Naslovnica

Microsoftove .NET tehnologije

Ljubljana, 06. 07. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Microsoft Slovenija je predstavil najnovejše in najzanimivejše tehnologije, ki predstavljajo podporne stebre njihove .NET strategije približevanja internetu. Prva tehnologija, ki so jo predstavili in je tudi najbolj zanimiva, a javnosti nepoznana novost, je HailStorm. HailStorm je nabor spletnih storitev, ki bodo na trg prišle istočasno s programskim orodjem Visual Studio .NET. Osnovno načelo nove tehnologije je ponujanje programske opreme kot storitve, HailStorm pa predstavlja nabor takih storitev, ki jih bodo lahko spletni razvijalci uporabljali v svojih rešitvah.

Gre za skupek XML spletnih storitev, zgrajenih okrog uporabnika, ki omogočajo nadzor nad osebnimi podatki, kar pomeni, da lahko uporabnik odloča, kdo in kako bo lahko dostopal do njegovih osebnih podatkov. Prva različica HailStorma bo vključevala storitve, kot so myAddress, myProfile, myWallet, myNotifications, myInbox in številne druge, ki si jih lahko ogledate na spletnem naslovu http://www.microsoft.com/net/hailstorm_snapshot.asp. Vsi ti gradniki bodo med seboj povezani, kar pomeni, da bodo lahko organizacije in posamezniki, ki bodo imeli dostop do uporabnikovih podatkov, sami vnašali spremembe in nove vnose. Na primer: kupec se odloči za nakup letalske vozovnice in plača z uporabo virtualne denarnice myWallet. Če ima letalski prevoznik potrebna kupčeva pooblastila, lahko v njegov rokovnik myCalendar vnese čas poleta in trajanje, my Notifications pa kupca v primernem času opozorijo, da se bliža njegov let.

Na tehničnem srečanju so predstavili tudi mobilne novosti, med katerimi je nedvomno najpomembnejša strežnik Microsoft Mobile Information Server, ki bo uporabnikom omogočal dostop do svoje elektronske pošte, stikov, koledarja in poslovnih aplikacij z uporabo mobilnega telefona ali dlančnika. Pri Microsoftu so prikazali tudi dlančnik/mobilni telefon, opremljen z operacijskim sistemom Windows CE. Tudi poštni odjemalec Outlook je doživel novo prenovo, ki omogoča pošiljanje prihajajočih sporočil na mobilni telefon, tako da smo lahko s poštnimi sporočili seznanjeni tudi takrat, ko nas ni v pisarni.

Nazadnje je bila predstavljena tudi storitev Passport, ki omogoča varen in enoten način identifikacije uporabnika. Račun Passport je brezplačen in dostopen vsem uporabnikom spleta, trenutno pa ga uporablja že 160 milijonov uporabnikov. Za uporabnike je zanimiv predvsem zato, ker omogoča ogledovanje spletnih strani s pomočjo enotne prijave, istočasno pa omogoča tudi visoko stopnjo varnosti.