Slovenija

104 fotokopije zadržal MNZ, ugotavlja informacijska pooblaščenka

Ljubljana, 15. 11. 2012 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi izginulih podpisov notranjemu ministru Gorenaku grozi interpelacija. Ali bo in kdaj bo vložena, še ni jasno. Informacijska pooblaščenka je sporočila, da ''javno dostopne informacije kažejo na to, da je 104 fotokopije zadržal MNZ.''

Na notranjem ministrstvu poteka inšpekcijski nadzor nad postopkom ravnanja s podpisi pod pobudo za razpis referenduma o zakonu o slabi banki. Ali bo zaradi zapletov s podpisi pod referendumsko pobudo ministra Vinka Gorenaka doletela tudi interpelacija, pa še ni znano.

O interpelaciji se bo Pozitivna Slovenija (PS) po besedah Zorana Jankovića odločila po tem, ko se bo Gorenak oglasil v pri njihovi poslanski skupini. Sprva je bilo rečeno, da se bodo srečali danes, a so iz poslanske skupine sporočili, da srečanja danes ne bo. To so potrdili tudi na notranjem ministrstvu.

Bo Gorenaka doletela interpelacija?
Bo Gorenaka doletela interpelacija? FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je znano, so v PS na premierja Janeza Janšo naslovili poziv, naj zaradi omenjenih zapletov Gorenaka razreši. Premierju so rok za odgovor določili v sredo, a odgovora niso prejeli. Gorenak je že dejal, da se interpelacije ne boji.

PS je k odstopu pozval tudi predsednika državnega zbora Gregorja Viranta, ki je svojo plat zgodbe v zvezi s podpisi poslanski skupini PS skupaj z generalno sekretarko Mojco Prelesnik predstavil v sredo. Ali je Virant poslance prepričal in ali ne bodo več vztrajali pri njegovem odstopu, še niso sporočili.

Da bi interpelacija tudi uspela, je malo možnosti. Za razrešitev tako Gorenaka kot Viranta bi moralo v državnem zboru glasovati 46 poslancev. Opozicijska PS in SD imata skupaj 37 glasov.

V državnem zboru nimajo pooblastil

Izsledki nadzora, ki ga bo inšpektorat za javno upravo opravil na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), naj bi bili znani do konca novembra. Danes je bil opravljen pregled dokumentacije in razgovor z zaposlenimi. V notranjem nadzoru nad postopkom preverjanja podpisov je MNZ že ugotovil, da ni razlogov za domnevo, da so se listi s podpisi izgubili pri njih.

Na inšpektoratu za javno upravo so za ta teden napovedali tudi svetovalni razgovor v državnem zboru, saj tam za inšpekcijski nadzor inšpektorat nima pristojnosti. Prav tako zaplet s podpisi pod referendumsko pobudo raziskujejo policija, protikorupcijska komisija in informacijska pooblaščenka.

Kaj je ugotovila informacijska pooblaščenka?

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar glede primera izginulih podpisov meni, da je ''najhujša in težko popravljiva posledica primera izguba zaupanja v pošteno delovanje najvišjih državnih organov''.

Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar FOTO: 24ur.com

Za zdaj ni znano, ali bodo lahko zbrali dovolj podatkov za odločitev o zakonitosti obdelave osebnih podatkov in odredili ukrepe. Pooblaščenka vodi inšpekcijski postopek v primerih manjkajočih listov z osebnimi podatki podpornikov referendumske pobude o slabi banki, ki jo je vložil Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (SKNG) in podpornikov pobude za vložitev zahteve za razpis referenduma o državnem holdingu, ki jo je vložil Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE).

V prvem primeru so v DZ dobili 307 listov, z MNZ so vrnili 271 kopij, v drugem primeru je bilo listov s podpisi 391, z MNZ jih je v DZ prišlo 287, kar je 104 manj kot je originalov, so spomnili v uradu informacijske pooblaščenke.

Glede prvega primera imajo premalo podatkov, so sporočili, v drugem primeru pa ''javno dostopne informacije kažejo na to, da je v drugem primeru 104 fotokopije listov z osebnimi podatki pobudnikov zadržalo ministrstvo za notranje zadeve.''

