Magazin

Nepojmljivo: Navdihujoča zgodba o preživetju in življenju po koncentracijskih taboriščih

Ljubljana, 27. 01. 2024 10.02 |

Predstavitev knjige Nepojmljivo - Dušan Stefančič in Natalija Švab
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
256

Dušan Stefančič je pri 16 letih pristal v nemških koncentracijskih taboriščih. Pri 96 letih pa je v knjigi Nepojmljivo zbral svoje spomine o tem, kaj je tam doživel in kako je kljub temu zbral moč, da preživi in po vojni polno zaživi. Zase pravi, da je kot pričevalec ogrožena vrsta, ki izumira. Tisti "nikoli več" pa očitno, kot pravi, ne seže dlje kot do druge povojne generacije, saj smo priča novim grozodejstvom po svetu. "Vidim, da se zgodovina ponavlja, ljudje smo pač slabi učenci," pravi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nepojmljivo: zgodba Dušana Stefančiča
    02:30
    Iz 24UR: Nepojmljivo: zgodba Dušana Stefančiča
  • Iz SVETA: Knjiga Nepojmljivo
    03:12
    Iz SVETA: Knjiga Nepojmljivo

"Tudi jaz sem bil nekoč mlad. Verjel sem, da se nepredstavljivo, popolno razčlovečenje ne more zgoditi. Pa se je," je pomembna misel iz knjige Nepojmljivo, ki na več kot 340 straneh opisuje življenjsko pot Dušana Stefančiča, ki je preživel grozote koncentracijskih taborišč in na lastni koži izkusil to razčlovečenje. 

Ko je kot najstnik opazoval vzpon nacizma in fašizma, se je okupatorskim silam uprl in pridružil antifašističnemu gibanju, kjer so s prijatelji delili letake in pisali grafite. "Še danes ne vem natančno, zakaj sem pristal v zaporu, ampak takrat nas je 26 fantov šeste državne gimnazije zaprla domobranska policija. Po zaslišanju so nas tri z vlakom poslali v Dachau," v knjigi začne svojo pripoved o tem, kako je pristal v koncentracijskem taborišču. Na predstavitvi knjige pa je pojasnil, da ga je ob prihodu v Dachau močno pretresel že sam prizor, ki jih je tam pričakal: "Tista bela planjava, sneg, reflektorji, vpitje v nemščini ..."

"Potem smo pa dobili številko. Moja je bila 63839. Tukaj si bil številka in tega se je bilo treba čim prej navaditi,"  je opisal trenutek, ko se je zavedal, da je ujetnik, da v Dachauu ni več človek. Pozneje so ga premeščali iz enega v drugo taborišče, skupaj je tako preživel kar šest koncentracijskih taborišč. "Človek se pozneje nekako privadi tistih zadev. In ko sem prišel recimo v Mauthausen po eni strašno dolgi poletni vožnji v tovornih vagonih, ves prestradan, me tista stvar niti ni toliko prizadela," se spominja. 

A kljub temu, da je pri komaj 16 letih pristal v "tovarni smrti", kjer je iz dneva v dan gledal umiranje in izginjanje ljudi, ni pustil, da ga to zaznamuje in mu ubije duha. Prepričan je, da ga je pri življenju ohranjalo predvsem dejstvo, da je bil tako mlad. "Teh stvari sploh nisem tako resno jemal, kot so jih jemali odrasli ljudje, zlasti tisti, ki so imeli družino. Si lahko predstavljate, da enega očeta pošljejo gor, doma pa ima ženo in dva otroka, po možnosti še majhna. To so strašni udarci. Jaz tega nisem imel. In ne samo, da sem upal, jaz sem bil prepričan, da bom ostal živ in prišel domov. Veste, to je veliko, če si v to prepričan. Čeprav, možnosti pa niso bile velike," pravi danes 96-letnik. 

