Magazin

Strastna, tragična in skrivnostna zgodba: kje leži Veronika Deseniška?

Ljubljana , 20. 06. 2021 09.18 |

Idealizirana vizualizacija jurkloštrskega velikega križnega hodnika s pokopališko kapelo.
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
14

Že v 19. stoletju je Anton Martin Slomšek iskal grob nesrečne druge žene celjskega grofa Friderika II., ki jo je dal utopiti njegov oče, po tem, ko je bila na sodišču oproščena čarovništva – a neuspešno. Dr. Mija Oter Gorenčič sedaj postavlja novo teorijo, kje je pokopana Veronika Deseniška, katere velika ljubezenska zgodba z grofom celjskim se je zapisala v slovensko zgodovino. "Je ravno prav dramatična, romantična, strastna, tragična in hkrati skrivnostna, da se hitro vtisne v srce."

Kaj vas je navdušilo nad Veroniko Deseniško in iskanjem njenega groba? 

V središču moje raziskave je bila kartuzija Jurklošter. Ker pa je zgodovina tega samostana povezana z zgodbo Veronike Deseniške, sem se morala posvetiti tudi njej. Veronika Deseniška je bila druga žena celjskega grofa Friderika II., on pa je bil najpomembnejši mecen jurkloštrske kartuzije. Po Veronikinem umoru na gradu Ojstrica jo je dal pokopati v Braslovčah, kronika grofov Celjskih pa poroča, da je nekaj let kasneje njene posmrtne ostanke izkopal, odpeljal v kartuzijo Jurklošter in tam ponovno pokopal. Na namig, kje je Veronikin grob, sem naletela naključno.

Idealizirana vizualizacija jurkloštrskega velikega križnega hodnika s pokopališko kapelo.
Idealizirana vizualizacija jurkloštrskega velikega križnega hodnika s pokopališko kapelo. FOTO: Valentin Gorenčič in Domen Hostnik 2017

Kaj je bil ta namig in kje se locirali grob Veronike Deseniške? 

Menim, da je Veronika pokopana v pokopališki kapeli, ki je bila zgrajena v atriju velikega križnega hodnika kartuzije Jurklošter. 

Med raziskavo sem naletela na arhivski vir, ki je bil v dosedanjih študijah spregledan. 23. avgusta 1434 je namreč celjski grof Friderik II. v Vatikanu zaprosil za odpustke za to kapelo. Iz tega dokumenta izvemo, da je bila kapela posvečena Mariji, da je bila ustanova grofov Celjskih in najpomembnejše, da si je Friderik II. to kapelo izbral kot kraj, kjer želi biti pokopan.

Glede na to, da so grofje Celjski svojo rodbinsko grobnico imeli v minoritski cerkvi v Celju, in glede na njegovo zgodbo z Veroniko v času njenega življenja in po njeni smrti, lahko to Friderikovo željo razumemo prav v povezavi z Veroniko. Razlog, da je poleg tega še tako natančno določil kraj svojega pokopa in ni na primer rekel le, da si želi biti pokopan v kartuziji Jurklošter, si lahko razložimo tako, da je dal v tej kapeli pokopati že Veroniko in si je zato želel biti pokopan prav tam, poleg nje.

Veronikin grob so z izkopavanji iskali že v 19. stoletju, takrat ga je iskal celo Anton Martin Slomšek. Nato so ga v 30. letih 20. stoletja ponovno iskali, a brez uspeha. A v obeh primerih so izkopavali samo v jurkloštrski cerkvi. Da bi bila Veronika lahko pokopana v neki kapeli, priča še en dokument. Leta 1428 je namreč generalni kapitelj kartuzijanskega reda za kartuzijo Jurklošter izdal dovoljenje v zvezi z neko kapelo, v povezavi s katero so menihi nekaj prosili. In prav lahko bi se to nanašalo na pokop ženske, torej Veronike, v moškem kartuzijanskem samostanu.

Pogled na prostor, na katerem je nekdaj stal veliki križni hodnik kartuzije Jurklošter s pokopališko kapelo.
Pogled na prostor, na katerem je nekdaj stal veliki križni hodnik kartuzije Jurklošter s pokopališko kapelo. FOTO: Andrej Furlan

Želja Friderika II. je bila, da bi bil pokopan v pokopališki kapeli, a ta želja se ni uresničila. Menite pa, da obstaja možnost, da je del Friderika II., morda njegovo srce, vseeno pokopan poleg Veronike?

