Čas za Zemljo

PREJ IN POTEM: Tako hitro se spreminja naš planet

Ljubljana, 01. 03. 2017 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
172

Izginjanje gozdov, ledenikov, vodnih virov in spreminjanje zemeljskega površja so pogosto posledica našega poseganja v naravno okolje. Kako zelo se površje našega planeta spreminja, je najbolj razvidno s satelitskih posnetkov. Vse te spremembe pa so lahko pogubne za številne živalske in rastlinske vrste ter nenazadnje tudi za ljudi.

Globalno segrevanje bi lahko povzročilo nepopravljivo škodo našemu planetu, saj pušča posledice na vsaki rastlini, živali in  vsakem ekosistemu. Posledice globalnega segrevanja so višanje morske gladine, spremembe v količinah in vrstah padavin, širjenje puščav, taljenje ledu in ledenikov ter vse pogostejše naravne katastrofe.

V zadnjih desetletjih se spremembe na zemeljskem površju dogajajo izjemno hitro. Ledeniki se talijo in lomijo, reke spreminjajo svoje tokove in velikost, jezera presihajo, urbana okolja se nebrzdano širijo, gozdovi se krčijo ... Nekatere spremembe so vidne šele po nekaj desetletjih, spet druge se zgodijo zgolj v enem letu. 

Naše okolje se v zadnjih desetletjih spreminja hitreje, kot se je prej v stoletjih in tisočletjih.
Naše okolje se v zadnjih desetletjih spreminja hitreje, kot se je prej v stoletjih in tisočletjih. FOTO: iStock

Posledično bi vse te spremembe lahko pripeljale do izumrtja živalskih in rastlinskih vrst, številni kraji bi lahko postali neprimerni za življenje ljudi in za kmetijstvo.

Vse spremembe niso posledica globalnega segrevanja – ki ga je povzročil človek z industrijsko revolucijo, temveč tudi našega aktivnega poseganja v okolje. In gre za začaran krog – zaradi vse večjih posegov v okolje človek še pospešuje podnebne spremembe. Nasini posnetki so dovolj zgovorni.

Dviganje morske gladine

Skupina znanstvenikov ameriške Univerze Rutgers je zbrala podatke z več kot 20 lokacij po svetu in ugotovila, da se je gladina morja v zadnjih 2800 letih neprimerljivo hitro dvigala.

Gladina morja na globalnem nivoju se je dvignila za okoli 14 centimetrov v 20. stoletju v primerjavi s prejšnjim stoletjem. Morje pa se od takrat samo še hitreje dviguje: od leta 1993 se je tako dvignilo za kar 30 centimetrov. Če ne bi bilo globalnega segrevanja, bi bile številke vsaj prepolovljene ali pa bi se gladina celo spustila, so prepričani znanstveniki. O tem, kako so znanstveniki prišli do teh ugotovitev, smo pisali že pred časom.

Raziskovalci pa so izračunali, da bi se, če bi se ozračje segrelo za dve stopinji, ledena skorja na Grenlandiji povsem odtalila, s tem pa bi se za pet do šet metrov dvignila morska gladina. Takšen dvig morske gladine bi potopil veliko število otokov in nižje ležečih predelov. Če pa bi ledena skorja zahodne Antarktike povsem izginila, bi se gladina morja dvignila za kar 10,5 metra. Med najbolj ogroženimi predeli so vzhodna obala Amerike, vključno s kar tretjino Floride, večina Nizozemske in Belgije, močno naseljena tropska območja, pa tudi nekatere svetovne metropole – Tokio, New York, Mumbaj, Šangaj in Daka.

Izjemno hitro taljenje ledenikov na Grenlandiji

Spomladi in na začetku poletja se ledeni plašč na Grenlandiji začne taliti, tako da se na površini oblikujejo potoki in jezera. Leta 2016 pa se je taljenje ledu začelo izjemno zgodaj, kar je le še pospešilo taljenje ledene skorje. Do aprila se je stalilo 12 odstotkov skorje; v normalnih razmerah se do junija stali le okoli 10 odstotkov. Okoljevarstveniki so v skrbeh, Nasa pa skuša ugotoviti, kako hitro se led tali. Taljenje ledene skorje namreč precej prispeva k naraščanju gladine morja.

