Slovenija

Gneča na Gursovih izpostavah popustila, popravljeni izračuni vidni že prihodnji teden

Ljubljana, 28. 02. 2014 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odločitev vlade o izenačitvi rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanj je skrajšala vrste na geodetskih izpostavah in pokazala, da so lastniki nepremičnin zadnja dva tedna urejali predvsem podatke glede rezidenčnosti svojih stanovanj.

Današnji obisk nekaterih izpostav Gursa je pokazal, da je vladni poseg v zakon o nepremičninah, s katerim je izenačila rezidenčna in nerezidenčna stanovanja, 'odpravil' večino težav, s katerimi so se državljani ukvarjali zadnja dva tedna. Referenti na izpostavah so danes vsaj malce zadihali, saj je naval nekoliko popustil. Očitno so se v prostore Gursa zgrinjali predvsem tisti, ki so urejali rezidenčnost svoje nepremičnine. Ureditev rezidenčnosti tako ni več ključna, zato ljudem, ki so si davek želeli znižati s služnostjo, le-te ni potrebno urejati. Takšnih, ki so sklenili služnost in zapravili od 100 do 200 evrov, naj bi bilo okoli 10.000.

Še v začetku tedna se je na izpostavah Gursa trlo ljudi, danes pretirane gneče ni bilo.
Še v začetku tedna se je na izpostavah Gursa trlo ljudi, danes pretirane gneče ni bilo. FOTO: POP TV

S ponedeljkom bo v Ljubljani zaživela nova izpostava Gursa, in sicer na Zemljemerski ulici, kamor bodo usmerjali predvsem tiste iz bolj obremenjenih izpostav. In na katerih izpostavah imajo največ gneče? Skoraj vsi termini so zasedeni na izpostavi Gursa v Grosuplju, Škofji Loki, Ljubljani, Mariboru, Sežani, Kopru ter Logatcu in Domžalah.

Info točka na eni od izpostav.
Info točka na eni od izpostav. FOTO: POP TV
Prav zaradi zmede, ki jo je povzročil nepremičninski davek, so v SLS premierko Bratuškovo pozvali naj odstopi. Prepričani so, da je premierka pri proračunu in nepremičninskem davku izrabila zaupanje v državnem zboru, zato si zdaj zasluži parlamentarno nezaupnico.

Na Gursu so podaljšali delovni čas svojih izpostav, delajo tudi ob četrtkih, delali pa bodo tudi ob sobotah. Prva delovna sobota bo 8. marca. Na upravnih enotah so zaživele tudi posebne info točke, kjer boste dobili nasvete in potrebne informacije za ureditev podatkov. Rok za ureditev ostaja 31. marec, do takrat pa je potrebno popraviti vse podatke, ki odstopajo od dejanskega stanja. Če podatkov ne boste popravili, vam namreč grozi kazen.

Novi šef Gursa Anton Kupic je pojasnil, da bomo konec naslednjega tedna prek spletne aplikacije registra nepremičnin in s kodo, ki smo jo dobili na informativnih izračunih, že lahko videli popravljene podatke in nove izračune. Ali bo Gurs pošiljal nove informativne izračune po pošti, pa Kupic ni znal napovedati. Prvo pošiljanje izračunov nas je stalo milijon evrov, velik del izračunov pa po vladnem posegu v zakon sploh ne drži več.

Med najbolj obremenjenimi izpostavami je Gursova pisarna v Domžalah.
Med najbolj obremenjenimi izpostavami je Gursova pisarna v Domžalah. FOTO: POP TV

Vlada je Gursu napovedala tudi kadrovsko okrepitev. "Dobili smo odobritev za približno 75 študentov. Vsak študent nas mesečno stane okoli 1000 evrov," pravi Kupic in pojasnjuje, da bodo študenti pomagali v klicnem centru in pri vnosu podatkov.

Na vladi so že včeraj dejali, da so prepričani, da bodo s poenotenjem davčne stopnje za rezidenčna in nerezidenčna stanovanja na 0,15 odstotka ter z ovrednotenjem zemljišč za gradnjo stavb kot bi šlo za nezazidljiva stavbna zemljišča, zajezili večino pritožb, pripomb in zahtevkov lastnikov nepremičnin.