Je Gorenak zadrževal podpise?

Mediji smo izvedeli, da je bil parlamentu poslan dokument z Gorenakovim podpisom, ki z datumi, šiframi in poročilom iz registra stalnega prebivalstva dokazuje, da so na notranjem ministrstvu že 26. oktobra prešteli vse podpise in tako že vedeli, da le-teh ni dovolj, a so to parlamentu sporočili šele štiri dni pozneje. To lahko dokazuje, da je šlo za načrtno zavlačevanje z informacijo za pobudnike, kar ni nezakonito, je pa po mnenju številnih pravnikov najmanj nehigienično.

Gorenak se na to danes ni odzval, so pa iz njegovega ministrstva sporočili, da vse očitke o namernem zadrževanju podpisov zavračajo z argumentom, da je bil minister o manjku podpisov dejansko obveščen šele 29. oktobra, torej v ponedeljek, kljub datiranju z dne 26. oktobra, in da so v ponedeljek dejansko izvajali še kontrolo podpisov, zato da je državni zbor dopis prejel šele v torek, 30. oktobra.

Kaj lahko pove fotokopirni stroj?

V preiskavah o izginulih podpisih bi lahko preverili tudi, kaj beleži fotokopirni stroj v vložišču parlamenta. Kot poroča današnje Delo, gre za napravo cannon iR ADV 8085, ki ima več varnostnih varovalk, vsaj tako je zapisano v brošuri o napravi. Lahko bi torej preverili, ali ima fotokopirni stroj podatek, koliko listov s sindikalnimi podpisi je natisnil na dan, ko so predstavniki Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije vložili referendumsko pobudo.

Kakšne informacije hrani fotokopirni stroj v državnem zboru?
Kakšne informacije hrani fotokopirni stroj v državnem zboru? FOTO: Thinkstock

To namreč ne bi dopuščalo nobenega dvoma več, koliko listov s podpisi so iz DZ poslali na MNZ – ali 307, kot trdijo v parlamentu, ali 271, kot navajajo, da so jih prejeli na ministrstvu, so zapisali v časniku. Seveda pa je vprašanje, ali stroj sploh shranjuje podatke glede posameznih svežnjev kopiranega materiala ali pa le dnevno količino listov.

V Delu še navajajo, da je pomenljiv indic, ki kaže na manjšo verjetnost nastanka napake v DZ, tudi ta, da manjkajoče strani podpisov manjkajo v dveh svežnjih – del na sredini in del na koncu paketa. V parlamentu namreč kopije listov s podpisi vseskozi obravnavajo kot celoto, medtem ko na notranjem ministrstvu paket razdelijo na več posameznih delov. Ustreznost podpisov je, kot piše v poročilu o internem nadzoru MNZ, preverjalo 28 javnih uslužbencev, dodajajo v Delu.