Okoljevarstvenike skrbi, ker se ledeniki na Grenlandiji vse hitreje talijo.
Okoljevarstvenike skrbi, ker se ledeniki na Grenlandiji vse hitreje talijo. FOTO: NASA
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Starejši, debelejši sloj ledu na Arktičnem oceanu se krči

Območje z debelejšim ledom na Arktičnem oceanu se je zmanjšalo z 1,86 milijona kvadratnih kilometrov, kolikor je merilo septembra 1984, na okoli 110 tisoč kvadratnih kilometrov septembra 2016. Na sliki je starejši in debelejši led obarvan z belo, medtem ko je "najmlajši" led obarvan modro-sivo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nasini raziskovalci so ugotovili, da se tudi led na Antarktiki tali hitreje kot kdajkoli prej. Vzrok naj bi bila toplejša voda, ki kroži pod ledeno skorjo. 

Ledenikom v delu ameriškega gorovja Rocky grozi izginotje

Nacionalnem ledeniškem parku v ameriški zvezni državi Montana grozi popolno izginotje do leta 2030. Konec 19. stoletja je bilo na območju okoli 150 ledenikov, leta 1968 so jih našteli samo 83, danes pa jih je le še 25. Na satelitskih posnetkih je osrednji del nacionalnega parka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Urbanistični razvoj v New Delhiju, Indija

Med letoma 1991 in 2016 se je število prebivalcev v indijski prestolnici in njenih predmestjih povečalo z 9,4 milijona na 25 milijonov. Posledično se je povečalo urbano okolje, naravno okolje pa izginja.

V petnajstih letih se je število prebivalcev indijskega glavnega mesta močno povečalo, to pa pomeni, da urbana naselja izpodrinjajo naravo.
V petnajstih letih se je število prebivalcev indijskega glavnega mesta močno povečalo, to pa pomeni, da urbana naselja izpodrinjajo naravo. FOTO: NASA

Izginjanje gozdov v Nigru

Gozd Baban Rafi je eno najpomembnejših gozdnatih območij v Nigru, zahodnoafriški državi, ki pretežno leži na južnem delu Sahare. Nasini posnetki kažejo, kako je pokrajina v zadnjih 30 letih izgubila pomemben del zelenih površin, kar je posledica kmetijstva in naraščanja prebivalstva. Število ljudi, ki živijo na tem območju, se je namreč v zadnjih 40 letih povečalo za kar štirikrat.

Temnozelena barva prikazuje obseg gozdov v Nigru. Razlika med leti je očitna.
Temnozelena barva prikazuje obseg gozdov v Nigru. Razlika med leti je očitna. FOTO: NASA

Usihanje Velikega slanega jezera

Območje Velikega slanega jezera v ameriški zvezni državi Utah se je v zadnjih 25 letih dramatično spremenilo. Leta 1985 je bilo jezero zapolnjeno zaradi številnih pritokov, taljenja snega in močnih padavin. Posnetek iz leta 2010 pa kaže, da se je jezero zaradi večletne suše precej skrčilo. Polotok, ki ga na prvem posnetku obkroža voda, je na drugem posnetku 'združen' s kopnom.

Veliko slano jezero iz leta v leto spreminja svoj obseg. Zadnje študije pa kažejo, da bi lahko povsem izginilo, če ga oblasti ne bodo zaščitile.
Veliko slano jezero iz leta v leto spreminja svoj obseg. Zadnje študije pa kažejo, da bi lahko povsem izginilo, če ga oblasti ne bodo zaščitile. FOTO: NASA

Gradnja največje hidroelektrarne na svetu močno spremenila življenje na območju

Največja hidroelektrarna na svetu z Jezom treh sotesk na kitajski reki Jangce je bila končana leta 2012. Jez sicer regulira rečno strugo in omogoča vodo za namakanje. Toda zaradi gradnje hidroelektrarne so morali preseliti okoli 1,2 milijona ljudi, poleg tega pa naj bi med letoma 2003 in 2009 gradnja povzročila okoli 3400 potresov in številne zemeljske plazove. Sprememba rečnega toka naj bi povzročila nabiranje mulja in vplivala na zmanjšanje biotske raznovrstnosti, ogrožena naj bi bila tudi številna arheološka najdišča v bližini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Namesto kmetijskih zemljišč rudniški kopi

