Naslovnica

Najobsežnejša operacija Izraelcev

Gaza, 17. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Izrael je v ponedeljek zvečer začel najobsežnejšo operacijo proti Palestincem od začetka Intifade septembra lani. S helikopterji je napadel palestinsko naselje Deir al-Balah na območju Gaze. Med sedmini tarčami napada je bil tudi položaj enot Force 17, osebne garde palestinskega voditelja Jaserja Arafata. V več kot štiriurnem napadu je ena oseba izgubila življenje, ranjenih pa naj bi bilo najmanj 30 Palestincev. Poškodovanih je tudi več hiš v Gazi in okolici.

Izraelska vojska naj bi prevzela nadzor nad osrednjo prometnico v Gazi in zasedla strateške točke na palestinskih avtonomnih območjih. Izraelske sile so z vojaškimi oklepniki napadle tudi palestinsko območje Beit Hanun na severu Gaze, pri tem pa so uničile poslopje palestinske policije. Gre za povračilni napad Izraela, potem ko je bilo sinoči na izraelsko naselje Sderot vzhodno od Gaze izstreljenih več izstrelkov, ki pa niso terjali žrtev oziroma gmotne škode.

Zaradi sinočnjih napadov izraelske vojske na cilje v Gazi so Palestinci danes napovedali, da se nekaj časa ne bodo udeleževali pogovorov o varnosti z Izraelci. Palestinci, ki menijo, da je za nevarno stopnjevanje nasilja odgovorna izraelska vlada, so le to pozvali h končanju nasilja. Med tem pa so se izraelske oblasti odločile, da za nedoločen čas zaprejo mejo z Egiptom.

Gre za mejni prehod Rafah med Gazo in Egiptom. Izraelske oblasti so s tem dejanjem preprečile skupini, ki je peljala humanitarno pomoč Palestincem, nadaljevanje poti.

Izraelski zunanji minister Šimon Peres je palestinskega voditelja Arafata kritiziral, ker ne stori ničesar za preprečevanje palestinskih napadov in izključil možnost izbruha splošnega spopada na Bližnjem vzhodu Generalni sekretar ZN Kofi Annan pa je napad označil za kršenje resolucij Varnostnega sveta ZN.

V sedem mesecev trajajočih nemirih na Bližnjem vzhodu je umrlo najmanj 377 Palestincev in 85 Izraelcev.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni