Magazin

Pandemija v ZDA: drugačen način vodenja kampanj in dokaz, da ni vse politično

Washington, 19. 10. 2020 07.27 |

Donald Trump in Joe Biden
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
12

Leto 2020, ki smo si ga predstavljali, ko je ura odbila polnoč in smo nazdravili z najbližjimi, zagotovo ni vključevalo scenarijev o koncu življenja, kot ga poznamo. V letu 2020, ki smo ga pričakovali, v sredini oktobra glavna tema ne bi bil nek virus, temveč ameriške predsedniške volitve. A pandemija je seveda, tako kot na vse ostalo, vplivala tudi na kampanji demokratskega in republikanskega predsedniškega kandidata, Josepha Bidna in aktualnega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Trump in Biden

V letu 2020, v katerem novega koronavirusa ne bi bilo, bi demokratska konvencija potekala v Milwaukeeju, medtem pa bi se republikanci pripravljali na ponovno nominacijo Donalda Trumpa za predsedniškega kandidata v mestu Charlotte v Severni Karolini. 

Trump bi se hvalil s cvetočim gospodarstvom, Biden pa bi nagovarjal množice s prošnjo, da se z njegovo izvolitvijo vrnejo v normalnost. Trumpovi zavezniki bi še naprej razpihovali teorije zarote o prepletenosti Bidnove družine z Ukrajino, demokrati pa bi se najverjetneje trudili za še drug 'impeachment' predsednika. Člani obeh strank bi medtem trkali na vrata Američanov in jih vabili na volišča …

A v letu, ki smo mu priča, je covid-19 vplival na vse v povezavi z volitvami – na to, kako se kampanja vodi, kako bodo Američani glasovali, na to, kako potekajo soočanja in tudi na to, kako se zbira denar. V ospredju je nenadoma javno zdravje, pa tudi ekonomska in rasna neenakost.  

Kampanjo se zaradi virusa vodi popolnoma drugače, tako republikanci kot demokrati pa morajo biti pri tem karseda inovativni. Time navaja podcast Donalda Trumpa Jr. – v eni epizodi so na primer gostili punco Trumpa Jr. Kimberly Guilfoyle, ženo Erica Trumpa Laro in Mercedes Schlapp ter Katrino Pierson, članici Trumpovega štaba. Vsi so hvalili prednosti hidroksiklorokina, po njihovem čudežnega zdravila za covid-19, v le nekaj dneh pa je to poslušalo več kot pol milijona ljudi. 

Tudi kampanja Josepha Bidna se je premaknila na splet, a njihova prisotnost je – tako kot morda kandidat sam – bolj tradicionalna in umirjena. Dogodki, ki jih organizirajo, so še vedno videti podobno, kot če bi potekali v živo. Bidnova žena Jill Biden se je preko Zooma "virtualno ustavila" v floridskem mestu West Palm Beach in z županom poklepetala o njegovih načrtih za starejše občane, nekdanja guvernerska kandidatka iz Georgie Stacey Abrams je organizirala okroglo mizo na temo rasne in ekonomske pravičnosti s poslovneži iz Detroita, Biden pa se je udeležil 15-minutnega pogovora z nekdanjim predsednikom Barackom Obamo, med katerim sta razpravljala predvsem o spodrsljajih in napakah Trumpove administracije. 

Kljub pandemiji je Trump upal, da bodo lahko politična zborovanja še vedno ostala del njegove kampanje. Njegov poskus vrnitve na odre v Tulsi konec junija je bil prava polomija, saj je zbrana množica (večina brez mask) komaj zapolnila del dvorane. Trump je za to obtožil protestnike in medije, ker so ti obsežno poročali o svarilih zdravstvenih uradnikov, da polna dvorana v času pandemije ni priporočljiva. 

