Čas za Zemljo

Češnje na Japonskem zamešale letni čas

Tokio, 18. 10. 2018 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Češnjeva drevesa na Japonskem to jesen nepričakovano cvetijo. Strokovnjaki pravijo, da naj bi nenavadno cvetenje povzročili tajfuni, ki so v zadnjem času prizadeli Japonsko. Svetovno znani beli in roza cvetovi so sicer vidni šele spomladi, fenomen pa privabi številne turiste z vseh koncev sveta.

Češnjeva drevesa ali "sakura", kot jim pravijo na Japonskem, to jesen nepričakovano cvetijo. Številni Japonci poročajo o cvetenju češenj v njihovih soseskah, kar je za mesec oktober nekoliko nenavadno. Strokovnjaki pravijo, da naj bi cvetovi pokukali na plan zaradi tajfunov, ki so letos prizadeli Japonsko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To se je že zgodilo v preteklosti, a ne v takšnem obsegu," pripoveduje Hiroyuki Wada, strokovnjak za drevesa. Kot pravi, češnjevi listi po navadi izločijo hormon, ki zavira rast popkov. Priljubljeni cvetovi roza in bele barve so tako vidni le dva tedna spomladi, ko Japonsko obiščejo številni navdušenci češnjevih dreves. Wada poudarja, da so letos drevesa zaradi močnih tajfunov ostala brez listov – to naj bi pojasnilo oktobrsko presenetljivo cvetenje. Visoke temperature, ki so posledica neviht, in pomanjkanje hormonov, ki zavirajo rast, sta češnje zmedla, "misleč", da je že pomlad, so začele cveteti. Bodo pa številna češnjeva drevesa, ki so zacvetela že oktobra, prihodnjo pomlad ostala prazna. Kljub temu pa Wada meni, da to ne bo vplivalo na priljubljeno "sakura" sezono.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Japonsko so sicer letos prizadeli številni tajfuni, najhujše uničenje je povzročil tajfun Džebi. V eni najhujših neviht stoletja v državi je umrlo najmanj 10 ljudi, številni so ostali brez domov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

//////93
18. 10. 2018 10.32
+9
Kako lepa narava
ginem
18. 10. 2018 10.46
-4
za narava je ze zastrupljena.Te barve pa to je tako kot lep soncni vshod ob smogu.
kebbab
18. 10. 2018 11.20
+5
Ne nakladaj! Japonska je ena lepših destinacij na svetu
DirtySanchez
18. 10. 2018 11.26
+4