Slovenija

Novi zakon mladoletnim dijakom vrača štipendije

Ljubljana, 17. 07. 2013 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veljati je začel zakon o štipendiranju, ki znova omogoča prejemanje državnih štipendij za mladoletne dijake, uvaja pa tudi štipendijo za deficitarne poklice. Nekatere vrste štipendij bo mogoče prejemati hkrati.

Štipendije bodo spet lahko prejemali tudi mladoletni dijaki.
Štipendije bodo spet lahko prejemali tudi mladoletni dijaki. FOTO: Thinkstock

Zakon opredeljuje državne štipendije, namenjene dijakom in študentom iz socialno šibkejših družin, Zoisove štipendije, namenjene dijakom in študentom kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov, štipendije za deficitarne poklice, štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter štipendije ad futura za mednarodno mobilnost.

Zakon bo začel veljati z letom 2014, tako da bodo štipendije za šolsko oz. študijsko leto 2013/2014 dodeljene še po do zdaj veljavni zakonodaji.

Zoisovo štipendijo bo lahko pridobil tisti, ki bo dosegel izjemen dosežek in imel ustrezen učni uspeh. Višina Zoisove štipendije bo mesečno znašala 120 evrov za dijaka in 140 evrov za študenta, možno pa bo pridobiti še dodatek za bivanje in dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami.

Mladi športniki pri prošnji za Zoisovo štipendijo ne bodo mogli več uveljavljati le športnih dosežkov, pač pa bodo morali upravičenost do štipendije dokazovati tudi z učnim uspehom. Po napovedih predstavnikov ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bodo do šolskega leta 2014/2015 vzpostavljeni kriteriji, kako Zoisove štipendije urejati v prihodnje.

Nova vrsta štipendije za deficitarne poklice bo znašala 100 evrov mesečno in bo namenjena dijakom in študentom, ki se izobražujejo na področjih, opredeljenih v politiki štipendiranja.