Virtualna zborovanja seveda nimajo enakega učinka kot tista "prava", ki potekajo v živo. Trumpova izjava "Prihodnost našega naroda bodo definirali patrioti, ki imajo radi našo državo, jo hočejo narediti večjo, boljšo in močnejšo ... v nasprotnem primeru jo bodo oblikovali demokrati, ki so po navadi levi ekstremisti, ki sovražijo našo državo" bi v normalnih razmerah požela val navdušenja med njegovimi zbranimi podporniki, ampak na spletu se to pokaže le v valu komentarjev, ki se pojavijo ob prenosu v živo. Trumpu tako umanjka oboževanje zagretih republikancev, njegov politični svetovalec Jason Miller pa je enkrat izpostavil, da je predsednik dober ravno v vzpostavljanju stika na štiri oči z volivci.  

Pri organiziranju dogodkov v okviru kampanje, ki so se preselili na Zoom, je bilo treba postajati vedno bolj originalen, saj, kot je poudaril Brian Krebs, zaposleni v podjetju, ki se ukvarja z digitalnimi kampanjami, "nihče noče gledati samo 12 kvadratkov, ki govorijo, imeti je treba posebnega gosta ali kaj drugega, kar pritegne donatorje". Po drugi strani je veliko lažje prepričati zvezdnike, da nastopijo na nekem dogodku, saj jim tako ni treba niti zapustiti Los Angelesa. 

Predsedniška kandidata s soprogama, Melanio in Jill.
Predsedniška kandidata s soprogama, Melanio in Jill. FOTO: AP

Ironično je, da se klasičnega pristopa "od vrat do vrat" letos zaradi pandemije ne eni ne drugi ne morejo posluževati, a Američani si, sodeč po javnomnenjskih raziskavah, še nikoli niso bolj želeli biti politično aktivni. 85 odstotkov volivcev v julijski anketi Fox Newsa je na primer dejalo, da so zelo motivirani za oddajo glasu, pa tudi v Gallupovi raziskavi je bil odstotek tistih, ki se tega veselijo, za 10 odstotnih točk večji kot leta 2016. 

Kot razlaga politologinja Lynn Vavreck, avtorica knjige Kriza identiteta: predsedniška kampanja 2016 in bitka za pomen Amerike, volivci v samem bistvu ostajajo enaki kot štiri leta poprej, a kontekst volitev se je popolnoma spremenil. Pandemija je v ospredje postavila druga vprašanja, recimo o dostopnosti zdravstvene oskrbe in veliki neenakosti v ZDA, v senci pa so ostale Trumpu ljube teme, kot sta na primer imigracija in trgovina. 

Karakterne pomanjkljivosti ameriškega predsednika so volivcem postale bolj očitne. "Dolgo časa so bile morda nadležne, ampak v življenjih Američanov niso pomenile nič bistvenega. 'Želim si, da bi nehal tvitati, ampak gospodarstvu gre dobro'," razlaga Lanae Erickson, podpredsednica t. i. think tanka Third Way (Tretja pot). "Pandemija je to, kar so že vedeli o Trumpu, in to, kakšne resnične, grozovite posledice je imela na njih in njihove družine ter državo, postavila v drugačno perspektivo," dodaja. 

Trumpa volivci vidijo kot močnega, a ne zdi se jim sočuten.
Trumpa volivci vidijo kot močnega, a ne zdi se jim sočuten. FOTO: AP

Na vprašanje, koga se dotika in prizadene Trumpova vizija ZDA, je 30 odstotkov neodločenih volivcev predmestja odgovorilo z "vse nas". "Včasih so na to vprašanje odgovarjali s 'člane skupnosti LGBT', 'ženske', 'temnopolte'. Zdaj štirje odstotki vprašanih odgovorijo 'priseljence', šest odstotkov 'manjšine', 30 odstotkov pa, da prizadene vse nas," nazorno oriše Ericksonova. 

Nekateri sodelujoči v fokusnih skupinah so odgovarjali tudi na vprašanja, kaj pričakujejo od predsednika. Večina je navajala lastnosti, kot so moč, sočutje in pripravljenost prisluhniti strokovnjakom. Medtem ko so se strinjali, da je Trump močan – in podvomili v Bidnovo moč – so bili enotni tudi glede tega, da mu primanjkuje drugih dveh prej navedenih kvalitet. 