Od pogovora do knjige

Knjiga je nastala na podlagi pogovorov med njim in novinarko 24ur.com Natalijo Švab. "Tako kot se z nekom usedete na kavo, na tak način je nastajala ta knjiga. Midva sva imela takšnih pogovorov ob kavi za 14 strnjenih dni. Iz tega je vsak dan nastalo za približno pet ur posnetka in na podlagi teh posnetkov je potem nastala celotna knjiga," pravi Švabova, ki je Stefančiča prvič srečala na dogodku ob dnevu Evrope leta 2017. Pozneje sta se dogovorila za intervju, ki je bil objavljen na 24ur.com. In pred tistim intervjujem jo je opozoril: "Ne mi postavljati klasičnih taboriščnih vprašanj, jaz ne maram jamranja."  Že takrat pa sta se začela pogovarjati o ideji, da bi njegovo življenjsko pot ovekovečila v knjigi. 

Takoj pa sta se tudi dogovorila, da to ne bo klasična knjiga o taboriščnikih, pač pa sta želela, da služi kot opomin in navdih. "Hoteli smo predstaviti predvsem tisti pozitivni del njegove zgodbe. Mislim, da se ti težko v življenju zgodijo hujše stvari od tega, da te pri 16 odpeljejo v koncentracijsko taborišče, kjer cel dan v bistvu delaš, do smrti, kjer gledaš svoje tovariše, kako umirajo, kjer prosiš tovariše, naj ne gredo po medicinsko pomoč, ker veš, da jih takoj, ko bodo v taborišču videli, da so nesposobni za delo, čaka plinska celica ali kakšen drug način smrti," pravi soavtorica knjige. Kot pravi, pa je Dušan šolski primer človeka, ki je kljub težkim preizkušnjam našel življenjsko moč, da preživi in pozneje tudi polno zaživi. 

"Zdi se mi, da je to knjiga tudi za vse, ki se v življenju soočajo z nekimi izzivi. Ker kljub temu, da dosežeš dno, se moraš prepričati v to, da greš naprej, in se mi zdi, da on to s svojim osebnim življenjskim zgledom pokaže," pravi Švabova. Po vrnitvi iz taborišča je Stefančič dokončal študij prava, uspešna poslovna pot ga je vodila celo v Indijo, po upokojitvi pa se je znova srečal s temo taborišč.

'Zgodovina se ponavlja. Ljudje smo slabi učenci'

Knjiga je izšla ravno v času, ko v Evropi in na Bližnjem vzhodu divjajo nove vojne in ko je ozračje vse bolj napeto in močno spominja na tiste temne dni pred drugo svetovno vojno. 

"Moram čisto odkrito povedati, da me je zelo prizadelo to, kar se je zgodilo v Ukrajini. Veste, jaz se zelo dobro spominjam tistega dne, ko je Nemčija napadla Poljsko," je dejal Stefančič, ki vidi vzporednice z današnjim časom. "Vsi smo vpili: 'Nikoli več!' in kar naenkrat se je zgodil najprej Krim ... Pa še nekako to preboliš, potem pa naenkrat v Ukrajini vojna. Točno tak scenarij, kakor je bil takrat s Poljsko ... Improvizirani spopadi na meji, naše ozemlje ... in evo, zdaj imamo vojno v Ukrajini," je komentiral. 

"Že vidim, da se zgodovina ponavlja. Ljudje smo pač slabi učenci," je dejal in poudaril, da ga je še bolj prizadelo dogajanje v Palestini. "Palestina je en zelo trd oreh. In tudi tam imajo Angleži prste vmes. Ker so oni v prvi svetovni vojni tisto Palestino prodali. Zdaj, kdo je tam bil prej, ali so bili Izraelci ali Arabci, to se ne ve. Ampak, to je ena stvar, kjer bo trajalo, da se bodo na eni in na drugi strani izčrpali. Potem bomo pa videli, kaj bo. Saj ni treba tako daleč iti, tudi Kosovo se ne bo še zlepa umirilo, pa tudi Bosna," meni Stefančič.

Kljub temu ali pa prav zato se mu zdi, da mora o tem, kar je prestal, govoriti.  "Zato, ker se bo mogoče koga kaj prijelo, pa da bo mogoče le koga kdaj pamet srečala."

Pomembno je, da ljudem, ki imajo izkušnjo vojne, ki so preživeli grozote, prisluhnemo in se iz zgodovine učimo, pa dodaja Švabova. "Pričevalci se na žalost poslavljajo. Dušan zase pravi, da je ogrožena vrsta, ki izumira. Jaz vem, da se on šali, ampak ja ... Ko bodo enkrat od teh zgodb ostali samo prazni muzeji, ko se bo poslovila generacija, ki se spomni, kaj v resnici pomeni vojna, se bodo stvari, ki smo jim priča zdajle, dogajale samo še z večjo intenzivnostjo." 

