Naslovnica

Makedonija bo demobilizirala rezerviste

Skopje/Bruselj, 29. 06. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Makedonska vlada je danes napovedala demobilizacijo policijskih rezervistov, da bi omogočila uresničevanje mirovnega načrta makedonskega predsednika Borisa Trajkovskega. "Naredili bomo ta tvegan korak, da bi dali možnost mirni opciji," je v Skopju sporočil notranji minister Ljube Boškovski. "Mi nismo za vojno z vsemi sredstvi, temveč za mir z vsemi sredstvi," je dodal. Več tisoč policijskih rezervistov je bilo mobiliziranih sredi junija, kmalu potem, ko so albanski skrajneži prevzeli nadzor nad Aračinovom. Vojaški rezervisti, ki so bili vpoklicani marca, bodo medtem ostali mobilizirani.

Albanski skrajneži so danes v bližini Tetova z okoliških hribov obstreljevali položaje makedonske policije. Makedonske sile so na napad odgovorile, niso pa utrpele žrtev. Policija je v Tetovu med rutinskim pregledom nekega avtomobila prijela štiri osebe. V vozilu so namreč odkrili orožje in fotografije Osvobodilne narodne vojske. Ameriški pripadniki mirovnih sil Kfor so na meji s Kosovom prijeli 30 domnevnih pripadnikov ONV, pri katerih so odkrili tudi orožje, so danes sporočili s Kfor v Prištini.

Kot je poročal makedonski časnik Nova Makedonija, so makedonske varnostne sile na območju vasi Umin Dol in Nikuštak pri Kumanovu namestile dodatne sile. Nova kriza bi lahko tudi izbruhnila v vasi Raduša, 25 kilometrov seveozahodno od Skopja. V bližini je namreč kraj Rašče, kjer je vodni zbiralnik za preskrbo Skopja. Nad Radušo ima ONV svoj sedež.

Severnoatlanstki svet pa je še formalno potrdil že sredi tedna pripravljen operacijski načrt za napotitev okoli 3000 pripadnikov zveze Nato v Makedonijo, kjer naj bi vojaki zavezništva nadzorovali prostovoljno razoroževanje albanskih upornikov. Petnajst od devetnajstih članic Nata, med njimi tudi ZDA, je obljubilo, da bodo sodelovale pri operaciji v Makedoniji. Pogoji za napotitev ostajajo nespremenjeni - Nato se bo na misijo, poimenoval jo je "Essential Harvest", napotil, ko bo v državi zagotovljeno trdno premirje ter izkazana jasna volja makedonske in albanske skupnosti za politično reševanje napetosti v državi, opozarjajo na zavezništvu. Mandata Združenih narodov Nato za misijo ne potrebuje, saj so makedonske oblasti zavezništvo formalno same zaprosile za pomoč.

Novi posebni predstavnik Evropske unije v Makedoniji Francois Leotard se je po prihodu v Skopje prvič sestal z makedonskim predsednikom Borisom Trajkovskim. Leotard je v imenu EU izrazil podporo predsedniku Trajkovskemu in skopski vladi v prizadevanjih za rešitev krize v državi. Obenem je poudaril, da mora Makedonija odprta vprašanja reševati s političnim procesom in prek institucij. Glede svojega mandata v Makedoniji pa je poudaril, da bo njegova naloga predvsem olajšati politični dialog med Skopjem in mednarodno skupnostjo. Trajkovski pa je v zvezi z Leotardovo misijo izrazil pozitivna pričakovanja in poudaril, da je Makedonija pripravljena na reforme, ki bi bile v skladu z evropskimi merili in izkušnjami.

Francois Leotard, nekdanji francoski obrambni minister, ima štirimesečni mandat kot posebni predstavnik EU za Makedonijo. Do začetka prihodnjega tedna se bo predvidoma srečal tudi z ostalimi vodilnimi makedonskimi predstavniki in predstavniki mednarodne skupnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni