Teden cvetočih češenj, 'neromantičnega' Pariza in mode na Luni

Teden cvetočih češenj, 'neromantičnega' Pariza in mode na Luni

Ljubljana, 18.03.2023, 7:00 | Posodobljeno pred eno uro

Tudi v tem tednu smo pripravili pregled najboljših fotografij po našem izboru. Pri nas že cvetijo češnje, medtem ko se v ZDA še spopadajo z zimskimi nevšečnostmi. V teh že skoraj pomladnih dneh podobo pregovorno romantičnega Pariza kazijo kupi smeti. Poleg tega pa izgredi zaradi sprejete pokojninske reforme ne pojenjajo. Pri nas je bilo spet vroče zaradi gradnje kanalizacijskega kanala C0. Vse oči filmskega sveta so bile uprte v podelitev prestižnih kipcev. Prestižne nagrade se je razveselil tudi najlepši pes na svetu. Še več pa v spodnjem pregledu.

Le še nekaj dni nas loči od pomladi in prvi znanilci so že tukaj. V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani je že zacvetela prva od podarjenih japonskih češenj, najzgodnejša med njimi, vrsta Prunus campanulata. Medtem se je v Tokiu tudi uradno začelo obdobje cvetenja japonskih češenj.

Cvetenje češenj na Japonskem
Cvetenje češenj na JaponskemFOTO: Profimedia

PREBERI ŠE
Tudi v Ljubljani zacvetele prve japonske češnje

Medtem ko smo pri nas že pomladno razpoloženi, pa so ponekod ZDA še vedno globoko v zimi. V nekaterih delih New Yorka, New Hampshira in Massachusettsa je zapadlo skoraj meter snega. Zahodno obalo pa je zajelo hudo deževje z močnimi sunki vetra. 

Sneg v Massachusettsu
Sneg v MassachusettsuFOTO: AP

PREBERI ŠE
Zahod ZDA poplavljen, vzhod pa zasnežen

Slovenija pa je zopet izkazala solidarnost z Ukrajino. Donirala je namreč dva avtobusa Ukrajini. Veleposlaniku Ukrajine v Republiki Sloveniji, Andriju Taranu, sta ju predala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in namestnik direktorja Javnega podjetja Ljubljanski potniški promet dr. Rok Vihar.

Donacija avtobusov Ukrajini.
Donacija avtobusov Ukrajini.FOTO: Aljoša Kravanja

PREBERI ŠE
Slovenija Ukrajini donirala avtobusa, ki sta kritičnega pomena za vrnitev otrok v šole

Pariz, ki slovi po svoji romantični naravi, pa v teh dneh ni več tako romantičen. To ugotavljajo turisti, ki so v zadnjih desetih dneh zakorakali po pariških ulicah, kjer se je po ocenah oblasti nakopičilo več kot 6600 ton odpadkov. Smetarji namreč stavkajo, saj pravijo, da so za svoje delo premalo plačani.

Pariz se utaplja v smeteh
Pariz se utaplja v smetehFOTO: Profimedia

PREBERI ŠE
10-dnevna stavka smetarjev: 'Romantični Pariz smrdi'

Francija pa se je znašla v središču pozornosti tudi zaradi množičnih protestov, ki jih je sprožila sprejeta pokojninska reforma. Policija je proti protestnikom med drugim uporabila solzivec in prijela 310 ljudi, od tega več kot 250 v Parizu. 

Protesti v Franciji
Protesti v FrancijiFOTO: AP

PREBERI ŠE
Protesti proti pokojninski reformi v Franciji: aretacije, solzivec in vodni top

Pred začetkom osmine finala Lige prvakov je bilo vroče v Neaplju. Približno 300 nemških navijačev je namreč po italijanskem mestu napadalo policiste, po zraku metalo stole in uničevalo vse, kar jim je prekrižalo pot.

Izgredi nemških navijačev v Neaplju
Izgredi nemških navijačev v NeapljuFOTO: AP

PREBERI ŠE
Izgred nemških navijačev v Neaplju: zažigali avtomobile in napadali policiste

Pri nas pa je bilo spet vroče na gradbišču kanalizacijskega kanala C0. Množica razburjenih kmetov je znova protestirala proti gradnji, saj se bojijo morebitne katastrofe, ki bi onesnažila pitno vodo. Protesta se je udeležilo približno 50 kmetov, ki so se pripeljali s traktorji.

Protest proti kanalu C0
Protest proti kanalu C0FOTO: Luka Kotnik

PREBERI ŠE
Na gradbišču kanala C0 spet upor: traktorje postavili tik ob gradbišče

Medtem se na Hrvaškem spopadajo z drugačnimi težavami. V reškem pristanišču so našli podvodno mino iz časa druge svetovne vojne. 

V morju pri hrvaški Reki so našli neaktivirano mino iz časa druge svetovne vojne
V morju pri hrvaški Reki so našli neaktivirano mino iz časa druge svetovne vojneFOTO: Enex

PREBERI ŠE
V hrvaškem pristanišču našli morsko mino iz druge svetovne vojne

Poglejmo še v vesolje. Nasa je v Johnsonovem vesoljskem centru v teksaškem Houstonu predstavila prototip nove vesoljske obleke za astronavte, ki bodo potovali na Luno in se tam sprehajali.

Nasa je predstavila novo različico vesoljske obleke
Nasa je predstavila novo različico vesoljske oblekeFOTO: AP

PREBERI ŠE
Moda na Luni: Nasa predstavila novo vesoljsko obleko

V svetu filma so podelili najbolj prestižne nagrade, oskarje. Veliki zmagovalec je film Vse povsod naenkrat, ki je od enajstih nominacij prejel sedem oskarjev.

Film 'Vse povsod naenkrat' je prejel kar sedem kipcev.
Film 'Vse povsod naenkrat' je prejel kar sedem kipcev.FOTO: AP

PREBERI ŠE
Vse povsod naenkrat veliki zmagovalec oskarjev

Čustveno je bilo tudi ob koncu snemanja slovenske humoristične serije Ja, Chef! Katarina Čas in Klemen Janežič sta skozi epizode in sezone morala uprizoriti celoten barvni spekter čustev, ki se zgodijo med dvema zaljubljencema. In tudi ob koncu snemanja čustev nista mogla skriti. 

Ja, Chef!
Ja, Chef!FOTO: VOYO

PREBERI ŠE
Katarina Čas in Klemen Janežič končala snemanje Ja, Chef!: Bilo je čustveno

V Novi Gorici se je začel letošnji mednarodni šahovski turnir Hit Open 2023. Šahovski klub Nova Gorica, ki turnir organizira v sodelovanju z družbo Hit, ga pripravlja že 27., na njem pa moči meri 120 šahistov in šahistk iz 12 držav.

Šahovski turnir v Novi Gorici
Šahovski turnir v Novi GoriciFOTO: Aljoša Kravanja

PREBERI ŠE
Slovenija ima 18-letnega šahovskega velemojstra

Za konec pa še ena prestižna nagrada. Živahna psička Orca iz hrvaškega Kerestinca pri Samoboru slavi največji uspeh svoje pasje kariere. Na največji in najprestižnejši pasji razstavi na svetu Crufts v angleškem Birminghamu, prirejajo jo že 150 let, so jo razglasili za najlepšega psa na svetu.

Orca iz Hrvaške je najlepši pes na svetu
Orca iz Hrvaške je najlepši pes na svetuFOTO: Profimedia

PREBERI ŠE
Najlepši pes na svetu je Orca s Hrvaške

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.