Stefančič pravi, da se dogodki med vojno najbolj dotaknejo generacije, ki jih doživi. Morda se to skozi pričevanja prenese še na naslednjo generacijo, potem pa se to počasi pozabi. "In jaz mislim, da mi zdaj gledamo prve vplive tega, da pozabljamo. Pozabljamo, kaj je vojna, kaj pomenijo grozote, da ti ne more biti tako hudo, da bi hotel vojno. Ampak, vojna postaja marsikomu zdaj verjetno privlačna, ker je edina vojna, ki jo je videl, v računalniški igrici. In ko imaš enkrat tak odnos do vojne, ko se bo enkrat tudi zgodilo, da teh pričevalcev ne bo, bomo imeli kot družba ogromen izziv," še dodaja naša sogovornica.

Knjiga je izšla v samozaložbi in jo lahko naročite na spletni strani dusanstefancic.si. V pripravi sta tudi prevoda v nemški in angleški jezik, saj je tudi v tujini veliko zanimanja zanjo. Predvsem v Avstriji, kjer bi radi knjigo že letos predstavili v Mauthausnu. Med raziskovalnim delom za knjigo, ko je bilo treba vse informacije zbrati, preveriti in jih postaviti v zgodovinski kontekst, se je nabralo materiala še za vsaj eno knjigo, ki je prav tako že v načrtu. 