Vsi, ki ne potrebujete več nujno termina za obisk ene izpostav Gursa, ga odpovejte in ga sprostite drugim, ki se jim mudi urediti podatke.
Vsi, ki ne potrebujete več nujno termina za obisk ene izpostav Gursa, ga odpovejte in ga sprostite drugim, ki se jim mudi urediti podatke. FOTO: Thinkstock

Finančni minister Uroš Čufer je včeraj priznal, da finančnih učinkov predlaganih sprememb niso ponovno ovrednotili, ostajajo pa pri oceni izplena nepremičninskega davka približno 200 milijonov evrov za proračun in 200 milijonov evrov za občine.

Ukrep ene umiril, druge razjezil

A zaprtje ene bojne linije je odprlo novo bojno linijo. Tisti, ki jih olajšave ne zadevajo, z njimi niso zadovoljni. Menijo, da je vlada popustila na napačnem koncu. Nezadovoljni so tako obrtniki, kmetje in gospodarstveniki.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so vlado tako ponovno opozorili, da predvidena 0,75-odstotna obdavčitev poslovnih in industrijskih stavb ter zemljišč ubija gospodarstvo.

GZS: To ni prava pot iz krize

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so pojasnili, da so v zbornici že pred časom zahtevali nižjo davčno stopnjo za celotno gospodarstvo, in sicer so predlagali 0,6-odstotno stopnjo. Odločitev, da se zniža davčna stopnja za nerezidenčne objekte zaradi slabe priprave na izvedbo zakona, pa med drugim pomeni, da bodo na boljšem tisti, ki imajo vikende in več nepremičnin, podjetja pa bodo plačevala petkrat višji davek, so prepričani.

Kritiki nove vladne ideje so prepričani, da so ukrepi vlade obrnjeni na glavo - namesto podpore gospodarstvu, se je odločila za podporo lastnikom, ki imajo več nepremičnin.
Kritiki nove vladne ideje so prepričani, da so ukrepi vlade obrnjeni na glavo - namesto podpore gospodarstvu, se je odločila za podporo lastnikom, ki imajo več nepremičnin. FOTO: Reuters

Ob tem so v GZS izpostavili, da je razkorak med stopnjo za gospodarske nepremičnine (0,75 odstotka) in stanovanja (0,15 odstotka) izjemno visok tudi v primerjavi z drugimi evropskimi državami. "Še naprej torej obdavčujemo delovna mesta in razbremenjujemo premoženje, ki ni v aktivni gospodarski vlogi, pogosto pa je celo luksuz. To ni prava pot iz krize," so še zapisali v odzivu.

Glede zemljišč za gradnjo stavb pa bo stopnja davka ostala pri 0,50 odstotka, se pa bo spremenil način vrednotenja. Ta zemljišča se bo začasno eno leto vrednotilo enako kot nezazidana stavbna zemljišča, kar bo pomenilo nižjo vrednost zemljišča in posledično nižji davek.

OZS: Gospodarska zbornica zavaja javnost

Na OZS opozarjajo, da GZS zavaja javnost. Predsednik OZS Branko Meh poudarja, da je 0,75-odstotno davčno stopnjo za poslovne in industrijske nepremičnine predlagala GZS, kar je 9. oktobra 2013 na sestanku predstavnikoma OZS povedal nekdanji gospodarski minister Stanko Stepišnik. "Ko nam je minister Stepišnik povedal, da je po mnenju GZS za gospodarstvo sprejemljiva 0,75-odstotna davčna stopnja, smo bili v OZS ogorčeni. Na ta nespameten predlog smo javno opozorili že oktobra lani, zato nas preseneča, da se je GZS odzvala šele sedaj. Res pa je, da je GZS kasneje svoje stališče spremenila in predlagala 0,6-odstotno davčno stopnjo, kar je za OZS še vedno nesprejemljivo. Žalosti pa me, da GZS zavaja javnost in ne stoji za svojimi stališči," se je na današnji komentar GZS odzval Meh.

Po mnenju kritikov vlada pomaga tistim, ki imajo več nepremičnin, gospodarstvo pa kleca pod bremeni.

V OZS že ves čas opozarjajo na visoko, 0,75-odstotno obdavčitev poslovnih in industrijskih stavb ter zemljišč. "Obrtniki in podjetniki smo na robu preživetja, nepremičninski davek pa nas bo enostavno pahnil čez rob! Vlado zato ponovno pozivamo k treznemu razmisleku in pošteni davčni stopnji tudi za gospodarstvo," je Meh.

