Naslovnica

Nestabilno

, 18. 07. 2024 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Življenje okrog nas je nestabilno in se sesuva. Kakorkoli se borimo proti temu, moramo pravzaprav ugotoviti, da je to naravno stanje. Zato bi morali, ko se sesuje računalnik, ko nas modem nepričakovano odklopi in ko se nam iz ekrana zasmeji virus, namesto da se jezimo, veselo vzklikniti: narava je spet vzpostavila ravnotežje! To bi nas moralo pomiriti, nam vedno znova povedati, da je vse v redu in da življenje teče naprej po normalnih poteh. Nestabilnost in zmuzljivost sta namreč edini stalnici, sta edino, kar je v našem življenju zares stabilno in nezmuzljivo.

Nokia prodaja svoj model GSM-a 7110 z WAP brskalnikom in nestabilnim operacijskim sistemom. Telefon se sesuje takorekoč ob vsakem drugem poskusu priklopa na mrežo. Pa ga vseeno še naprej prodajajo za dober denar.

Microsoft pošilja, približno vsaki dve leti na trg nova Okna, in najbrž ni potrebno posebej opozarjati, da je vsaka novejša različica bolj nestabilna. Microsoft je (zaenkrat še) veliko podjetje, mednarodna korporacija, zato dosledno razumejo tudi svojo vlogo pri, recimo temu družbenih in filozofskih vprašanjih, varovanju okolja in, kakopak, nenehnemu pomirjanju ljudi: vse je pod nadzorom, nestabilnost še obstaja.

V naravi operacijskega sistema, najsi bo živega, mehanskega, električnega ali elektronskega, binarnega, je, da je nestabilen. Sesuvajo se ozvezdja in osončja, kako se ne bi medmrežja ter računalniki, telefoni in druge naprave, povezane z njimi.

Zakaj se torej sistemski programerji in prodajni agenti tako močno trudijo prikazati stabilnost kot odliko? Saj je vendar jasno, da je stabilen strežnik mrtev strežnik.

Moti me samo vreme in ta stabilna vročina, ki se noče in noče sesuti...