Naslovnica

Mešane patrulje na slovensko-italijanski meji

Trst, 27. 02. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Slovensko-italijanske policijske patrulje bodo v ponedeljek, 5. marca, znova začele nadzirati mejo med državama na območju od Mirna do Solkana. Nadzor meje naj bi patrulje opravljale predvidoma mesec dni, do 5. aprila, v tem času pa naj bi dopolnili tudi memorandum o sodelovanju, je povedal direktor Policijske uprave Nova Gorica Jakob Čeferin. Omenjene patrulje so mesec dni - od 15. januarja do 15. februarja - že poskusno nadzirale mejo med državama.

Po pojasnilih direktorja novogoriške policijske uprave so se na petkovem sestanku v Devinu soglasno odločili, da s patruljami nadaljujejo 5. marca, ta teden pa je namenjen usklajevanju tehničnega dela patrulj, kot so razporedi in podobno.

Na mejnem območju med Novo Gorico in italijansko Gorico so 15. januarja začele poskusno delovati mešane policijske patrulje, za kar sta se Slovenija in Italija odločili decembra lani s podpisom ustreznega memoranduma. Vsak dan sta na območju delovali dve mešani patrulji, v vsaki od njih pa sta bila praviloma dva domača policista in en policist sosednje države. Po tem obdobju je bila napovedana temeljita analiza učinkov takšnega dela. Kot poroča današnji tržaški dnevnik Il Piccolo, so analizo že opravili, in sicer najprej na operativnem sestanku v Novi Gorici, nato pa še na vrhu v Devinu, ki je potekal za zaprtimi vrati. Soglasna ugotovitev je bila, da so skupne patrulje učinkovite, dodaja časnik.

Za ustanovitev skupnih policijskih patrulj sta se državi odločili zaradi želje po okrepitvi sodelovanja med slovensko in italijansko policijo na mejnem območju, kjer prihaja do pogostih nedovoljenih prehodov državne meje, in zaradi želje po skupnem delu obeh policij pri odkrivanju in preprečevanju delovanja kriminalnih organizacij in organizatorjev, ki čez skupno mejo nezakonito vodijo ljudi.