KOMENTARJI (256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bogo30
28. 01. 2024 12.34
+3
Za uporabnika x, ki pozna arhive: koliko vasi so Italijani zažgali po Notranjskem in zakaj jih vaška straža ni branila?
sapphireitaly
28. 01. 2024 11.54
+4
Cas je, da se prizna, da niso samo Judje bili zrtev WWII. Ostali ljudje so vsakodnevno umirali v taboriscih in na fronti. Civilisti pobijani.
ArkaMast
28. 01. 2024 11.51
+2
Če ne bi bilo NOB danes ne bi imeli Slovenije. V zgodovino bi se zapisali kot strahopetci, brez hrbtenice, brez lastne narodne zavesti, kot nek narod, ki so ga morali drugi reševati. ..... Partizanstvo je dokaz, da smo se kot narod sami postavili zase. Majhni a pogumni, iznajdljivi. ..... Žal pa je vedno in povsod kolateralna škoda. Komunizem je kot antibiotik. Pomaga ko ti gre res slabo, ko pa je bolje, ga moraš še kar nekaj časa jemati. Žal, a druga varianta je bila smrt naroda, države, nacije.
Slavko Badič
28. 01. 2024 12.17
+3
Drži in zato NOB kot tak spoštujem. Ne spoštujem pa revolucije, ki se je dogajala istočasno in so komunisti izkoristili situacijo. Ne spoštujem tega, kar se je dogajalo po vojni. To sta dve različni zadevi, ki bi ju bilo potrebno v zgodovini jasno ločiti. Sicer pa je zanimivo, da Hitler nikoli ni hotel napasti kraljevine. Enako kot ni bilo med drugo svetovno vojno spopadov v Španiji, bi s pametno politiko takrat lahko bilo precej manj prelivanja krvi na naših tleh.
ArkaMast
28. 01. 2024 12.44
+1
Revolucija je nezaželen stranski učinek. To je bila cena, da smo kot narod in država preživeli. ...Lahko bi se pa kar takoj vdali, kot tabeli. Morda bi bilo res manj smrtnih žrtev, a izgubili bi narodno zavest in 92 ne bi imeli prav ničesar za osamosvajati, ker bi bili že zdavnaj kot narod pozabljeni. Bila je pač opcija kot narod preživeti sicer z plačilom velikih smrtnih žrtev (žal nepotrebnem) ali pa okupatorju predati narodno zavest in državo v tujo oblast.
Slavko Badič
28. 01. 2024 17.10
+0
Hitler je želel le prosto pot skozi državo. Sporazum je bil že sklenjen. Ne bi se izgubila nobena narodna zavest, Hitler je vedel, da bo vojna na tem območju težka in na drugi strani strateško nepomembna, njegov cilj je bila Rusija in sprva ni želel izgubljati resursov na območju nekdanje juge. Ko pa je doživel upor in sabotaže, je pa ukazal napad in okupacijo. Enako je zahteval od Španije, Franco mu je to dovolil in niso doživeli okupacije niti vojne v Španiji.
Slavko Badič
28. 01. 2024 17.12
…dejansko so predstavinki kraljevine takrat doživeli zelo topel sprejem v Nemčiji.
jank
28. 01. 2024 10.56
+0
Komentar Alenke Arko je nadaljevanje razmišljanj gospoda. Kdor ob teh mislih ostaja ravnodušen ali jih celo zavrača sodi med tiste, ki bi lahko svet in človeštvo pognali v največjo katastrofo.
cirenij
28. 01. 2024 10.00
+8
In palestinci zdaj zganjajo enak genocid nad nič krivim prebivalstvom. Sram jih bodi!
cirenij
28. 01. 2024 10.46
+4
gmajna
28. 01. 2024 09.24
-4
Nalimo si vina, v DOMOBRANCIH, PLAVI IN BELI GARDI, so bili zavedeni mladeniči s strani lastnih mater in RKC, prav tako so bili v teh enotah sinovi premožnih in njihovih zvestih podložnih delavcev. KDO je bil Partizan, revež, dninar, bajtar, ljudje dna , ki so trpeli in delali za majhne zaslužke, tem ljudem je manjkal samo vodja, to je bil TITO, združil je nevredne slamice v močan snop, to pa boli, da je iz nič ljudstvo, ustvarilo ARMADO , in se samo osvobodilo. BALKANCI SMO SE OSVOBODILI SAMI. Partizansko gibanje ponižujejo premaganci, ker se je ponovno izkazalo, da šola ne naredi VODJE, vodja se rodi, LEON, je bil šolan in njegov sin VUK tudi, če bi bila PARTIZANA , bi bila danes HEROJA, tako pa sta žal samo kupljena, prodana najemnika , ki sta se obrnila zoper lasten narod, da o RKC ŠKOFU ne izgubljamo besed
jank
28. 01. 2024 10.39
+3
ne rabimo predsednika
28. 01. 2024 11.42
+0
po moje , kar sem prebral o teh časih , pripovedovanjih sorodnikov in znancev, to kar ste vi "gmajna" napisali ne bo ravno držalo. Tu in tam so bili različni profili ljudi. Sicer pa nima pomena se kregati, potrebno je gledati naprej, ker s tem ne bomo nikamor prišli. Balkanci pa se nismo osvobodili sami, tudi to je že razjasneno, vemo s čigavo pomočjo... In tudi v svobodi smo imeli koncentracijska taborišča---