Zaradi po njegovih besedah krivičnega in škodljivega nepremičninskega davka je ogroženih več kot 230.000 delovnih mest v malem gospodarstvu. "Ali bo vlada sprejela odgovornost za socialno katastrofo, ki bo nastala, ko se bodo podjetja zaprla, delavci pa bodo ostali na cestah?" se sprašuje Meh.

Ob tem dodaja, da je vlada predstavnikom gospodarstva ves čas zagotavljala, da bo pomagala gospodarstvu. "S tem škodljivim davkom in krivično davčno stopnjo pa počne ravno nasprotno - ubija nas," je oster Meh.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (404)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajnstajntesla
04. 03. 2014 15.27
OZS BI TUDI LAHKO KAJ NAREDILA ZA GOSPODARSTVO KER SE SAM FUTRA Z NASIM DENARJEM
VolilecSlo
01. 03. 2014 07.49
+3
Na naslednjih demonstarcijah bom zraven pa čeprav sem v letih. Tega ne morem več trpet. Nočem bit ena izmed 2M ovc, ki se pustite strižt v nedogled. ...Vlada ni nič zarezala v neučinkovito in pregromozansko javno upravo, kjer jih večina nima dovolj dela niti za polne 4 ure (z izjemami seveda). Še naprej jih bomo moral futrat in odplačevat dolgove kateri bi bili veliko manjši, če bi znali gospodarno delati z denarjem. Verjemite denar še danes mečejo z lopatami skozi okno. KAKO DOLGO ŠE ?????????????????????
simple_mind
28. 02. 2014 23.17
+5
Ste pa res dobri in pravični. Davek na nepremičnine enostavno ni smiseln in ni sprejemljiv v kakršnikoli obliki. Po vsej vaši logiki si lahko pač izmislimo še 100 različnih davkov, ki naj bi nujno polnili nenasitno državo in odplačevali megalomanske kredite.
ajnstajntesla
04. 03. 2014 15.06
+1
hahhahah ja enkrat bo treba placat kaj je cerkev in jansa pokradli
boga slovenija
28. 02. 2014 22.11
+4
država naj se raje ukvarja z agencijskim delom ker to je nateg na nateg.delal sem prek agencije v firmi sava kranj od 1.7.2013 do 28.2.2014.danes sem imel zadnji dan dela prek agencije ki interim jutri imam pa zopet prvi delovni dan preko trenkwalderja.in spet ne dobim regresa v kosu ampak v 2 delih tako kot lani.kar sem delal od lani do sedaj ni vredno nič.doba je koristi od nje pa ne.regres bi moral biti cel če me nebi prezaposlili tako pa prst v r...hahahha.mafija na kubik.pa delam pri istem delodajalcu samo prezaposlitev.in nič ne moreš narediti
simple_mind
28. 02. 2014 23.03
+1
Nad agencije si pa ne upajo, kakor tudi ne nad ostale večje zadeve, pa tudi s seboj in s svojimi se ne morejo ukvarjat.
Technium
28. 02. 2014 22.09
+7
Ker se tako hitro sprijaznimo,bi samo omenil,da bo ta Davek čez 2 leti za 20% višji.
simple_mind
28. 02. 2014 23.00
+2
Neee, čez 2 leti bo vsaj za 50% višji. Pa uspešno bodo testirali potrpežljivost hlapcev še naprej.
hotchilipoper
28. 02. 2014 21.46
+7
Ta davek je samo zato,da bodo tajkuni še bogatejši,narod pa revnejši
ajnstajntesla
04. 03. 2014 15.07
+1
tajkune je naredila jj vlada 04-08 da nebos kokodakal
Transformerji
28. 02. 2014 19.53
+1
Lep prosim, naj Nina media ponovno naredi anketo o priljubljenosti politikov in strank. Po izenačitvi stopnje za nepremičnine državljanov se je prav gotovo povečalo zaupanje v to vlado!
lukeeeeeec
28. 02. 2014 19.44
+2
Sm vidu neko na TV v ROZA oblekici in ROZA štiklci! A so ji povedali kje je v službici! Neka dama malce že oguljena, je potem spokala v javno hišo, vsaj tako jo je označevala! Kapiš?
lukeeeeeec
28. 02. 2014 19.42
+7
Prvič slišim, da je vlada popustila zaradi Majerčkov! Kolikor se čuje, je popustila pod LOBIJI in TAJKUNČKI, ki imajo po deset stanovanj! Cekinček, tukaj, cekinček tam, pa je glas na volitvah! Kapiš?
