Naslovnica

Največje slovenske podjetniške skupine

Ljubljana, 07. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Revija Gospodarski vestnik je danes objavila lestvico največjih slovenskih podjetniških skupin po lanskih konsolidiranih podatkih. Na vrhu so Mercator, Petrol in Gorenje. Lani so najbolj zrasle skupine Istrabenz, Petrol in Peko, največjo rast v letu 2000 pa zaznavajo v skupinah Sava, Merkur in Holding Hidria. Pogled na lestvico kaže, da se konsolidacija družb seli iz trgovine v proizvodnjo, nova megapodjetja pa se rojevajo tudi na dvoriščih velikih sozdov ali bolnikov devetdesetih let.

Prevzemanje, združevanje in povezovanje v trgovski panogi traja že tri leta. Zdi se, da v Sloveniji ni več veliko manevrskega prostora za največji družbi, Mercator in Merkur. Ti dve naj bi zato nadaljevali prevzeme predvsem na jugovzhodu Evrope. Vprašanje pa je, katera družba bo prihodnje leto prevladala v skupini Suma, velenjska Era ali kranjska Živila, pa tudi domžalski Vele verjetno še ni rekel zadnje besede.

Lastniški premiki pa so zdaj bolj intenzivni v proizvodnih panogah. Rojevajo se nova megapodjetja. Prva med njimi je prav gotovo kranjska Sava, ki kljub ocenjeni letošnji 126-odstotni rasti konsolidiranih prihodkov za leto 2001 napoveduje še hitrejšo rast. V zadnjem času veliki zvezdi postajata pivovarni, zganila pa se je tudi prehrambena industrija. Po nekaterih namigih bomo morda dobili celo veliko živilsko-prehrambeno multinacionalko.

Nove zvezde se rojevajo tudi na dvoriščih starih velikih sozdov in bolnikov devetdesetih let. V koprskem Cimosu že nekaj mesecev napovedujejo meteorski vzpon, idrijska Hidria, katere os je članica nekdanje Iskre, Rotomatika, je tretja najhitreje rastoča skupina s tokratne lestvice, prebuja pa se tudi Adria Mobil, naslednica Adrie Caravana.

Nove zvezde bodo v prihodnjih letih zanesljivo mešale štrene največjim desetim slovenskim podjetniškim skupinam. Slednje so lani ustvarile skoraj 937 milijard tolarjev konsolidiranih prihodkov, letos pa jih bodo ustvarile že za več kot tisoč milijard tolarjev. To je več kot vseh drugih 50 skupin s tokratne lestvice skupaj.