ArkaMast
28. 01. 2024 11.44
cool1
28. 01. 2024 09.13
+12
Samo to bom napisal, moja mama je preživela dve naci taborišči, koncentracijski zloglasni taborišči Ravensbrueck in Neu Brandenburg, tam in povsod drugod je bilo strašno. Ljudje premalo vedo o tem, res premalo, če kaj poveš , rečejo , da je to komunistična propaganda, pa ni. Nebi hujskali k vojnam tako močno , kot sedaj, če bi vedeli resnično, kaj jih čaka v vojni !!!
jank
28. 01. 2024 10.42
+3
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 21.43
-6
Če nebo bilo partizanov bi bila Nemčija poražena? DA. Če nebi bilo partizanov bi nemška vojska zapustila Slovenijo da. Če nebi bilo partizanov bi v Sloveniji bilo živih vsaj 24.135 civilistov DA. Če nebo bilo partizanov nebo bilo domobrancev in vaških straž DA. Če nebi bilo partizanov bi Nemci pomorili manj talcev DA
Majama
28. 01. 2024 08.08
+2
Nebo in ne bo... najprej se ja potrebno naučiti, kaj se piše skupaj in kaj narazen!
osservatore
28. 01. 2024 10.08
-3
Zdej nam ti očitni belogardistični simaptizer in wanabe zakotni sodelavec okupatorja povej: zakaj se je rodilo francosko odporniško gibanje, če bi jih tako ali drugače po invaziji v Normandiji osvobodili Američani in Angleži, podobno je bilo v fašistični Italiji in zakaj se Janez hvali da je osamosvojil SLO in naredil tistih (po tvoje nepotrebnih) 30 mrtvih, ker je bil odpor proti JLA po tvoji belogardistični logiki popolnoma nepotreben. Če bi lepo sedeli in čakali doma ne bi bilo mrtvih in bi itak vojna na Hrvaškem in v Bosni posrkala vse okupatorske sile JLA in jih premestila na nova vojna območja. In mi bi se osamosvojili "bez muke", upiranje in boji z wanabe JLA okupatorjem so bili popolnoma nepotrebni, ane belogardistek?
jank
28. 01. 2024 10.42
Mateja88
28. 01. 2024 10.51
+2
Razočarani Američani pravijo da so se borili na napačni strani zgodovine. 🤣
Iteb Tona
28. 01. 2024 11.26
+3
Koliko izdajalcev svojega naroda pa so pobili skandinavci, da ne omenjam Francoze, ki so pobili čez 200.000 izdajalcev!!!!! Med njimi so javno obesili zelo znanega Francoza, ki ga pozna celi svet, in to samo v opomin francozom, kaj se bo zgodilo izdajalcem francoskega naroda!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇
ne rabimo predsednika
28. 01. 2024 14.03
+1
ja, ampak naši so pobijali tudi ljudi, ki so pomagali NOB. V bistvu svoje ljudi., to je razlika.
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 21.41
+7
Edvard Kardelj piše Zdenki Kidrič arhivski dokumenti 16.6.1942 Likvidirajte v rundah. To je niz likvidacij druga za drugo, potem pa napravite malotrajnejšo pavzo in počakajte najugodnejšega političnega momenta.« to je dokument kateri dokazuje da je šlo za popolno načrtovane likvidacije s strani KK Slovenije. To je pisala oseba katera je narodni heroj in ima spomenik v ljubljani. A je to prav
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 21.33
+0
Nemške okupacijske enote (Wehrmacht, Gestapo, SS) 31.054 31,77 % Enote NOB (slovenski partizani, VOS, JA, OZNA) 24.135 24,69 % Italijanske okupacijske enote 6.073 6,21 % Protikomunistične enote (slovensko domobranstvo, vaške straže, gorenjsko domobranstvo, SNVZ, slovenski četniki) 5.763 5,90 % Rdeča armada (večinoma slovenski mobiliziranci v Wehrmacht, padli na ruski fronti) 5.141 5,26 % Zavezniške vojaške enote 1.892 1,94 % Hrvaške okupacijske enote 811 0,83 % Madžarske okupacijske enote 199 0,20 % Ostalo 2.150 2,20 % Neugotovljeno 20.526 21,00 % partizani so pomorili trikrat več civilistov kot italijanski okupator ter skoraj petkrat več kot domobranska vojska. A je to prav da narodna vojska osvobodilna naredi take zločine proti slovenskemu prebivalstvu?????
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 21.40
+5
To je objavil institu novejše zgodovine. Tako da Ivan z doba
ivan z Doba
27. 01. 2024 21.25
-4