V porečju reke Powder v ameriški zvezni državi Wyoming sta kar dva velika rudniška kompleksa. Skupaj sta leta 2014 proizvedla za kar 22 odstotkov vsega premoga v ZDA. Na satelitskih posnetkih pa je razvidno, kako se je površje iz pretežno kmetijskih zemljišč spremenilo v površinske rudniške kope. Po nekaterih ocenah naj bi ti rudniki vsebovali le še za 20 let premoga.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vpliv globalnega segrevanja in podnebnih sprememb na rastline in živali

O vplivih poseganja v okolje, segrevanja ozračja in podnebnih sprememb na rastline in živali bi lahko razpredali na dolgo in široko. Nekatere vrste so bolj "trdožive" in se za zdaj še vedno dobro prilagajajo na spremembe, na drugi strani pa so številne že izumrle ali pa so tik pred tem. Zagotovo pa predvsem zaradi spreminjanja in izginjanja naravnega okolja to vse bolj občuti večina živali in rastlin. 

Denimo, segrevanje ozračja vpliva na številne sezonske procese rastlin in živali. Tako ponekod – vse pogosteje tudi pri nas – opažajo (pre)zgodnje brstenje dreves in (pre)zgodnjo ozelenitev vegetacije. Spreminja se tudi ciklus izleganja jajc pri nekaterih živalih, prav tako selitveni vzorci ptic, rib in drugih živali.

Izumiranje koralnih grebenov

Industrijska revolucija je povzročila, da se je koncentracija ogljikovega dioksida v ozračju izjemno močno povečala. Večino tega so absorbirali oceani – po nekaterih ocenah so od leta 1800 absorbirali okoli polovico vsega CO2, ki je nastal s človeško dejavnostjo. Posledično so postali oceani in morja bolj kisli, kar pa je pogubno za koralne grebene in številne lupinarje.

Koralne grebene ogrožajo tudi vse višje temperature oceanov. Veliki koralni greben, ki je dvakrat starejši od človeštva, bi v dvajsetih letih lahko popolnoma izumrl, se bojijo raziskovalci. Lani smo namreč poročali o najhujšem beljenju koral v vsej zgodovini opravljanja meritev,

Znanstveniki opozarjajo, da je okrevanje Velikega koralnega grebena, če se bodo podnebne spremembe odvijale z istim tempom, praktično nemogoče.
Znanstveniki opozarjajo, da je okrevanje Velikega koralnega grebena, če se bodo podnebne spremembe odvijale z istim tempom, praktično nemogoče. FOTO: AP
Segrevanje ozračja je resna grožnja za biotsko raznolikost. Če se spremembe ne bodo ustavile, okoli tretjini živalskim vrstam grozi izumrtje. Vkolikor pa bi se temperatura ozračja dvignila za okoli 3,5 stopinj Celzija, pa bi to lahko pogubilo od 40 do 70 odstotkov živalskih vrst.

Ponekod opažajo tudi zmanjšanje alg in planktona, ki sta glavni vir hrane za številne morske živali.  

Populacija modrega hrasta je zaradi suše v Kaliforniji in temperaturnih sprememb zadnja leta močno upadla. Znanstveniki opozarjajo, da se bo zaradi segrevanja ozračja do leta 2100 zmanjšala za dobrih 40 odstotkov.

Modri hrast v osrednji Kaliforniji
Modri hrast v osrednji Kaliforniji FOTO: Google Street View

Številne živali izgubljajo svoje naravno okolje – ali ker si ga prilašča človek ali zaradi globalnega segrevanja. Če se bodo črnoglede napovedi uresničile in bo zemeljsko površje postajalo vse bolj sušno, bodo med drugim izginile številne dvoživke, ki so odvisne od vodnega okolja.

Žabe imajo izredno velik ekološki pomen, saj se prehranjujejo pretežno z žuželkami in tako vzdržujejo biološko ravnovesje žuželk.
Žabe imajo izredno velik ekološki pomen, saj se prehranjujejo pretežno z žuželkami in tako vzdržujejo biološko ravnovesje žuželk. FOTO: iStock

Živali, ki so postale simbol globalnega segrevanja

Polarni medvedi so postali simbol globalnega segrevanja, saj se je pri njih najprej pokazalo, kako pogubno je za ohranitev vrste izginjanje naravnega okolja. Medvedi so namreč odvisni od ledene skorje na morju, saj jih med drugim uporabljajo za lovljenje hrane. Zadnja študija kaže, da se bo število polarnih medvedov v naslednjih 35 oziroma 41 letih zmanjšalo za tretjino. 