Zdaj, ko so Trumpove najslabše lastnosti zaradi pandemije pod povečevalnim steklom, so Bidnove kvalitete zasijale. Čeprav so bili tudi nekateri demokrati pred tem kritični do njegove ponavljajoče mantre, da se "bori za dušo naroda", češ, da je preveč pusta oziroma da gre za puhlico, je zdaj, ko Američani hrepenijo po nekom, ki (vsaj na videz) ima kvalitete, ki Trumpu primanjkujejo, ravno pravšnja. 

Zdravstvena kriza je pokazala, da še vedno so stvari, ki so preveč pomembne, da bi postale politične oziroma ideološke. Kljub številnim Trumpovim poskusom, da bi politiziral virus, večina Američanov še vedno podpira omejitve v njihovih zveznih državah, verjamejo pa tudi, da je zajezitev širjenja virusa pomembnejša od delujočega gospodarstva.  

Joe Biden in ključni poudarki kampanje

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Ko je Biden naznanil, da bo se potegoval za demokratsko predsedniško nominacijo, je ob tem povedal, da se zavzema za dve glavni stvari – delavce, ki so zgradili ta narod, in vrednote, ki bodo lahko premostile vse razlike. Medtem ko se ZDA spopada z novimi izzivi (pandemijo) in globoko zakoreninjeno rasno neenakostjo, Biden izpostavlja predvsem ustvarjanje novih priložnosti za delavce, ponovni pristop k Pariškemu sporazumu o podnebnih spremembah in zdravstvene pravice za vse državljane. 

Novi koronavirus

Biden bi se s koronavirusom boril tako, da bi uvedel zastonj testiranje za vse in najel 100.000 ljudi za vzpostavitev državnega programa za kontaktno sledenje. Vzpostavil bi tudi 10 centrov za testiranje v vsaki zvezni državi. 

Dvig minimalne plače in vlaganje v zeleno energijo

Načrt demokratskega predsedniškega kandidata za ekonomijo se imenuje "Build Back Better", namenjen pa je predvsem mladim ljudem in delavcem. Zavzema se za dvig minimalne plače na 15 dolarjev na uro (okoli 12,8 evra) in vlaganje v zeleno energijo. 

Vrnitev k Pariškemu podnebnemu sporazumu

Protesti proti nasilju policije v ZDA.
Protesti proti nasilju policije v ZDA. FOTO: AP

Boj proti rasni neenakosti

V luči protestov, ki so zajeli ZDA to leto po smrti Georgea Floyda, je Biden dejal, da verjame, da rasizem v državi obstaja, a da se morajo proti njemu boriti s širšo ekonomsko in družbeno reformo, s programi, ki podpirajo manjšine. Eden glavnih stebrov njegovega "build back" programa je prav poslovna podpora za manjšine v vrednosti 30 milijard dolarjev (okoli 25,5 milijarde evrov). 

Razširiti Obamacare 

Biden obljublja, da bo razširil shemo za javno zdravstveno zavarovanje, ki je bila sprejeta v času, ko je bil podpredsednik v administraciji Baracka Obame. Njegov cilj je, da z razširjenim Obamacare zavarujejo 97 odstotkov Američanov. 

Izničiti Trumpove politike glede imigracije

Nekdanji podpredsednik ZDA obljublja, da bo v primeru izvolitve v prvih 100 dneh izničil Trumpove politike, ki ločujejo otroke od staršev na meji z Mehiko, razveljavil omejitve pri številu prijav za azil in prepovedi potovanja v ZDA iz številnih pretežno muslimanskih držav.

Obnova odnosov z zavezniki ZDA

Čeprav je Biden obljubil, da se bo kot predsednik najprej osredotočil na notranje probleme, to ne pomeni, da nima načrtov za zunanjo politiko. Napovedal je namreč, da bo popravil odnose z zavezniki, predvsem z Natom. Dejal je tudi, da bi Kitajska morala odgovarjati za nepravične trgovinske in okoljske prakse, a namesto, da uvede finančne sankcije, namerava predlagati ustanovitev mednarodne koalicije z drugimi demokracijami, za katere si Kitajska ne more privoščiti, da bi jih ignorirala. 

