Naslovnica

Napoved umika Hrvatov iz vlade BiH

Sarajevo, 01. 03. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaški član skupnega predsedstva BiH Ante Jelavić je včeraj napovedal, da se bodo Hrvati umaknili z oblasti v Federaciji BiH. "Naj bo jasno: od danes je Federacija BiH bošnjaška nacionalna entiteta brez Hrvatov," je povedal Jelavić na protestnem shodu, ki so ga priredili v kraju Busovača, 40 kilometrov zahodno od Sarajeva, zaradi nedavne obsodbe bosanskih Hrvatov Maria Čerkeza in Daria Kordića na haaškem sodišču. Jelavić je še napovedal, da bo hrvaški narodni zbor 3. marca sprejel odločitve o zaščiti pravic hrvaškega naroda v BiH.

"Čas je, da povemo, da ne bomo pristali na enostransko izvajanje Daytonskega sporazuma na škodo hrvaškega naroda in da je vzpostavitev oblasti mimo volje hrvaškega naroda v BiH za Hrvate nelegalna in nelegitimna," je na shodu poudaril Jelavić. S tem je ponovil stališče, da na območjih BiH, kjer imajo večino Hrvati, ne bodo priznali oblasti Zavezništva za spremembe, koalicije strank, ki jo vodi Socialdemokratska stranka BiH.

Tiskovna predstavnica mostarskega urada visokega mednarodnega predstavnika za BiH Wolfganga Petritscha je medtem opozorila, da odločitve, ki jih bo sprejel hrvaški narodni zbor, ne bo imel nikakršne pravne veljavnosti. Ob tem je izrazila upanje, da bo HDZ BiH, ki jo vodi Jelavić in je vodilna stranka v narodnem zboru, sprejela odločitev, da se bo vrnila v proces oblikovanja oblasti. Z bojkotom sodelovanja v institucijah oblasti se HDZ BiH sama kaznuje po nepotrebnem, tako pa kaznuje tudi svoje volilce, je menila.