Tujina

Na otroke prežijo ostrostrelci

Damask, 24. 11. 2013 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V krvavem konfliktu v Siriji je bilo doslej ubitih že najmanj 11.000 otrok, ki so pogosto tarča ostrostrelcev, poleg tega pa so podvrženi skupinskim usmrtitvam in mučenju.

Oxford Research Group (ORG) je v svojem poročilu preučila podatke od začetka konflikta v Siriji marca 2011 pa do avgusta letos. Kot ugotavlja, daleč največ otrok ubijejo bombe, granate in navzkrižno streljanje v njihovih domačih četrtih. Organizacija zato poziva k urjenju borcev, da ti ne bi ogrožali življenj civilistov.

Od 11.420 smrtnih žrtev je pod streli ostrostrelcev padlo 389 otrok.
Od 11.420 smrtnih žrtev je pod streli ostrostrelcev padlo 389 otrok. FOTO: Reuters

389 od 11.420 smrtnih žrtev, ki so bile stare 17 let ali manj, so ubili ostrostrelci. 764 jih je padlo v skupinskih usmrtitvah, več kot 100 otrok, tudi dojenčkov, pa je bilo mučenih. V nasilju je umrlo dvakrat več dečkov kot deklic, še posebej so v nevarnosti fantje, stari od 13 do 17 let.

Po besedah soavtorice poročila Hane Salama, so sirski otroci ubiti na "grozljive" načine. "Ustreljeni so v navzkrižnem ognju, na njih streljajo ostrostrelci, skupinsko so usmrčeni, pogosto jih celo mučijo ali ubijejo s strupenimi plini," je dejala.

Medtem pa se v Siriji nezadržno nadaljuje brutalno nasilje. V dveh dneh spopadov v regiji Vzhodna Guta blizu Damaska je bilo ubitih najmanj 160 tako upornikov kot vladnih vojakov, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice.

Po navedbah observatorija so se silovit boji začeli v petek, ko so uporniške sile, ki jih sestavljajo tudi skrajni džihadisti, začeli napadati postojanke sirske vojske na petih območjih v Guti. S tem so skušali ustaviti obleganje vladnih sil, ki so prekinile uporniške oskrbovalne poti do Damaska in okolice.
 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amethist
24. 11. 2013 14.57
+24
Nevem kaj imajo od tega, da ubijajo otroke lastnega naroda. Clovek je res najslabse bitje kr jih je. Kako lahko dojencka mucis? Al pa otroka, ki ti nc slabega noce? Nevem no. Cemu vse to? Ko bi le tist komet trescu v Zemljo in zbrisal clovestvo z nje.
yarrick
24. 11. 2013 15.09
+8
Sedaj je vprašanje KDO strelja nanje.Vedno je možno, da je vladna vojska prestopila vse meje in pobija vse povprek.Še večja pa se mi zdi možnost, da so za večino teh smrti krivi uporniki.Med njimi je več tujih najemnikov kot pa domačih "borcev za svobodo".Tujci ne čutijo ravno huidega obžalovanja do civilistov, dočim resno dvomim, da bi sirski vojaki pobijali lastne otroke.Pa preden kdo reče, da sirska vojska pobija državljane sirije; ja res je.Je pa tudi res, da so to več ali manj to tisti"uporniki", ki so plačani s strani ZAE katarja in zahoda (ki bi rad videl padec sirije, ki je resna ovira pri invaziji na iran).Mislim, da bi vsakdo storil isto, če bi bil na takem položaju in bi doživel invazijo najemnikov iz tujih dežel, da te vržejo iz oblasti. Dokler ne bodo pobili večino vodilnih, z strani ekstremnih islamistov podprtih, ne bo nič boljše.Je pa res, da bodo povračilni ukrepi asada ob morebitni zmagi v vojni nad poraženci brutalni..
appollyon
25. 11. 2013 07.12
+2
Dvomim da uporniki pilotirajo letala! Ki tudi mečejo bombe na četrti tako da krivit samo tisto stran ki tebi ne paše je neumno!
adminisrat0r
24. 11. 2013 14.30
+16
17 letnik ki strelja nate s kalašnikovo ni ravno \"otrok\" da bi ga enačil s 5 letnim frocom ki ne ve kaj se dogaja