IUCN je polarnega medveda uvrstila med "ranljive" živalske vrste, ki jim grozi, da bodo v divjini povsem izumrle.
IUCN je polarnega medveda uvrstila med "ranljive" živalske vrste, ki jim grozi, da bodo v divjini povsem izumrle. FOTO: Reuters

Med najbolj ogroženimi živalmi so tudi orangutani. Ogroženi so med drugim zaradi številnih virusov in bakterij, ki po navadi uspevajo v toplejših razmerah, pa tudi zaradi krčenja in preganjanja iz njihovega naravnega okolja. Orangutane  pridelovalci palminega olja v Indoneziji vidijo kot škodljivce, ki uničujejo njihov pridelek, zato jih neusmiljeno iztrebljajo.

Več o usodi orangutanov bomo pisali v naših prihodnjih člankih, dotaknili pa se bomo tudi drugih posameznih vplivov človeka na okolje. Pomembno je namreč, da se zavedamo, da smo za velik del težav našega planeta odgovorni prav ljudje. S spremembo naših navad in večjo ozaveščenostjo pa morda lahko vsaj malce upočasnimo, če ne celo ustavimo postopno izginjanje biotske raznolikosti. Prav ta namreč tudi omogoča kakovostno življenje za ljudi.

Čas za Zemljo
Čas za Zemljo FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mario71
16. 05. 2017 19.12
-4
zaprite klavnice, nehajte jesti trupla in podpirati živalsko industrijo,..to so največji osnaževalci na svetu, avti so najmnaj pomembni
dzons
21. 05. 2017 15.19
-1
Zato ki če bomo vsi jedli zelenjavo, in bo tolko manj rastlin ki bi izvajale fotosintezo, se bo boljše pisalo svetu....ma ste eni pametni....
ZDA
08. 10. 2017 11.35
-1
Armagedon
10. 03. 2017 17.59
-1
Tisoči in tisoči danes beže pred sušo ali drugače uničenim njihovim naravnih okoljem. Ne bežijo pred vojnami ali državnimi nemiri, pač pa pred lakoto, ki je posledica katasrofičnih sprememb okolja v katerem so še nedolgo nazaj bivali sami in njihvi predniki že tisočletje ali več. Mi jih dojemamo kot begunce, a so le nemočne žrtve spreminjanja podnebja in okolja. In nobenega jamstva nimajo naši prihodnji rodovi, da kaj podobnega ne bo doletelo tudi njih. To se je v zgodovini že dogajalo, dogaja se sedaj in se bo tudi še potem, ko nas že zdavnaj več ne bo.
Praškovarit
15. 03. 2017 11.09
+8
pred nič od tega ne bežijo in ne zagovarjaj jih
Heinke
14. 10. 2017 16.52
Relin Quish
03. 03. 2017 19.27
+11
Meni gre na jok, ko berem te komentarje.
Apostol1
07. 03. 2017 21.49
+5
Ravno na bruhanje ne ,je pa recimo Slovenija kot majhna država znana po razgledanosti ljudi ampak tule komentatorji ,krepko postavijo to trditev na laž , in tudi to je zaskrbljujoč ekološki podatek.
asdfghjklqwertz
02. 03. 2017 23.36
+0
Novinarji, pripravite se ... konec sveta je pred vrati.
Bruhalnica24
02. 03. 2017 21.24
+2
Za katero leto je lažnjivec Al Gore napovedal travo na S polu ???? Kako je danes tam... Več leda kot kadar koli....
Bruhalnica24
02. 03. 2017 21.19
+8
Zakaj se je začela in končala pretekla ledena doba ??? Industrije še ni bilo....Vse je samo velik nateg in naraven pojav, zemlja se bo očistila sama, nas ljudi...
bodi
02. 03. 2017 20.32
+4
imam vprašanje za naše naravovarstvenike ;ali imate klimo? Če jo imate potem ne pametujte in to je samo ena stvar od vse komoditete in če vas toliko skrbi za naravo potem začnite živeti tako kot so ljudje živeli pred 200leti, da boste ohranili naravo ............
Racio
02. 03. 2017 20.56
+2
Kaj hočeš povedati? Da če si ekolog, ne smeš uporabljati klime?
bozjiotrok
02. 03. 2017 14.27