Duhovnik in pisatelj Franc Saleški Finžgar: »Rajši so sprejeli orožje, obleko in denar od okupatorjev za boj zoper brate Slovence. To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež, ki ga noben izgovor ne more izbrisati. Razumljivo je trdno krščansko prepričanje, razumljiva kapitalistična usmerjenost, nerazumljiva in po vesoljnem svetu obsojena pa je drznost, da sežeš po orožju smrtnega narodnega sovražnika za boj zoper svoje brate. To je bolečina vseh bolečin.«
biggbrader
28. 01. 2024 08.51
+11
Ja vidiš, če Krdelj ne bi delal pogroma nad lastnimi kmeti, trgovci, učitelji, delavci, študenti,...ne bi prišlo do take a zmešnjave. Holokavst je široka beseda. In genocid tudi.
ivan z Doba
27. 01. 2024 21.23
-5
"Žrtev med civilisti je veliko, kar govori o resnični totalnosti vojne. Civilno prebivalstvo je trpelo enako kot možje na frontah. Ugotovljenih imamo več kot 23.000 civilnih žrtev. Je pa glede statusa, ki so ga žrtve imele v času smrti, največje število umrlih med partizani – več kot 28.000 partizanov je bilo ubitih, k temu pa je treba prišteti še 5.000 aktivistov OF in partizanskih sodelavcev. Domobranci pa so med vojno in po njej imeli več kot 14.000 žrtev.Trenutno imamo v bazi 97.500 evidentiranih žrtev. To predstavlja 6,5 odstotka prebivalcev današnje Slovenije. Ocenjujemo, da je približno 83.000 ljudi izgubilo življenje med vojno, več kot 14.000 pa po vojni. Med zadnjimi so večinoma umrli v povojnih pobojih, nekateri pa so umrli tudi zaradi posledic taborišč - zaradi izčrpanosti in obolelosti, kar nekaj pa je primerov, ko so ljudje umirali v nesrečah, ki so jih povzročijo orožja ali eksplozivna telesa." Vida Deželak Barič, Inštitut za novejšo zgodovino
ivan z Doba
27. 01. 2024 21.24
-3
Če ne bi bilo kolaborantov, bi bilo žrtev zagotovo veliko manj! Smrt fašizmu. In janšizmu!
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 21.40
+2
Če nebi bilo partizanov bi bilo žrtev 24.135 manj.
Bogo30
28. 01. 2024 12.35
Če če če, kaj pa če ne bi bilo Hitlerja?
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 21.14
+7
Nemške okupacijske enote (Wehrmacht, Gestapo, SS) 31.054 31,77 % Enote NOB (slovenski partizani, VOS, JA, OZNA) 24.135 24,69 % Italijanske okupacijske enote 6.073 6,21 % Protikomunistične enote (slovensko domobranstvo, vaške straže, gorenjsko domobranstvo, SNVZ, slovenski četniki) 5.763 5,90 % Rdeča armada (večinoma slovenski mobiliziranci v Wehrmacht, padli na ruski fronti) 5.141 5,26 % Zavezniške vojaške enote 1.892 1,94 % Hrvaške okupacijske enote 811 0,83 % Madžarske okupacijske enote 199 0,20 % Ostalo 2.150 2,20 % Neugotovljeno 20.526 21,00 % partizani so pomorili trikrat več civilistov kot italijanski okupator ter skoraj petkrat več kot domobranska vojska. A je to prav da narodna vojska osvobodilna naredi take zločine proti slovenskemu prebivalstvu?????
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 20.45
+2
Sovraštvo v drugi svetovni vojni so netili partizani s pomori slovenskega prebivalstva. Zato so tudi nastale vaške straže katere so branile vasi pred partizanskemi umori. Zato pa imajo partizani na vesti 24.135 potrjenih civilnih žrtev. Domobranci pa vaške straže pa slovenski četniki skupaj pa 5.763 te številke povedo vse.
ivan z Doba
27. 01. 2024 21.15
-7
Od 96.000 slovenskih otrok, žena, mož, ki so umrli med 2.sv.vojno, je umrlih 85.000 domoljubov. Pobili so jih TUDI s pomočjo domosrancev, domačih izdajalcev. Slednjih je umrlo, skupaj s povojnimi poboji, 11.000. Vir: Muzej novejše zgodovine!...Potrjen si pa ti in vsa desnuharska sod rga, ki si prizadevate za rehabilitacijo izdajalcev, hlapcev okupatorja!
osservatore
27. 01. 2024 21.36
-6
Ti uporabnikmiljonosemsto posluš, a si v arhivih tut prebral, da so partizani že leta 1942 ubili enga domobranca, ki je bi fotr od tabelga Janeza, najrbolj zelo zagrizenega komunista, ki je kasneje kot politični komisar vodil ekspedicije "Po poteh 2. zasedanja v Jajcu". Sam zanima me k si baje tok zagrizen arhivski bralec. Pol pa poglej še v arhive qwa piše o zagrizenemu antipartizanu in antikomunistu Dežman Jožeku, ki je v letih 1993−2000 zelo aktivno urejal revijo Borec, glasilo Zveze združenj borcev in udeležencev narodnoosvobodilnega boja Slovenije. In zanimivo je, da je bil taisti Jože močno aktiven predsednik "Komisije za ohranjanje in razvijanje revolucionarnih izročil pri RK ZSMS". Povsod same komunjare, ane?