Gre za mojo misel, ki se mi je utrnila ob branju literature o srednjeveških kartuzijah, njihovih mecenih in pokopih teh mecenov. Srečamo se namreč s primeri, da je bila lobanja pokopana v enem samostanu, srce v drugem in tako dalje. Tudi izven kartuzijanskega reda je bila takšna praksa pokopavanja v srednjem veku relativno pogosta. Da bi bilo v kartuziji Jurklošter poleg Veronike pokopano Friderikovo srce, je zgodovinsko nedokazano, bi pa to imelo več paralel v širšem evropskem prostoru. Morda izvemo kaj več, če bo pokopališka kapela kdaj arheološko raziskana. 

Če bi na tem območju potekala arheološka izkopavanja in če bi našli ostanke bi lahko dokazali, da gre prav za Veroniko Deseniško? 

V atriju velikega križnega hodnika so bile opravljene georadarske raziskave, ki kažejo, da je kapela relativno dobro ohranjena. Če bi res prišlo do izkopavanja na tem prostoru in bi tam naleteli na žensko okostje, ki bi ga lahko datirali v zgodnje 15. stoletje, potem bi bil to zelo verjetno dokaz, da je to Veronika Deseniška. Ženske namreč niso imele pravice do pokopa v najstrožjem delu moške klavzure. Ustanovitelji samostana so sicer imeli določene privilegije tudi glede pokopov, ampak Veronika ni bila ustanoviteljica kartuzije. Poleg tega arhivski viri ne razkrivajo, da bi bila dobrotnica ali mecenka kartuzije Jurklošter. Imamo pa po drugi strani Kroniko grofov Celjskih s podatkom, da je pokopana prav v tem samostanu.

Koliko zgodovinskih virov imamo o Veroniki Deseniški in njuni zgodbi? Kaj nam povedo? 

Z zgodovinskimi viri je bilo ugotovljeno, da Veronika ni izvirala iz kraja Desinić pri Velikem taboru v hrvaškem Zagorju, ampak iz kraja Desniche, danes Dišnik, južno od Bjelovarja. V eni od ohranjenih listin, ki jo je grof Friderik II. junija 1425 naslovil na Beneško republiko, je zapisano, da je Veronika hči velikega barona Ogrskega kraljestva. V kroniki grofov celjskih pa med drugim preberemo, da je Friderikov oče po poroki ujel Veroniko, jo zaprl na grad Ojstrica, kjer jo je pustil brez hrane in vode, jo obtožil, da je njegovega sina zapeljala v zakon s čaranjem, da ga je zasledovala s strupi in mu ogrožala življenje. Veronika je bila nato prepeljana pred cerkveno sodišče v Celju, kjer pa je bila s pomočjo zagovornika še istega dne oproščena vseh obsodb. Nekdanji jurkloštrski župnik, pater Karel Gržan, meni, da je tako vpliven zagovornik lahko bil samo Arnold, tedanji prior kartuzije Jurklošter. Herman II. Celjski je Veroniko nato ponovno ujel, zaprl na grad Ojstrica, kjer jo je znova pustil brez hrane in pijače, nato pa je dvema vitezoma ukazal, da jo pod gradom utopita v čebru.

Veronika je bila domnevno umorjena 17. oktobra 1425. 

Dr. Mija Oter.
Dr. Mija Oter. FOTO: Osebni arhiv dr. Mije Oter

Zakaj menite, da se je prav zgodba Veronike Deseniške in njene ljubezni z grofom celjskim tako močno vtisnila in zapisala v slovensko zgodovino? 

Zakaj se je ta zgodba tako zasidrala v naš spomin, se tako vtisnila v zavest, je težko reči. Zagotovo so literarni, glasbeni in likovni ustvarjalci 19. in 20. stoletja ključno prispevali k temu, da je ta zgodba tako živo navzoča v našem kolektivnem spominu. Je ravno prav dramatična, romantična, strastna, tragična in hkrati skrivnostna, da se hitro vtisne v srce. Poleg tega pa je povezana z najpomembnejšo in najvplivnejšo rodbino srednjega veka na slovenskih tleh grofi celjskimi. 