-4
2 slika o Antarktiki nam pove - Before lies/ after lies. Čudno ampak vse druge slike so bolj realne, ampak tale o Antartiki je pa totalen fake.... Nimajo nobene prave slike od Antarktike, ali pa jo nočejo pokazati...le zakaj ane??
frako
02. 03. 2017 14.54
+2
Bruhalnica24
02. 03. 2017 21.22
-4
Antarktika je prepovedano območje, tam ni kaj videt, zato je prepovedano......Enostavno ko pasulj....
Bruhalnica24
02. 03. 2017 21.22
-4
Antarctic treaty gugl it... Fejk ne ??? 1959....
frako
03. 03. 2017 00.44
+2
no preber si jo, sam lastnint si ne more ozemlja nobena država ni nobene prepovedi da tja ne smeš. ka ti ni jasn.
dajno
02. 03. 2017 08.34
-10
Čista manipulacija! Kažete slike z razmakom nekaj let, kot da je zemlja stara 200let. Pokažite slike izpred 5000 let, pa 10000 let pa potem primerjajte! Jasno da je manj ledenikov če smo v topli dobi, javite se čez nekaj tisoč let, ko bo nastopila zopet ledena doba. Seveda pa človek naredi tudi ogromno sprememb, sekanje tropskega gozda, črpanje vode iz aralskega jezera, itd... Ki do vidne v nekaj v desetletjih.
Heinke
02. 03. 2017 10.55
+18
Sebični in mentalno zaostali, kaj naj drugega rečen, brez kakršnega občutka za živali, ki vsak dan umirajo in izumirajo, ker jim človek krči naravo. Da o plastiki v morju in genocidom nad živali v morju ne govorim. Na miljione živali umre vsak dan zaradi plastike.
Uporabnik458403
01. 03. 2017 23.39
-5
A ljudje smo krivi, da so dinozauri izumrli, da ni vec panonskega morja.,.,,,,, Samo naiven clovek se verjame, da se ozracje segreva. Naravovarstveniki, pa si na ta nacin debelijo denarnice. Zmeraj so bila topla ali hladna obdobja, ker vremena se ne da narocit ali kupit...... ste se kdaj peljali z letalom in kaksna je bila temparatura na 11km visine? -50!!!
Relin Quish
01. 03. 2017 23.43
+7
Ma daj, o čem ti govoriš? Še 15 let nazaj je bilo snega veliko več, kaj šele 20, 30 let nazaj.
Relin Quish
01. 03. 2017 23.44
+9
Ideje, da se planet ne segreva in da mu ne škodujemo, so le bajke za tiste, ki nočejo prevzeti odgovornosti za masovno uničenje, ki ga MI, ljudje, tiščimo še kar naprej.
Uporabnik458403
01. 03. 2017 23.57
-1
Res je, da je pred leti bilo vec snega kot je danes, ce vzamema Slovenijo. Drugot pa nimajo taksnih izkusenj. Samo naprimer v Turciji so imeli sneg, kjer ga ze dolgo niso imeli in tudi juzneje....... to se boma mogla strinjati, da so to obdobja. Ce bova sla gledat v 20 stoletje bova najsla se toplejsa obdobja, kot je trenutno....... prevec je ze ljudi, ki lepo zivi na racun tega, da iscejo neke izjeme in to pretvarjajo v segrevanje.......... za onesnazevanje se bova strinjala za segrevanje pa ne
Relin Quish
02. 03. 2017 00.04
+2
Ti prlek začni malo prevzemati soodgovornost za svoje okolje. 97 % vseh znanstvenih izsledkov kaže na to, da se planet segreva in da je človek neposredno kriv za to od industrijske revolucije oz. nekje od l. 1880 naprej. To "ne-segrevanje" je utemeljeno na popolnoma enaki podlagi kot ploščata zemlja. Dejstvo je tudi to, da na Zemlji uničujemo ekosisteme s poseganjem v okolico na takšen in drugačen način. Zapomni si - še v našem obdobju bo prihajalo do množičnih izumrtij.
Uporabnik458403
02. 03. 2017 00.24
+0
Do izumrtij je neprestano prihajalo in bo v tudi v prihodnosti prihajalo......... kaj bi rekel, ce bi sedaj izginilo v taki velikosti, kot nekoc panonsko morje?
