Čas za Zemljo

Bo tvoje najljubše pivo zgodovina do 2027?

Ljubljana, 09. 10. 2018 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

WWF poziva Evropsko komisijo k zaščiti direktive, ki ščiti vse vodne vire. S kvalitetno vodo se namreč vse začne in vse konča, tudi pivo, ki je sicer zvarek številnih sestavin. Prihodnost kvalitetnega piva je namreč odvisna od zaščite in trajnostnega upravljanja vodnih virov, kar se zavedajo tudi pivovarji.

Svetovna organizacijo za naravo WWF v sodelovanju s partnerji, med katerimi je tudi Ribiška zveza Slovenije, je začela s kampanjo #ProtectWater, s katero pozivajo Evropsko komisijo, da zaščiti direktivo, ki ščiti vse vodne vire; reke, potoke, jezera, mokrišča in podzemne vode.

Kampanja #ProtectWater
Kampanja #ProtectWater FOTO: WWF #ProtectWater

''Predstavljajte si svet, v katerem vaše najljubše pivo smrdi, ima čuden okus in izgleda kot umazana voda! Ali pa, da vas namesto vašega najljubšega vrčka v lokalnem baru pričaka skodelica suhega in hrustljavega hmelja!'' so pri WWF Adria zapisali v sporočilu za javnost. Kampanja uporablja provokativne scenarije, slika temno prihodnost piva in tako želi evropejce spodbuditi k sodelovanju v javni razpravi Evropske komisije o Okvirni direktivi o vodah (ODV), ki bo potekala vse do 4. marca 2019.

Morda se črni scenarij zdi pretiran, a pivovarje resno skrbi prihodnost kvalitete vode v Evropi, zato so podali skupno izjavo pod katero so podpisane tudi domače pivovarne Vizir, Crazy Duck, Trot, Human Fish in Loo-Blah-Nah ter številne druge iz držav članic. Podjetja v tej panogi se zavedajo, da je prihodnost kvalitetnega piva odvisna od zaščite in trajnostnega upravljanja vodnih virov, zato podpirajo ODV v svoji prvotni obliki.

Javna razprava je edina priložnost državljanov EU, da izrazijo svoje mnenje v procesu vrednotenja direktive, #ProtectWater pa jim omogoča enostaven način, da izrazijo svojo podporo pravnemu okviru, da ta ostane močan in učinkovit tudi v bodoče.

''Šibka implementacija držav članic EU direktive o vodah je že sama po sebi zločin, a njihov trud, da jo oslabijo še preden Komisija zaključi preverjanje ustreznosti, je korak predaleč. Pozivamo državljane celotne Evropske Unije, naj se pridružijo kampanji #ProtectWater, da se bo njihov glas slišal do vse Bruslja,'' pravi Andreas Baumüller, vodja kampanje iz WWF pisarne za evropsko politiko.

Med najbolj ogroženimi na planetu so prav sladkovodni ekosistemi in stanje v Evropi ni nič drugačno. Danes kar 60 odstotkov voda v EU ni v dobrem stanju, ker države članice dovoljujejo rabe, ki povzročijo trajno škodo, kot so jezovi, neprimerna infrastruktura in netrajnostno kmetijstvo. Države članice so se z direktivo zavezale, da uničevanje ustavijo in dosežejo "dobro stanje" svojih voda najkasneje do leta 2027 (prvotni rok dosega ciljev do leta 2015 je že davno mimo). 2027 je zato tudi leto, katerega kampanja #ProtectWater navaja za pretek 'roka uporabnosti' dobrega piva.

Kampanja #ProtectWater
Kampanja #ProtectWater FOTO: WWF #ProtectWater

Okvirna direktiva o vodah ponuja učinkovite mehanizme za reševanje glavnih pritiskov na naše vode, a države članice morajo povečati svoj trud in finančna sredstva, če želijo cilje doseči do leta 2027. Rezultatov o izboljšanju je malo, zato sedaj države članice razmišljajo, kako direktivo oslabiti in si zagotovili večjo fleksibilnost pri izvajanju.

"Ideja, da bi znižali kriterije za naše vode namesto, da bi se aktivno trudili te dosegati, je popolnoma nerazumljiva. Govorimo o ekosistemih, ki podpirajo našo pitno vodo in našo prihodnost. Direktiva je ambiciozna, zato zahteva veliko politične volje in od nove vlade RS pričakujemo, da se bo aktivno vključila v ohranjanje direktive takšne, kot je," je povedala Neža Posnjak iz WWF Adria.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ebula
09. 10. 2018 15.38
+3
Bomo pa šmarnico pili!
slabzadah
09. 10. 2018 14.53
+1
Jaz doma varim pivo po metodi URINAL in je osnova tisto kar gre čez moja ledvica. Res je odlično!
Rodion Raskolnikov
09. 10. 2018 14.24
+6
Ohhh, vrhunski marketinški spin. Pivopivci smo pravi desci, zato nam mal visi za globalno segrevanje, CO2 kupone, stopinjo več ali manj, ampak glej kaj pa če prej omenjeno pomeni, da bo pivo odvratno zasmrdelo leta 2026? To pa ne, gremo direkt iz oštarij in pubov v prve bojne črte za ohranitev planeta! Jaz sicer ne, laufam tud na žganje in vino!
Boško1980
09. 10. 2018 14.00
+13
Vsako pivo je dobro samo da je hladno! Poleti ko prideš iz šihta se na terasi vsedeš in pssssk naliješ kozarec postane rosen ,kapljice kar polzijo po kozarcu, spijes in za sekundo občutek hladnih nebes ,ki razhladijo pregreto utrujeno telo in življenje dobi svoj smisel ,ki ga prekine vreščeči zvok ,ZAKAJ ŠE KOSILNICA NE LAUFA TRAVA SE NEBO SAMA POKOSILA! Lep psssk vsem!
BUONcaffee
09. 10. 2018 13.43
-1
Brez piva bomo tudi lepo živeli.
SenecaLucius
09. 10. 2018 13.56
+2
ibro2
09. 10. 2018 13.04
-18
briga me za pivo ne pijem alkohola zaead mene lahko diši po vijolicah
SenecaLucius
09. 10. 2018 13.58
+6
vtipkaj na google ALKOHOLIKI ŽIVIJO DLJE KOT ABSTINENTI in presečen boš, da ni niti ene raziskave, po kateri abstinenti ne bi živeli vsaj nekaj let manj od zmernih pivcev....
maparcepel
09. 10. 2018 13.03
+15
tu so se nasi lagano prodali heinekenu
Čriček mali
09. 10. 2018 12.41
-4
Vidim da slovenija bol podpira pivo ki je alkohol zanimiv ucitno alkohol dobr za zdravj3 po tanovem🤬