Naslovnica

Medvedka Puja prodali Disneyju

London, 05. 03. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ljubek in izredno priljubljen lik iz risank in otroške literature medvedek Pu (Winnie The Pooh) je bil predmet največje literarne kupoprodajne pogodbe v Britaniji doslej. Po poročilu časnika The Sunday Times, so ga prodali korporaciji Walta Disneyja za celih 350 milijonov dolarjev.

S prodajo pravic sta ekskluzivna Westminstrska šola in Garrick Club zaslužila 88 milijonov dolarjev. Med posameznimi lastniki, pa se je s prodajo najbolj okoristila Royal Literary Society, ki bo prejela 132 milijonov dolarjev.

Disney je založniške pravice za like iz zgodbe o medvedku Puju prvič odkupil že leta 1960 in je lastnikom pravic vse odtlej izplačeval tantieme dvakrat na leto. Tokrat bo Disney ceno odkupa izplačal v enkratnem znesku in s tem postal nosilec založniških pravic do izteka teh pravic leta 2026.

Prodaja Pujevih izdelkov se je v zadnjih petih letih podvojila, medtem ko je Disneyjeva lastna čreda junakov, med katerimi sta tudi Miki miška in racman Jaka, zmogla le 20-odstotno rast.

Christopher Robin Milne, sin avtorja medvedka Puja A.A. Milneja, je polovico svojega četrtinskega lastniškega deleža v avtorskih pravicah prodal, še preden je pred petimi leti umrl.

Drugo polovico je namenil skladu za svojo hčerko Clare, ki se je rodila s cerebralno paralizo. Štiridestletna Clare, je zadnja leta prejemala približno 735.000 dolarjev na leto. Zdaj ji bo pripadel ček v skupnem znesku 44 milijonov, medtem ko žena Christopherja Robina, Lesley, ne bo dobila nič.