Uporabnik458403
02. 03. 2017 00.26
+1
Somebody...
02. 03. 2017 00.38
+8
ej ej ej mi je kr hudo k eni ne razumete kako resna je situacija
Uporabnik458403
02. 03. 2017 00.54
+3
Ej ej ej mi je kr hudo k eni ne razumete kako velik lobij so naravovarstveniki, ki v tem vidijo samo svoj zasluzek in kako ljudi enostavno prepricajo o globalnem segrevanju. Tudi jaz lahko grem vsako leto pozimi slikat v nase gore in v tridesetih ali petdesetih letin najdem dve najbolj nasprotujoci se sliki in nabijam o globalnem segrevanju........
Relin Quish
02. 03. 2017 08.53
+4
Heinke
02. 03. 2017 10.51
+8
Sebični ljudje, čisto nič se vam ne smilijio živali, ki vsak dan umirajo zaradi osneženja, malo sliko poglejte. V vsaki ribi je že plastika (v trebuhu kita so našli avtomobilski motor, v vsakem pa dobesedno najdijo plastične vrečke in ostalo plastiko), do leta bo pa teža plastike v morju večja, kot pa teža rbi. Samo še mentalno prizadeti ne dojame.... ostali so že.
frako
02. 03. 2017 15.09
+1
čak še mal da si jih ne bodo mogl prvoščit, bo prec vse napk, in 5x prepozno.
Racio
02. 03. 2017 16.00
+3
Svetice, pa ti primerjaš geološke procese (panonsko morje), ki so se dogajali ogromno tisočletij, z klimatskimi spremembami, ki se dogajajo zadnjih 150 let. Kako si lahko tako ignoranten do večine ostalih znanstvenih dejstev, vzameš pa samo nek delček in ga banaliziraš do konca?
bodi
02. 03. 2017 20.37
-2
hej vi brihte sedem miljard nas je samo če enkrat na dan prdneš že segrevamo naravo očitno vam ni jasno da nas je preveč in tudi komoditete je preveč in tudi vsak od vas ima avto kateri je narejen posledično z segrevanjem zemlje in da se ne boste delali preveč svetniške ker ste daleč od tega
Racio
02. 03. 2017 21.15
+1
Če en povprečen afričan prdne enkrat na dan potem en povprečen američan prdne 500 krat na dan...
Lzak128
01. 03. 2017 23.25
+21
dobr smo zasvinjal planet
ljx
01. 03. 2017 23.24
+1
Zakaj se pa GMO ne omenja?
Relin Quish
02. 03. 2017 00.17
+0
ni_mi_vse_eno
01. 03. 2017 22.14
+40
Imamo stalno eksponentno gospodarsko rast, kar pomeni, da moramo vsako leto posekati več gozdov, naloviti več rib, izčrpati več nafte, da zagotovimo stalno rast. Stalna rast je potrebna za povrnitev dolgov, ker uporabljamo popisane papirčke, ki so nam jih privatniki posodili za dolg in obresti na obresti. Zato neenakost narašča, zato so vse države zadolžene, zato potrebujemo stalno eksponentno rast in zato zbiramo zamaške in pošiljamo sms-je pomoči potrebnim, ker država zanje nima denarja. Država je tu, da ščiti sistem in bankirje, zato se najdejo miljarde, ki se prelijejo na pleča ljudstva, medtem ko ga za lačne zmanjka. Varčevanje narave brez kazanja s prstom na krivca za nastale probleme je pesek v oči. Vir: "saing the planet: Georg Carlin" = "rešimo planet: Georg Carlin"
frako
01. 03. 2017 20.49
+24
Oh že zdaunej prepozno da bi rešl ta problem. Lohka se sam usedemo prižgemo cigareto in gledamo izumrtje naše vrste.
Racio
02. 03. 2017 16.10
Še vedno obstajajo skrajne rešitve... Naprimer za globalno segrevanje bi lahko poizkusili tudi z nekakšno blokado sonca, mogoče kakšna membrana ali mreža..., s katero bi omejili moč sonca, posledično bi ohladili zemljo. Zamisli je ogromno, samo kako se pa dejansko izkažejo v praksi je pa težko 100% napovedati...
frako
03. 03. 2017 00.47
+0