Večje število kolidžev brez šolnine in dostop do vrtca za vse 

Donald Trump in ključni poudarki kampanje

Donald Trump

Trump je na volitvah leta 2016 zmagal s sloganom: "Naredimo Ameriko spet veliko". V boju za osvojitev še drugega mandata se mora spopasti tudi z izzivi, ki jih prinaša pandemija koronavirusa, in gospodarstvom, ki ni več cvetoče, temveč trpi vse posledice zdravstvene krize. Tokrat bo izziv tudi volilno telo, ki bo ocenjevalo njegova štiri leta predsedovanja. 

V letu 2020 obljublja, da bo obnovil gospodarstvo, vrnil službe, zaščitil trgovinske interese ZDA in nadaljeval s svojo trdo politiko glede priseljevanja.

Obnovitev gospodarstva, ki ga je prizadela pandemija

Trump svojo kampanjo gradi na principu "Najprej Amerika", v okviru tega pa se je zavzemal tudi za vrnitev služb in proizvodnje v ZDA. Od januarja leta 2017 je njegova administracija sicer res ustvarila več kot 480.000 služb v proizvodnji, a brezposelnost je zaradi pandemije večja kot kdarkoli prej, nihče pa ne ve, kako dolgo bo trajalo, da si gospodarstva po svetu opomorejo, ko bo konec zdravstvene krize. 

Donald Trump v Greenvillu
Donald Trump v Greenvillu FOTO: AP

Zaščita ameriške proizvodnje in konec 'zanašanja na druge države'

Avgusta je Trump dejal, da želi z različnimi olajšavami spodbuditi ameriška podjetja, da svoja podjetja umaknejo iz Kitajske, s tem pa končati 'ameriško zanašanje' na to državo. V prvem mandatu je veliko poudarka dal ponovnim pogajanjem pri trgovinskih sporazumih, za katere je mislil, da so nepravični do ZDA – na primer Nafta med ZDA, Kanado in Mehiko – od nekaterih pa je preprosto odstopil, na primer od TTP (Trans-pacifiško partnerstvo). 

Zunanja politika in Amerika na prvem mestu 

Tako kot pri trgovini je tudi pri zunanji politiki Trump sledil načelu "Najprej Amerika". To je v praksi pomenilo odstop od Pariškega podnebnega sporazuma in kritiko ter oddaljitev od Svetovne zdravstvene organizacije. Kritičen je bil do Nata, začel pa je tudi z umikanjem ameriških čet iz tujih držav, med drugim iz Nemčije in Afganistana. Zaradi povezovanja z Severno Korejo in Rusijo je ustvaril napetosti v odnosih z drugimi zgodovinskimi zavezniki ZDA.

Zgraditi zid na meji z Mehiko in omejiti priseljevanje

Eden izmed osrednjih Trumpovih ciljev je vedno bil omejiti priseljevanje v ZDA. Zdaj, ko se poteguje za drugi mandat, obljublja, da bo nadaljeval z gradnjo zidu na meji z Mehiko. Za zdaj mu je uspelo zagotoviti sredstva za 716 kilometrov zidu. Njegov boj za reformo priseljevanja je sicer doživel hud udarec, ko je vrhovno sodišče odločilo proti trudu administracije, da bi razveljavila program Daca.

Zmanjšanje cen zdravil in preklic Obamacare

Medtem ko hoče Biden še razširiti program Obamacare za dostopno zdravstveno oskrbo, se je Trump že od leta 2016 trudil, da bi ga skrčil oziroma preklical. Napovedal je tudi, da bo zmanjšal ceno zdravil v ZDA, tako da bo dovolil uvoz cenejših iz tujine. 

Spodbujanje ameriške energije

Trumpova administracija je odobrila vrtanje v aljaškem arktičnem rezervatu, kjer je to bilo prepovedano več desetletij. 

Donald in Melania Trump ob proslavi na 4. julij.
Donald in Melania Trump ob proslavi na 4. julij. FOTO: AP

Podpora organom kazenskega pregona in podatkovna baza zlorab pooblastil policistov

Čeprav se je Trump v času protestov proti policiji in rasni neenakosti postavil na stran organov kazenskega pregona, je junija podpisal izvršni ukaz za številne policijske reforme, v okviru tega pa je v načrtu tudi podatkovna baza, v kateri se bodo zbirale vse zlorabe pooblastil policistov.  