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 21.38
+5
To ni res objavil je institud novejše zgodovine. It ti podatki Ivan z dobo so neresnični.
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 21.39
+5
Slavko BabIč
28. 01. 2024 08.35
-7
DasaizDalasa
27. 01. 2024 20.45
+2
Res se nismo nič naučili iz preteklosti. Svet je znorel. Ljudi pobijajo po svetu kot da so mrčes in najdejo se komentarji ki zagovarjajo to češ da je terorizem ali nacizem tam. Pobijajo pa stare mame, otroke in vse povprek. Še do mačk imamo več sočutja v povprečju!
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 20.24
+5
To niso laži jaz sem objavil samo dejstva katera sem videl v arhivih na lastne uči in katere so že prišli v medije. Dejstvo je da so partizani pomorili 24.135 civilistov to je štetje inštituta za novejšo zgodovino. In žal taki kot bogo30 ki ne morejo sprejeti dejstev in nimajo tehnik argumentov objavljajo take komentarje. Moji komentarji so dejstva objavljena v arhivih kateri pa podporniki partizanov in partizanskih pravljic ne morajo sprejeti.
Bogo30
27. 01. 2024 20.49
-7
Mislis, da 91 v vojni za Slovenijo ni bilo ukazov za likvidacijo? In kaj bi bilo ce bi se vokna zavlekla? Kaj bi taki kot ti pisali cez 100 let? Da so tisti, ki so bili proti samostpjni Slo kaj?
ivan z Doba
27. 01. 2024 21.16
-4
Tvoji komentarji so navadna laž in prikrajanje dejstev, ki ne zmanjšujejo krivde izdajalcev domovine!
Bogo30
27. 01. 2024 20.18
-4
Zal so taki kot Uporabnik x netili in netijo sovrastvo v 2 svetovni in danes. Lazi in sprenevedanja, ponarejanja...
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 19.34
+8
Pa poglejmo dejstvo Sovjetska vojska je štela okoli 6 milijonov zavezniška malo več pa so še pet let bojevali proti Nemcem da so jih premagali. In kaj je lahko naredila partizanska vojska par brigad brez tankov. Nič nobene možnosti niso imeli če nebi zavezniki premagali Nemce tudi partizanska vojska nebi osvobodila Slovenije ker niso imeli nobene možnosti. Samo povzročili so nepotrebne civilne žrtve. Poglejte Avstrijo nobenega odpora ni imela zavezniki so jo osvobodili in ostala je demokratična Avstrija.
Bogo30
27. 01. 2024 20.14
-3
Se delas norca? V Avstriji so se uprli zatirani Slovenci, preberi njijovo ustavo. Avstrijci so bili povečini v naci vrstah, ob osvoboditvi so enako kot Hrvati samo kape zamenjali.
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 20.17
+7
To ni v nobenem arhivu na Dunaju. Res pa je da so Hrvaška vojska se pred koncem vojne množično odšli v partizane in tam izvajali pomore
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 19.13
+14
Če nebo bilo partizanov bi bila Nemčija poražena? DA. Če nebi bilo partizanov bi nemška vojska zapustila Slovenijo da. Če nebi bilo partizanov bi v Sloveniji bilo živih vsaj 24.135 civilistov DA. Če nebo bilo partizanov nebo bilo domobrancev in vaških straž DA. Če nebi bilo partizanov bi Nemci pomorili manj talcev DA
Part. Mor. Slo.nar.
27. 01. 2024 19.09
+13
Nemške okupacijske enote (Wehrmacht, Gestapo, SS) 31.054 31,77 % Enote NOB (slovenski partizani, VOS, JA, OZNA) 24.135 24,69 % Italijanske okupacijske enote 6.073 6,21 % Protikomunistične enote (slovensko domobranstvo, vaške straže, gorenjsko domobranstvo, SNVZ, slovenski četniki) 5.763 5,90 % Rdeča armada (večinoma slovenski mobiliziranci v Wehrmacht, padli na ruski fronti) 5.141 5,26 % Zavezniške vojaške enote 1.892 1,94 % Hrvaške okupacijske enote 811 0,83 % Madžarske okupacijske enote 199 0,20 % Ostalo 2.150 2,20 % Neugotovljeno 20.526 21,00 % partizani so pomorili trikrat več civilistov kot italijanski okupator ter skoraj petkrat več kot domobranska vojska. A je to prav da narodna vojska osvobodilna naredi take zločine proti slovenskemu prebivalstvu?????