ja k cel svet bo skupi stopil in vložil 10% svojga GDP da bo zadevo realizeral. Raj bodo napadal sosede ki imajo vodo in kmetijsko površino.
mikkki
01. 03. 2017 20.46
-3
In? Kaj naj se zdaj pocutim krivega?
Relin Quish
01. 03. 2017 23.45
+5
Ja in naredi nekaj za okolje - posadi drevo, jej manj mesa, ločuj odpadke ali pa doniraj denar za organizacije, ki to naredijo namesto tebe.
linj
15. 05. 2017 14.22
-1
spaceair
01. 03. 2017 20.13
+32
Glavno da se služi denar na račun narave.Sej vsi sam za denarjem hlastajo.Mediji ste kaj drugačni?
johanca123
01. 03. 2017 20.44
+3
Pri tem pa najbolj asistirajo razne nevladne organizacije, ki utihnejo takoj ko pokasirajo nekaj drobiža!
butalistan
01. 03. 2017 19.56
-5
Porezat jajca opicam in podganam pa bo.
Madeni
01. 03. 2017 19.44
+9
Balon iz helija se dviga,ker je lažji od kisika,dušika in ostalih elementov,ki ga obkroža.Kamen pade direktno na tla,ker je gostejši od zraka,ki ga obkroža.To je vse.Helijev balon,se ne izogne "gravitaciji"na skrivnosten način,medtem ko,kamen ji je pa izpostavljen, ampak,kar je znano že tisočletja pred Newtonovo neumno teorijo,predmeti se naravno dvigajo/padajo proti njegovi lastni gostoti. Torej CO2 ni toplogredni pliin......Rastline ga porabljajo če ne..ne bi bilo MUZIKE..je pa BURLESKA z davki na EKOLOGIJO.....Tem norcem je mesto v ustanovah zaprtega TIPA..
BURGA
01. 03. 2017 19.50
+0
In ti si pametnejša od Newtona. Javi mi naslov kakšne tvoje znanstvene razprave, da jo preberem.
Racio
01. 03. 2017 20.30
+10
Ker je Co2 težji od zraka in se zadržuje bolj pri tleh, je zate zadosten dokaz da uvrstiš Co2 na lestvico NEtoplogrednih plinov? si pa pameten redttka, res bravo. Ignoriraš pa dejstvo da če bi hotel da se ves co2 usede pod ostali zrak, potrebuješ popolno brezvetrje na planetu, torej popolnoma mirno stanje, brez vremena sploh... Vemo pa da se zračne mase na planetu stalo mešajo, že zaradi temperaturnih razlik med dnevom in nočjo, kaj šele vseh ostalih dejavnikov...
Somebody...
02. 03. 2017 00.41
ojoj kaj si ti hodil kdaj v šolo, uporabljal kdaj internet za kaj drugega kot socialna omrežja ...
Racio
02. 03. 2017 16.05
-1
Je uporabljal internet tudi za gledanje filmčkov o teorijah zarote, kateri so takoj pritegnili njegovo pozornost, ker ponujajo poenostavljene rešitve, ki jih njegova pamet zlahka vzame za čisto resnico. Poglabljanje v probleme človeštva zahteva napredno miselnost, ki jo večina ljudi ne premore.
paxvobiscum
01. 03. 2017 19.27
+12
Razviti svet (kao kriv za vse tole) ne pusti nerazvitemu, da bi se razvil. V imenu sprememb, ki so jih (kao) itak oni povzročili. Priporočam knjigo "modri planet v zelenih okovih" Vaclava Klausa. Pa ne nujno fanatično verjet vsemu, samo za alternativno mišljenje. Vikingi so leta 1000 grozdje gojili na grenlandiji. Dokazano. Planet prehaja skozi topla obdobja in hladna, človek je morda stranski katalizator (pospeševalec) sprememb, ki bi se tako ali tako zgodile. Ljudje, pamet v roke, pa ne se pustit vodit kot ovce. Razmišljajte s svojo glavo. amen
jožagolikoža
01. 03. 2017 19.23
+7
kr neki..pač zemlja se spreminja z nami ali brez nas
Racio
01. 03. 2017 19.29
+10
res se spreminja, ampak tudi z našo pomočjo.
spaceair
01. 03. 2017 20.12
+13
Z našo se spreminja na slabše,komu mar za naravo? Nobenmu....vsi sam na denar gledajo!
Somebody...
02. 03. 2017 00.42
+1
res je, sam ljudje smo to za kšne miljardokrat pospešil ... no big deal ane :(