Orožje in zavzemanje za zaščito drugega amandmaja

Predsednik Trump je bil in obstaja glasni zagovornik drugega amandmaja – ki daje Američanom pravico do nošnje orožja – in najvplivnejšega orožarskega lobija, Nacionalne strelske zveze (NRA). Leta 2019 je po strelskih pohodih v Teksasu in Ohiu sicer obljubil reformo, in sicer natančnejše preverjanje ozadij tistih, ki želijo kupiti orožje, in prepoved za tiste, ki so označeni za nevarne družbi. Čeprav je to napovedal, se v tej smeri ni nič zgodilo. 

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jured100
19. 10. 2020 10.00
+3
Pandemija pomeni bolezen, ki se je razvila (in je nevarna) po celem svetu (vsaj približno), epidemija pomeni bolezen, ki se je razvila po državi. Svet je v PANDEMIJI, ZDA ima pa EPIDEMIJO. Ko bo virus (prej ali slej) v zatonu, bomo pa govorili o ENDEMIJI.
frisk2k
19. 10. 2020 09.50
+0
A lahko nehate z belim tekstom na črni podlagi? Človek skoraj faše eplielptični napad med branjem. Sem mislim, da so s tem spletne strani nehale že okrog leta 2000 ...
jured100
19. 10. 2020 10.02
+2
Mene jezi sam to, da je enkrat tak, drugič pa drgač. Nimam pojma kakega drop outa majo da jim dela stran, ampak kjerkoli (vsaj po šolah) bi se učil programiranje, ti vedno povejo, da je treba skrbeti, da se glih tole ne zgodi. Med delanjem česarkoli, se skrbi, da so barvne teme podobne, kontrole enake itd. ne pa da je kr naenkrat inverz barv. Popolnoma falirana stvar.
orthodox rs
19. 10. 2020 09.26
No koncno, smo dobili dokaz, zdaj je vse jasno... Le kaj bi brez USA?
mario64
19. 10. 2020 08.53
+4
bi rad videl bidena če bi si upal narediti lockdown
Tylers
19. 10. 2020 08.43
+6
Nič o bidnovih sumljivih ukrajinskih poslih? O fotkah njegovega sina? O nakazilu 60m doloarjev donorja s kitajske? Nič o boleče očitni bidnovi demenci? O tem, da demokrati že razpravljajo o 25. amandmaju (kako vice predsednik zamenja predsednika, če ta ni zmožen opravljati svoje funkcije)? Nič o tem, kako so se trditve "anonimnega vira" o trumpovi razžalitvi veteranov izkazale za izmišljene? Nič nič?
bluzerr
19. 10. 2020 08.30
+4
Avtor napisal ... bi republikanska konvencija potekala v NOVI Karolini..... LOL kake kvasijo!
bluzerr
19. 10. 2020 11.05
+1
(Mišljena je bila seveda North Carolina (NC), kar je avto prevedel prosto po Prešernu)
dane30
19. 10. 2020 08.11
+12
Kakšne teorije zarote o vpletenosti Bidna v posle z Ukrajino??? Ven so prišli zelo trdni dokazi o tem. Cela ZDA govori o tem, Biden zaradi tega izgublja podporo povsod. Dajmo biti malo realni in pustimo to, kdo je komu favorit. Mediji bi MORALI o vsaki stvari poročati NEODVISNO, samo tako bi imeli ZAUPANJE ljudi. Vse več ljudi nima zaupanja v nobeno stvar na tem svetu, ravno zaradi poskusov medijskih manipulacij.
Zadomovino
19. 10. 2020 08.38
+6
JA MEDIJI BI MORALI BITI NEODVISNI! JA TO NISO MEDIJI... TO SO, DA NE REČEM KAJ!!!
avgustina
19. 10. 2020 08.38
+6
Giuliani je rekel, da bo glavne dokaze objavil 10 dni pred volitvami. Takrat ne bodo mogli vec ignoriral zadeve. Ali pac? Ukrainci pa pravijo, da obstaja se drugi racunalnik. To Bo se zanimivo.
Andree
19. 10. 2020 08.10
+6
stan in oli. oba židovski lutki