Kaj nam o tej ljubezenski zgodbi povedo zgodovinski viri? 

Na podlagi zgodovinskih virov lahko sklepamo, da je to res bila velika ljubezenska zgodba. Friderik II. se je zaradi Veronike uprl svojemu očetu Hermanu II., ki je bil tedaj glava rodbine Celjskih, in se z njo poročil. Izstopa tudi to, da je Beneško republiko zaprosil za azil zase in za svojo Veroniko in da jo je dal nekaj let po umoru prekopati. Po njeni smrti je kartuziji Bistra poklonil sredstva za vzdrževanje večne luči in izgradnjo zahodne empore z oltarjem, pri katerem naj se darujejo maše zanj in njegovo Veroniko. Jurkloštrski prior, ki je pričel z vodenjem kartuzije leto po Veroniki smrti, pa se je prav tako zavezal, da bodo v samostanu večno obhajali aniverzarij z mašo za Friderika in Veroniko. Vse to kaže, da je bila posredi ljubezen.

Doc. dr. Mija Oter Gorenčič je višja znanstvena sodelavka, predstojnica Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU. V začetku leta je izšla njena knjiga Kartuzija Jurklošter, v kateri se ukvarja z zgodovino in umetnostno zgodovino samostana. Besedilo se zaključuje prav z vprašanjem, kje je grob Veronike Deseniške, velike ljubezni celjskega grofa Friderika II.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metaloh
20. 06. 2021 10.48
+6
Odprite samo Slovenske Novice, pa boste videli polno naslovov Veronik Deseniških umorjenih,,Vstilu...Svojo ženo pobil z motiko, sekiro, jo vrgel z stolpnice,zadavil, ustrelil..........razlike ni nobene, razen 500 let....
Glotis
20. 06. 2021 10.34
+15
Žalostno je to, da je bila rodbina celjskih grofov zelo pomembna v Evropi več kot 300 let in jo naš šole enostavno spregledajo. Koliko spomenikov pa imamo v Sloveniji ki se nanašajo na njih? Raje tupijo pravljice iz druge svetovne vojne.
astrid74
20. 06. 2021 11.15
+11
Celjske grofe vsekakor obravnavamo pri pouku zgodovine v 7. razredu.
štrekeljc
20. 06. 2021 13.10
+5
Žalostno je, da ne veš, da so tiste tri zvezde v slovenskem grbu vzete iz grba celjskih grofov.
puspan
20. 06. 2021 20.42
kmet#1
20. 06. 2021 10.07
-4
Pri meni v postli
juventina10
20. 06. 2021 09.54
+24
to sem želela napisati tudi jaz,castrum.toliko dobrih knjig imamo,po katerih bi lahko nastal film.bobri,pod svobodnim soncem,celjski grofje,lepi janičar ali pa risanke npr,gospod hudournik.pa nič od nič,nobene volje
Castrum
20. 06. 2021 10.06
+15
Se popolnoma strinjam z naštetim. Dodal bi še Krst pri Savici, ki bi moral biti v filmski priredbi že davno !Ja. Večkrat dobim občutek, da je tista zgodovina ki je res samo naša slovenska, nekako odrinjena od medijske pozornosti. Vedno se poudarja zgodovina, ki je bil vezana na "jugoslovanstvo". Recimo, mi nimamo celovečerca na temo naše vojne za Slovenijo. To je neverjetno. Je ni države, ki ne bi imela filma o osamosvojitveni vojni. Pa še marsikaj.
travc
20. 06. 2021 09.54
-11
Dal jo je umoriti lasten oče.V tistih časih so bili pa res hudi primitivci.
Glotis
20. 06. 2021 10.27
+24
astrid74
20. 06. 2021 11.15
+14
Castrum
20. 06. 2021 09.45
+26
Izziv slovenskim režiserjem, da posnamejo kvaliteten zgodovinski film. Okorn? Burger?
zurbrigen
20. 06. 2021 10.25
-5
Juraj Brecelj
20. 06. 2021 09.37
+29
Odlična tematika, lep prispevek.