Pop in

Nepravilnosti na Emi 2002

Ljubljana, 19. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.Č./D.O.
Komentarji
0

Na slovenskem medijskem prizorišču še naprej odmevajo domnevne nepravilnosti z glasovanjem na izboru pesmi za Evrovizijo 2002. Organizator prireditve, izvajalec glasovanja in podjetje, ki je podatke obdelovalo, drug drugemu očitajo napake.

Na TVS so na posebni tioskovni konferenci, ki so jo sklicali šele po treh dneh, poskušali pojasniti nepravilnosti, vendar jim to ni najbolje uspelo. Na Telekomu pa so sicer potrdili, da je glasovanje trajalo predolgo, kdo naj bi bil tisti, ki je ukazal začetek glasovanja, pa še raziskujejo. Prav tako so zanikali trditve, da so že na sam večer prireditve imeli računalniške podatke o telefonskem glasovanju.

Odgovorna urednica razvedrilnega programa RTV Slovenije Miša Molk
Odgovorna urednica razvedrilnega programa RTV Slovenije Miša Molk FOTO:

Zanimivo je, da je notarka Nevenka Tory zatrdila, da je telefonsko glasovanje potekalo pravilno, čeprav očitno, temu ni bilo tako. Toryjeve na tiskovni konferenci ni bilo, ker je bila službeno odsotna.

Glavna urednica razvedrilnega programa na RTV Slovenija Miša Molk telefonsko glasovanje komentirala drugače: "Po vsem tem zapletu, različnih številkah, različnih vhodih, različnih minutažah, koliko časa je glasovanje trajalo, je zame, v finalnem večeru, glasovanje po telefonu, neveljavno."

So pa predstavniki organizatorjev zatrdili, da je kljub zapletom, nesporna zmagovalka skupina Sestre. K napetemu vzdušju so na tiskovni konferenci pripomogli tudi predstavniki glasbenih avtorjev, ki so predstavnikom razvedrilnega programa želeli predati protestno pismo, v katerem podpisani glasbeniki navajajo, da se ne strinjajo z organizacijskimi in razpisnimi pravili glasbenih festivalov, ki jih organizira Razvedrilni program TVS in na njih v bodoče ne nameravajo več sodelovati.

Sestre bodo odpotovale v Talin
Sestre bodo odpotovale v Talin FOTO:

Ne glede na to, kdo ima prav, je izid glasovanja, torej zmaga Sester, enak, čeprav so številke, ki jih navajajo v Telekomu in na TVS, povsem različne. Podatki, ki jih je objavila državna televizija, pravijo, da je Karmen Stavec dobila skupaj skoraj 32 tisoč glasov, medtem ko ji Telekom pripisuje okrog 7000 glasov več. Tudi če bi glasovanje ustavili pri peti minuti, kot predvidevajo pravila, in ne šele po dobrih sedmih minutah, kolikor naj bi po trditvah Telekoma trajalo glasovanje, bi bila zmagovalka telefonskega tekmovanja Karmen Stavec. Zaplete pa se pri številu glasov tria Sestre. TVS jim je namenila skoraj 8500 glasov, podoben, za 14 glasov nižji podatek, objavlja Telekom. Sestre bi zaostajale tudi ob uradnem koncu glasovanja, torej po petih minutah. Po televizijski različici so tako skupaj z glasovi obeh komisij dobile 29 točk, enega več od Stavčeve, medtem ko Telekom pravi, da bi morale skupaj dobiti 30 ali 31 točk. V vsakem primeru zmagajo, tudi če bi razveljavili glasovanje po telefonu. "Evrovizijska pravila pravijo, da če se kakorkoli poruši telefonsko glasovanje, je merodajna odločitev strokovne žirije. Mi torej zmagovalko imamo," pravi Molkova.

Adolf Špenko, član uprave Telekoma
Adolf Špenko, član uprave Telekoma FOTO:

Potnice za festival v Talin so tako znane in jim vozovnic ni mogoče odvzeti. A se nepravilnosti tu še ne končajo. Tako TVS s prstom kaže na Telekom. Operater v Kranju naj bi namreč linije za glasovanje sprostil skoraj tri minute in pol pred začetkom uradnega glasovanja. Član uprave Telekoma Adolf Špenko to zanika: "Naš operater je štartal po izrečeni ustni komandi, po telefonski liniji."

Povedano drugače: oseba B, v režiji TVS, je morala Telekomovemu operaterju v Kranju, pravijo mu oseba A, dati ukaz prezgodaj. Sistem se je zaradi preveč klicev preobremenil in podrl. Nato so v režiji morali improvizirati. Namesto po najetih vodih je operater podatke sporočal po telefonu.

Poleg tega se je zapletlo tudi pri številu glasov, ki so jih lahko gledalci oddali za svoje favorite. Omejitve treh glasov iz ene same številke, o čemer je med oddajo sicer opozorila gledalce voditeljica, ni bilo.

Kako bo z glasovanjem prihodnje leto, ali bo vključeno tudi telefonsko glasovanje, predvsem pa, kdo je oseba B, ki je po telefonu s TVS prezgodaj naročila vklop glasovalnih naprav, kar naj bi botrovalo računalniškemu mrku, pa še nismo izvedeli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3