Naslovnica

Nenevarni orjaki v slovenskem morju

Piran, 24. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V slovenskem morju se že nekaj časa zadržuje skupina precej nenavadnih obiskovalcev. Gre za jato nenevarnih morskih psov orjakov (latinsko "Cetorhinus maximus"). Dopoldne so jih pred Izolo prešteli sedem, največji med njimi meri kar deset metrov, pred tedni pa so pri italijanski Anconi opazovali jato dvajsetih morskih psov, ki so bili namenjeni proti severu. Do obiska sprva dveh orjakov je prišlo že v nedeljo, zatem pa še v včeraj in danes dopoldne.

Kot je za 24ur povedal dr. Lovrenc Lipej iz Morske biološke postaje v Piranu je do sedaj največji izmerjen morski pes orjak meril kar dobrih petnajst metrov, največji v mediteranu ujet primerek pa je meril trinajst metrov.

Ker gre za ogroženo vrsto, je morski pes orjak zavarovan tudi v Sloveniji. Kot govori uredba o zavarovanju ogroženih živalskih vrst, je živali zavarovanih živalskih vrst prepovedano loviti, ubijati, preparirati, zastrupljati, prodajati, posredovati pri njihovi prodaji, kupovati ali darovati, izvažati ali odnašati v tujino ter namerno vznemirjati v njihovem življenjskem okolju kot tudi uničevati, poškodovati, zbirati in prenašati njihova gnezda, legla in jajca oziroma njihove razvojne oblike. V življenjski prostor zavarovanih vrst ni dovoljeno naseljevati novih vrst, ki bi lahko ogrožale zavarovane vrste.

Na svetu obstaja približno 350 vrst morskih psov, med temi pa je morski pes orjak kljub njegovi velikosti povsem nenevaren človeku, saj se hrani s planktonom. Na žalost te plahe in krotke orjake še vedno lovijo v komercialne namene, predvsem na Japonskem, Norveškem, ZDA, Veliki Britaniji in na Kitajskem. Iz velikih jeter tega velikana namreč pridobivajo ribje olje.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni