Naslovnica

Med žrtvami tudi Slovenci

Salzburg, 12. 11. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sobotni tragični nesreči zobate žičnice na Kitzsteinhornu pri Kaprunu so po najnovejših podatkih z 90-odstotno gotovostjo identificirali 155 smrtnih žrtev. Med njimi sta dva Slovenca in Hrvat, 52 Avstrijcev, 42 Nemcev, 17 Japoncev ter osem državljanov ZDA, narodnosti 33 žrtev pa še niso ugotovili. Izvedenec z inštituta za sodno medicino v Hamburgu Klaus Pueschel je menil, da bodo večino žrtev lahko identificirali z analizo dednega zapisa in krvne skupine, saj pri visokih temperaturah identitete ni več mogoče ugotavljati s pomočjo oblačil, nakita ali zobovja.

Franz Schausberger, guverner dežele Salzburg je danes potrdil, da je bilo na vlaku 165 ljudi, v glavnem najstnikov in otrok. Izjavil je še, da je bilo včeraj reševanje nemogoče, tako da so se rešili le tisti, ki so si sami utrli pot skozi okna in po strmini navzdol. Teh naj bi bilo dvanajst. Še trije ljudje so se zadušili zaradi dima na vrhu tunela. Ni še jasno, ali so bili na drugem vlaku, ki se je z nasprotne strani srečal z gorečim, razen umrlega voznika še kakšni potniki. Veliko smučarjev je pobegnilo iz gorečih vagonov, vendar jih je pomoril strupeni dim.

Smučarji iz mariborskega smučarskega kluba Branik so k sreči zamudili usodno vožnjo. Na prizorišču nesreče so že ves dan reševalne ekipe, ki se skušajo prebiti v predor. Na večini slovenskih turističnih agencij so povedali, da zanimanja za smučanje v Kaprunu še ni, vendar pa je ledenik posebej v predsezonskem času priljubljen predvsem med individualnimi smučarji in člani smučarskih klubov. Na smučarski zvezi pravijo, da naj bi bili na smučiščih Kapruna tudi naši smučarji, in sicer iz smučarskih klubov iz Črne na Koroškem, Luč in mariborskega Branika.

Reševanje ves čas spremljajo tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu, kjer čakajo na ugotovitve avstrijskih preiskovalnih organov o identiteti žrtev. Avstrijske oblasti so ob tej tragični nesreči že odprle nekaj telefonskih številk. Na spletni strani avstrijske televizije ORF - http://orf.at - si je mogoče ogledati seznam oseb, ki so jih po nesreči popisali. Gre za nepopoln seznam, s katerimi želi salzburška deželna vlada obvestiti, kdo je na varnem. Vprašanja v zvezi z nesrečo je mogoče postaviti na sicer preobremenjenih spletnih naslovih http://www.land-sbg.gv.at ali http://oe3.orf.at oziroma na telefonskih linijah 0043 662 81 44 300 in 0043 65 47 20 00.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3