KOMENTARJI (279)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
07. 02. 2013 12.31
Kdo pa drug, naš Vine jih je zadržal. Kakopak!
Vance
16. 11. 2012 10.21
+6
V tem so res artisti.Lepijo,fotokopirajo,dodajajo in odvzemajo v in iz arhiva,dodajajo si izobrazbo,čakam le na novo točko,v isti uri,ista oseba,v isti obleki na različni lokaciji.Lahko pa sem ta prizor že zamudil.
velikauharica
16. 11. 2012 09.52
+8
ahaha pa jih mamo kleptomane vlada naj odstopi ne Gorenak vsaka evropska vlada bi odstopila kopircu bodo pa zdaj (če že niso) zbrisali slabe spomine moram reč, nikoli se nisem spraševala o poštenosti volitev vedno so to bili le paranoiki ...zdaj pa... paranoični bolnik iz SDS je nalezel celo državo in odpustil firmo za razvoz volilnih skrinjic GOSPOD PREDSEDNIK VLADE JJ NAJ ODSTOPI za začetek zbiranja podpisov ne rabimo državnega zbora
velikauharica
16. 11. 2012 09.54
+8
a smo se za to borili? To je sramota ne le za državo ampak za vse nas, ki smo stali na dežju in soncu pred Roško in na Kongresnem trgu. To ne smemo dopustiti. TO JE PO USTAVI PROTIDRŽAVNO DELOVANJE.
olafur
16. 11. 2012 08.56
+8
Aroganca in nasmer izginjata iz obraza, to mi da slutiti, da ima človek nekaj težkega na duši in absurd, ki mu na svetu ni para, da ti policija ukrade pravno državo, samo upam lahko, da se motim.
olafur
16. 11. 2012 08.59
+3
Terezinka
16. 11. 2012 09.24
+6
Gorenak bo umil dve muhi na mah. Zmanjšal število zaposlenih za 28 in rešil svojo kožo. Ti norci so površni javni delavci. Glede na to, da to delo malo poznam vam povem, da je ugotovitev koliko podpisov je bilo na ministrstvu kontrolirano možno ugotoviti zelo hitro. Vsak vpogled računalnik zazna. Zazna kdo, kdaj in koga je gledal.
Terezinka
16. 11. 2012 09.25
+2
Tisto površni javni delavci ni bilo mišljeno dobesedno, se opravičujem tistim, ki bi jih to prizadelo
Nagasaki
16. 11. 2012 08.52
+7
Poglejte kaj počne slovenska politika!!! in taki se odločajo o našemu življenju! Mislim halo!
brsankovi 1
16. 11. 2012 02.46
-13
nataša pirc- dela kot detektivka,sodnica,vedeževalka,politična analitičarka,raziskovalna novinarka,psihologinja,je tudi strokovnjakinja za fotokopirne stroje,igra na več inštrumentov v glavnem vse kar se skriva pod njeno funkcijo-informacijska pooblaščenka.
El Diablo 2013
16. 11. 2012 04.09
+22
Se vedno pa ne seze mojemu gorenacku do kolen - je minister, tozilec, sef sodnikov, policaj, prometni policaj, kriminalist, vrtickar, balkanski bojevnik, specialist za notranjo opremo, modni guru in seveda pooblasceni serviser za fotokopirca znamke canon ir adv 8085...v popoldanski obrti pa skriva in z edigsom brise dokumente
Terezinka
16. 11. 2012 09.26
+3
Pirc Muserjeva je za moje pojme poštena. Zadeve pa sigurno ne pregleduje sama
nnikkitta
16. 11. 2012 00.40
-11
Ah Nataša - daj, no daj ga lomit!
Robin Gunner
16. 11. 2012 00.53
-9
kdaj bos povedala koliko najemnine so davkoplacevalci placali za tvoje bivanje v hotelu lev?
Terezinka
16. 11. 2012 09.28
+0
Meglite, obračate, sramotite! Ko se vam stopi na prst ste že vsi aktivni. Dejstvo je, da tega, da boste sami sebe pregledovali v minimalno urejenem sistemu ne sme biti. Glede na trenutno moč SDS je nujno, da pride v pregled nekdo, ki ni popolnoma pod vašo jurisdikcijo
ebiga
16. 11. 2012 00.30
+16
Štajerska je začela, Slovenija bo v ognju gorela, upam da cela............dost je zajebancije! SMRT FAŠIZMU SVOBODA NARODU!! Patrioti zbudite se preden bomo postali Gaza!
Smackyx
15. 11. 2012 22.14
+13