Pomembne spremembe so tudi na področju kadrovskega štipendiranja. Zakon uvaja poskusno leto ter enomesečno delovno prakso. Višji je tudi delež sofinanciranja države, ki bo zdaj znašal do 70 odstotkov celotne kadrovske štipendije, vendar ne več kot 40 odstotkov minimalne plače.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primož Urankar
17. 07. 2013 17.02
Kaj pa za prebivalce s stalnim prebivaliscem? Ki pac ne dobijo drzavljanstva ze stoletje in pol? Zopet enosmerna politika ... upam da ne bo tudi napetost
Ramzess
17. 07. 2013 16.17
Ne vrača jih, ponovno jih uveljavlja, a jih bo morda vračal za nazaj, za vložene vloge, ki so bile razveljavljene in bi bile ponovno uveljavljene, ...zamislite si, da si bi spet razveljavili rigorozne zahteve za zavrnitev socialne pomoči, da bi bilo spet tako kot prej, za povrh pa bi uveljavili razveljavljene (v stilu ni upravičen) odločbe, in ta denar izplačali.
Darko32
17. 07. 2013 15.16
+5
NAj sedaj tisti nakladač iz PAHORVEVE vlade in dr. cviček pojasnita kje sta videla, da študenti ne uporabljajo denarja za šolanje. Kolikor je meni poznano in kolikor spremljam to področje je izobraževalna literatura, programska oprema, strojna oprema in drugi učni propomočki kar dragi. ZAto bi predlagal, da VIZJAK zapusti politiko in naj ne dela več sramote z zavajanjem ljudstva. Svetlik pa naj nemudoma zapusti svoje delovno mesto, ker je naredil preveč sramote, da je sedaj potrebno odpravljati nepravilnosti, ko sta jih skupaj z kljukcem DOMINKOM povzročila z zavajanjem ljudstva. TAkšni nimajo več kaj iskati kot predstavniki ljudstva.
Ramzess
17. 07. 2013 16.20
+1
Sigurno, da jo uporabljajo za šolanje, če pa jo še malenkost izven tega, je pa čisto njihova stvar, a bodo še študentje z računi dokazovati upravičeno porabo denarja, kot denimo prejemniki socialne pomoči, enkratne socialne pomoči, čeprav je malo verjetno da se računi izzidejo do centa natančno.
Sistemskakorupcija1
17. 07. 2013 14.37
+3
Kaj pa pravite na tole: Virant obljubil sindikatom, da preveč izplačanih plač od leta 2008 do trenutka, ko je bila nepravilnost ugotovljena, javni uslužbenci ne bodo vračali, čeprav so že sodišča odločila drugače in imamo uveljavljeno sodno prakso. Pa to niso javni uslužbenci z malimi plačami, temveč takimi plačami, da te okrog obrne, in še vsa napredovanja bodo lahko obdržali, ne glede na to, ali so zakonito ali nezakonito pridobljena. In naj mi kdo reče, da niso vedeli, da se je delodajalec zmotilč pri določitvi plače. Še kako so vedeli in bili mdro tiho, češ, saj nisem jaz kriv. Če bi pa prejeli manj, bi pa vsi naenkrat znali plače računat. Za bruhat, amnestija na vse nezakonitosti, ki jih je povzročila Virantova plačna reforma. In tako se razvrednoti delo sodišč in še katerih služb poleg, potem pa so krive službe in sodišča. Pošteni javni uslužbenci bodo pa spet nastradali, pa še s knjižicami jim bodo grozili!!! Banda pokvarjena!
Sistemskakorupcija1
17. 07. 2013 14.45
+2
In kar vse vračat, to je pa res trdo delo na prihodkovni strani proračuna, barabe!!!
odpisan2x
17. 07. 2013 13.55
+3
sedaj pa še študentom vrnite otroški dodatek
pacifik12
17. 07. 2013 13.03
+3
Deficitarni poklici, kateri so pa to, dejte 24ur res me zanima. Kaj kak strojni tehni, CNC operater z maksimalno odgovornostjo in minimalno plačo.
Ramzess
17. 07. 2013 11.17
+6
Eni bodo imeli več štipendij hkrati, drugi pa nič, ...ali je to sploh prav in pravično.
Vita Ivicic
17. 07. 2013 09.03
+26
Naj se že nekrat odločijo, ne pa da vsako leto spremenijo zakon in porabijo ogromno denarja za ”administrativne” zadeve - ta denar bi pomagal ogromno dijakom in bil bolj koristno porabljen...
moj i
17. 07. 2013 08.42
-14
V tej krizi bi Zoisove štipendije bilo potrebno ukiniti - vsak se trudi in uči le zase, štipendije za deficitarne poklice dati le tistim, ki dosegajo dobre šolske rezultate, ne kar vsem po vrsti - pomagat osebam izključno iz socialno ogroženih družin in nuditi možnost izobrževanja vsem otrokom, mladnostnikom v naši državi, ki seveda kažejo dobre rezultate
Petra Vidovi?
17. 07. 2013 09.13
+32
In zakaj bi zoisove štipendije mogli ukinit, mi ti povej? Eni nimamo možnosti za državne štipendije, ker presegamo za nekaj deset centov in se trudimo kot mule, da imamo z zoisovo štipendijo nekaj svojega (zasluženega!!!) denarja. Prej bi lahko malo bolj bili pozorni na prejemnike državnih štipendij, iz lastnih izkušenj: sem imela sošolko, katere ati je predsednik določenega boksarskega kluba, doma imajo s.p., punca je pa dobivala še 200€ mesečno državne štipendije. Kje je tu pravica?
nikaalen
17. 07. 2013 11.20
+6
in kaj če imajo s.p...............sedaj so vsi s.p. bogataši..v teh časih se nekateri prekleto trudijo, da uspejo plačati vse davke, prispevke, za njih ostane zelo malo...............
Petra Vidovi?
18. 07. 2013 10.07
+3
dala sem konkreten primer, in glede na to, da je deklina prišla vsaki drugi dan z novimi čevlji in lasnimi podaljški do riti, verjemi, jim ni šlo slabo.