Transformerji
28. 02. 2014 19.14
+4
Vlada je popustila pri napačnem koncu - res je tako, vendar je pri nas vse obrnjeno na glavo!
srebrnibreg
28. 02. 2014 19.23
-1
To se moraš pritožiti tistim, kateri so to izenačenje zahtevali in zaradi tega pozivli ljudi na ulice.
drdra
28. 02. 2014 18.54
+3
leta nazaj so plačali nekaj miljonov za popis, kaj so pa do zdaj delali da niso nič uredili, so samo hodili v službe.
slovenija981
28. 02. 2014 18.46
+9
Kdor v naši državi dela ,plačuje davke, dnevno dobiva klofute en dan po levi drugi dan po desni strani,,, kdor pa je pri nas goljuf ,lopov ali lenuh pa živi danes kot kralj in je hkrati nedotakljiv brez kakršnihkoli možnih sankcij! SLOVENIJA MOJA DEŽELA!
flum
28. 02. 2014 16.21
+3
Ne zamerte jim ! Sej ne vedo kaj delajo.
denden
28. 02. 2014 16.19
+9
Za premoženje, ki je po današnjih standardih potrebno za normalno življenje posameznika, mora biti davek naravnan tako, da ga zmorejo vsi tudi plačevat. Za ostalo premoženje pa je lahko davek tudi višji. Da ima človek več stanovanj, vikende in jahte zaenkrat pač ni nujno potrebno za normalno preživetje.
VolilecSlo
01. 03. 2014 07.58
+1
Pod SLO registracijo ni registrirane niti ene same tajkunske jahte, tako da plačujejo davke v glavnem zopet le tisti, ki so si na dvorišču v samogradnji zgradili plovila ali pa obnovili stara. Podobni entuziasti kot je bil Šterk, Mušič, Ulaga...
Ustavimo-IPCC
28. 02. 2014 16.13
+1
Ubogi POP-FDV-wanabee-novinarčki..... Zgornja slika z ljubljanskega GURS je iz čakalnice, KJER SPLOH NE UREJAJO PODATKOV POPISA !!!!!!! To je čakalnica iz drugega nadstropja.... popravki pa so se delali v tretjem nadstropju !!!!!!! Očitno ti intelektualni pigmejci niti prave "čakalnice" niso sposobni najti !!!!!!!!
masej
28. 02. 2014 16.28
+1
A je pa sploh važn kira čakalnica je (dlakocepec).
Ustavimo-IPCC
28. 02. 2014 18.25
+3
Ja... je važno, ker pokažejo PRAZNO čakalnico... tista, prava je pa NABITO POLNA !!!!!!!! Tebe imajo lahko za *****... mene pa ne....
ajnstajntesla
04. 03. 2014 15.25
+1
bogovic in sls koplje a pokopal bo sam sebe na volitvah hohoohohoho
izdelanc
28. 02. 2014 15.54
+0
TEŽKO JE ŽIVET S TAKO BOLNIM NARODOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
srebrnibreg
28. 02. 2014 17.25
+2
M_teorija
28. 02. 2014 15.52
+3
A to pomeni, da število traktorjev na kmetijo ostaja enako!?
mzurry
28. 02. 2014 15.57
-7
A ti je hudo gledat k ima vsak kmet traktor za 100 do 200 jurjev ti pa nimas za 10dek posebne???
M_teorija
28. 02. 2014 15.51
+14
No nekaj gneče bo še na upravnih enotah, ker se bodo špekulanti spet nazaj prijavljali na stalna bivališča?!
Netajkun
28. 02. 2014 17.23
+2
Če se na naslov " nepremičnine " prijavi nekdo , ki NI LASTNIK , je torej NAJEMNIK . Tudi v podjetju ne more SORODNIK delati gratis ( za stalno ) , ker je pač sorodnik lastnika . Se morajo kar davki in prispevki plačati . Zakaj pri nepremičninah ni enako , mi ni jasno .
mzurry
28. 02. 2014 15.42
+12
A to pomeni da bodo sedaj bogatuni svoje vikende in app imeli odavcene po nizki stopnji 0.15% ??????? He he. Se mi je zdel da sprememba ni zaradi nas nizke klase .....
masej
28. 02. 2014 16.31
+4
Natanko tako to je bil samo pesek v oči,vlada je že poprej vse naštudirala samo zaradi lepšega se je sprenevedala.
ebiga
28. 02. 2014 15.40
+18
Ko je treba pojasnit izvor svojega premoženja, pa ni nobene gneče. Čudno..........