Gorenak, odstopi - kriv ali nekriv! Slabo luč mečeš na vse zaposlene svojega resorja, ki delajo pošteno že za tako mizerno plačo ter s tvojo aroganco in sprenevedanjem in MNZ ter policija izgublja že tako načet ugled! Odstopi!! Pač ne boš sedel v svoji luksuzni pisarni na DSU... jbg
JanezNovakJohn
15. 11. 2012 21.59
+14
Ta tip naj neha Blefirati. To kar se je zgodilo s podpisi v vezi slabe banke, je VELEIZDAJA , kriminal brez primere. Če dodamo še Velikovec, brezplačnike in še kaj, je na strani janše pričakovati le goljufije, ponarejanje, krajo. Nato so sodni postopki ustavljeni zaradi napak v postopku. Kdor seže takemu človeku v roke je izdajalec. TA VLADA MORA BITI ODSTAVLJENA. Odstop je nemogoča mila oblika
jakc8
16. 11. 2012 02.12
-2
Ne rečem da nimaš prav, samo povej mi katerega bi postavil namesto te vlade?..oz, za katerega naj narod voli, da bo boljši kot ta, če so pa VSI za en drek?...
El Diablo 2013
16. 11. 2012 04.13
+0
Desni pravijo da je dober Pahor... Tako se govori
Terezinka
16. 11. 2012 09.31
+2
Če nimamo nikogar več, ki bi bil alternativa potem konec šparanja. Zaprosimo naj pride nekdo in naredi red. Nekateri ljudje pač ne znajo skrbeti za svoj dom. Mogoče tudi nekateri narodi ne za svojo državo. Žalostno toda tako ne gre dalje. Zadevo imenovana KRAJA je treba zaključiti
adamus
15. 11. 2012 21.27
+10
jbg.če pa mora tako plesat kot mu JJ špila.....Največji KONCERTI se bojo kmalu začeli....kam bodo pa pol bejžali....bliza se nam THE END....in povratka več ne bo...
I G N O R A N T
15. 11. 2012 21.18
+7
Pa kaj si te toti predstavlajo.
163540
15. 11. 2012 21.01
+15
Če bo Gorenjak zdržal do novega leta,potem si zasluži da je " Slovenec leta 2012 "po nepriljubljenosti.Kamor pride ga zmerjajo, on se pa kar drži Janše za hlačnico,da ne bi skrenil s poti.Živce ima dratene,kožo krokodoljo,poslušnost pa svetniško,trpežnost brez primera.
Kornfleks
15. 11. 2012 20.26
+19
G. Vinko Gorenjak mi vse prej deluje kot g. vinjen korenjak. Njegova dejanja niso trezna, njegova korajža pa je že rahlo bolana in čas bi bil, da to bolano korajžo zamenja za zdravo pamet in za začetek ponudi odstop.
AlternativeFacts
15. 11. 2012 20.13
+7
Kaj hočmo, eni zbirajo plešaste igračke, drugi pa podpise....
iGURT
15. 11. 2012 20.19
+8
Naj se rajše igrajo s plišastimi igračami kot pa z državo in demokracijo
iGURT
15. 11. 2012 20.04
+4
Posnetki antifašističnih patrol iz Aten so prav navdihujoči, 400+ motoristov !! In podpora naroda !!
Robin Gunner
16. 11. 2012 00.55
-2
oh dej nehi, se v nacije so se komunisti napravl pred nekaj meseci v grciji na protestih, tko globok so padl, da ne morejo pozabit svoji kameradov iz 2. svetovne vojne.
Papyrus123
15. 11. 2012 20.00
+16
Pričakovano, Gorenak je Janšev vojščak in nenormalno je tudi, da se kot notranji minister v medijih spušča v vsebino sojenja v zadevi Patria.
nnikkitta
16. 11. 2012 00.01
-5
iGURT
15. 11. 2012 19.59
+4
Italijanska Demokratska Stranka je danes doživela zelo "dinamično srečanje" z študenti in ostalimi
iGURT
15. 11. 2012 20.01
+3
iGURT
15. 11. 2012 19.54
+10
Bo to spet kakšna nagrada za inovativnost za majerjeve ? V Evropi vedo kaj počnejo ?
Kornfleks
15. 11. 2012 19.52
+20
Pa kaj je to za neka vlada? Kdo to voli?
ebiga
15. 11. 2012 19.55
+12
Kornfleks
15. 11. 2012 19.58
+6
@Klošar Janković: Izdajanje za drugo osebo je v spološnih pogojih prepovedano. Glede na to, da to počneš že v kar nekaj objavah, sem podal prijavo in seveda shranil čase tvojega pisanja, da če boš slučajno šel brisat, se bo dalo zapise iz backup-a potegnit. Lep dan.