Obiskuje jih dnevno in jim prinaša del svojih obrokov. Kot je dejala novinarjem, ki so jo obiskali, pozna imena prav vsake od mačk. Istanbul je pravo mesto za mačjeljubce, saj je tam več kot 130.000 prostoživečih mačk. V muslimanski kulturi so mačke znane kot čiste živali in varuhinje, posebno ljubezen do mačk je gojil tudi prerok Mohamed. 

Tiraje objema zapuščene mačke v istanbulskem parku. Četrtega aprila obeležujemo svetovni dan zapuščenih živali. Najlepše bi bilo, če na svetu ne bi bilo zapuščenih živali.
Tiraje objema zapuščene mačke v istanbulskem parku. Četrtega aprila obeležujemo svetovni dan zapuščenih živali. Najlepše bi bilo, če na svetu ne bi bilo zapuščenih živali. FOTO: AP

Od 19. do 21. maja letos bo Hirošima gostila srečanje držav članic skupine G7. Gre za neformalno skupino gospodarsko najuspešnejših liberalnih demokracij, ki jo sestavljajo Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike. Tokrat bo letno srečanje gostila Japonska. Hirošima, na katero so konec druge svetovne vojne avgusta 1945 ZDA odvrgle atomsko bombo in povzročile uničenje, ni naključno izbrana za tokratno srečanje. Regija se vrača na turistični zemljevid, zadnja leta pa si oblasti in lokalne skupnosti prizadevajo oživiti pestro turistično ponudbo, med katero spada tudi obisk nasadov citrusov, kjer gojijo limone prav posebnih in zanimivih oblik.

Hirošima obuja svojo turistično ponudbo in vabi med svoje nasade citrusov.
Hirošima obuja svojo turistično ponudbo in vabi med svoje nasade citrusov. FOTO: AP

Spodnji posnetek je nastal v Bangladešu. Gre za tradicionalno sušenje čilijevih strokov na soncu v bližini reke Jamuna. Čilije ženske preberejo, ko so posušeni, pa jih odnesejo v mline in zmeljejo. Okrožje Bogra je znano po velikih nasadih čilijev in pridelavi te svetovno znane in priljubljene začimbe.

'Morje' čilijev, ki se sušijo na bangladeškem soncu.
'Morje' čilijev, ki se sušijo na bangladeškem soncu. FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tommy Shelby
01. 04. 2023 18.49
naravne katastrofe